Stavanger Aftenblad

Åpner stranda med eikeplank

- Geir Sveen geir.sveen@aftenblade­t.no

SOLA: Den nye og største inngangspo­rten til Jaerstrend­ene måtte i går utstyres med et uventet skilt: Grilling strengt forbudt.

– Vi var bare nødt for å handle raskt og før denne flotte plankeveie­n ble ødelagt, forklarer Øystein Dahle, daglig leder i Jaeren friluftsrå­d.

Friluftsrå­det, som eies av deg og meg, har i vinter brukt rundt én million kroner på å bedre forholdene for alle som vil gå på tur på Solastrand­a.

Det innebaerer en større parkerings­plass ved strandhote­llet, nye nedgravde søppelcont­ainere og altså en helt ny gangvei til havet.

Står på stylter

Den går fra hotellet, litt over sanden, gjennom sanddynene og ned til stranda, liggende på 70 stylter. Pris: 300.000 kroner.

Dekket er laget av eik fra Sørlandet og levert av Riska sagbruk i Sandnes.

– Dette er et treslag vi nå prøver ut i et tøft strandmilj­ø. Eik er jo kjent for å vare lenge, forklarer Øystein Dahle.

Skadet før den var ferdig

Han peker stolt på den nye plankeveie­n som bukter seg gjennom sanddynene. Men han hadde ikke tenkt at den også ville bli en populaer grillplass.

Før veien var ferdig torsdag, måtte snekkerne skifte ut planker på grunn av svimerker fra engangsgri­ller. Frykter var at hele stien kunne bli ødelagt. Derfor ble anlegget fredag utstyrt med grilling forbudt skilt.

– Vi ser jo at dette er en flott plass å sitte ned, men vi vil jo at den skal vaere slik lenge, sier friluftsrå­dets folk.

Du telles nå på stranda

Så dreier det seg også den mest brukte porten til Jaerstrend­ene. En ny persontell­er viser at bare denne strekninge­n hadde 26.600 passeringe­r nå i «lavsesonge­n» fra januar til april.

Det gir Solastrand­a et årlig besøkstall på over 100.000 bare i dette tellepunkt­et. I tillegg kommer folk fra nord og sør.

– Solastrand­a er uten tvil vår mest besøkte strand, konstatere­r Øystein Dahle før en ny, flott utfartshel­g: Sol og svak vind fra nord, og bare flau vind for de tidligste morgenfugl­er.

PS: Solastrand­a er forøvrig kåret som en av verdens beste strender av en engelsk avis.

 ?? GEIR SVEEN ?? Solveig Braastad fra Troms har stoppet igjen etter en jobbreise fra det nye utsiktspun­ktet på Solastrand­a.
i Stavanger, og benytter anledninge­n til å se Jaerhavet
GEIR SVEEN Solveig Braastad fra Troms har stoppet igjen etter en jobbreise fra det nye utsiktspun­ktet på Solastrand­a. i Stavanger, og benytter anledninge­n til å se Jaerhavet

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway