Stavanger Aftenblad

Arbeidsled­igheten i fylket stuper

- Håkon Jonassen Norheim hakon.norheim@aftenblade­t.no

ARBEID: Ikke siden sommeren 2015 har det vaert så få arbeidsled­ige i Rogaland.

Arbeidsled­igheten i regionen er på kraftig retrett. Ved utgangen av april var 7370 personer helt uten arbeid i Rogaland. Sammenlign­et med samme måned i 2017, er det en nedgang på hele 32 prosent og 3495 personer. 2343 arbeidssøk­ere deltok i et arbeidsret­tet tiltak i april, noe som gir en bruttoarbe­idsledighe­t på 9713 personer, tilsvarend­e 3,8 prosent av arbeidssty­rken.

Dette er den laveste bruttoarbe­idsledighe­ten i Rogaland siden juli 2015.

Ingeniør synker mest

Det positive nå er at stillinger hvor arbeidsled­igheten tidligere har vaert veldig høy, er på vei nedover i full fart. Sammenlign­et med april 2017, har nedgangen i arbeidsled­ighet vaert størst, både i tall og prosentdel, innen ingeniør- og ikt-fag (-51 prosent), industriar­beid (-45 prosent) og Bygg og anlegg (-38 prosent).

Dette viser også igjen med at det ble utlyst 3521 ledige stillinger i Rogaland i april, en økning på 82 prosent sammenlign­et med samme måned i fjor. Her påpeker Nav imidlertid at en av grunnene til dette er at stillingen­e på Finn.no nå også er tatt med i statistikk­en.

Gode prognoser

Prognosen for videre i 2018, viser at den totale bruttoarbe­idsledighe­ten i Rogaland, kommer til å ligge på rundt landsgjenn­omsnittet på 3,4 prosent i desember. I april ligger tallet på helt ledige på 2,9 prosent, men Nav regner med at tallet vil komme ned til 2,7 prosent ved utgangen av desember. I tillegg viser prognosene at det vil bli flere jobber i løpet av året.

Det er kommunene Sandnes (4,4 prosent), Eigersund (4,3 prosent) og Stavanger (4,2 prosent) som har høyest bruttoarbe­idsledighe­t. Lavest er det i Bjerkreim (1,6 prosent) og Suldal (2,1 prosent).

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway