Stavanger Aftenblad

Nord-Korea lover stenging av atomtest-anlegg før Trump-møte

-

SEOUL: Nord-Korea skal ha lovet å stenge landets atomtest-anlegg i løpet av mai. Det lover godt for møtet mellom Kim Jongun og Donald Trump, mener ekspert.

Løftet skal ha blitt gitt under toppmøtet mellom Nord-Koreas diktator Kim Jong-un og den sørkoreans­ke presidente­n Moon Jae-in.

– Kim sa at han snart vil invitere sørkoreans­ke og amerikansk­e eksperter og journalist­er for å videreform­idle dette til verdenssam­funnet, sier Moons talsmann Yoon Young-chan.

Tidligere denne måneden erklaerte Nord-Korea at landet har stanset alle sine tester av atomvåpen og langtrekke­nde militaere raketter.

Løftet om å legge ned testanlegg­et i løpet av mai tolkes som nok et tegn på at en forsonende vårvind blåser over Koreahalvø­ya – i forkant av det planlagte toppmøtet mellom Kim og USAs president Donald Trump.

– I god stand

Enkelte utenlandsk­e eksperter mener deler av Nord-Koreas testanlegg uansett er ødelagt av tidligere prøvespren­ginger og i ferd med å rase sammen.

Men Kim avviser at han kommer med løfter om å kvitte seg med noe som allerede er ubrukelig.

– Som folk vil se når de kommer dit, så er det to tunneler der som er enda større. Og de er i god stand, sa Kim under fredagens toppmøte, ifølge Moons talsmann.

Analytiker­en Hong Min ved tankesmia Korea Institute for National Unificatio­n sier Kim nå er villig til å gi fra seg en viktig brikke som han kunne ha spart til møtet med Trump.

– Siden dette kun er et trekk for å bidra til forsoning, tror jeg toppmøtet vil føre til noe mer konkret.

Nord- og Sør-Korea og USA har flere ganger tidligere gjort forsøk på forsoning og fredsbyggi­ng som ikke har ført fram.

I 2008 ble utenlandsk­e observatør­er og journalist­er invitert til det nordkorean­ske atomanlegg­et Yongbyon. Her ble et gammelt kjøletårn sprengt i lufta, og bildene ble kringkaste­t over hele verden.

Senere ble landets atomprogra­m startet opp igjen. Men Hong Min påpeker at det er stor forskjell på å fjerne et aldrende kjøletårn og Nord-Koreas trolig eneste anlegg for testing av atomvåpen.

Å bygge tillit

Ifølge det sørkoreans­ke presidentk­ontoret sa Kim fredag at president Donald Trump snart skal få vite at den nordkorean­ske lederen ikke er «den typen person» som sender mot USA.

– Om vi møter USA ofte, bygger tillit, avslutter krigen og til slutt blir lovet å ikke bli invadert, hvorfor skal vi da leve med atomvåpen, skal Kim ha sagt.

Nord-Korea har lenge ønsket seg en ikkeangrep­savtale med USA, hvor amerikaner­ne lover å ikke gå til krig mot landet. Så langt har dette ikke vaert akseptabel­t for USA.

Lørdag sa Trump at han regner med at han og Kim vil møtes i løpet av de neste tre-fire ukene. Ifølge flere amerikansk­e medier vil toppmøtet trolig finne sted i Singapore eller Mongolia.

Under et folkemøte i Washington i Michigan lovet presidente­n «å gjøre verden en stor tjeneste» ved å inngå en atomavtale med Nord-Korea. Det

raketter fikk publikum til å rope taktfast i kor: «Nobel, Nobel!» – et tydelig uttrykk for hvilken pris Trumps tilhengere mener han snart kan gjøre seg fortjent til.

Stiller klokka

Under fredagens toppmøte skal Kim også ha varslet at Nord-Korea vil gå tilbake til samme tidssone som Sør-Korea.

I 2015 skiftet nordkorean­erne tidssone og har siden da ligget 30 minutter etter nabolandet.

Under møtet i grensebyen Panmunjom skal Kim ha sagt at det var «hjerteskja­erende» å se de to klokkene som hang på veggen vise forskjelli­g tid.

– Siden det var vi som valgte å endre den tidligere standarden, vil vi gå tilbake til den opprinneli­ge tidssonen. Du kan kunngjøre dette offentlig, sa Kim, ifølge Yoon Young-chan.

Moons talsmann hyller beslutning­en og kaller den et symbol på et bedret forhold mellom nord og sør. (NTB)

Nord-Korea har lenge ønsket seg en ikkeangrep­savtale med USA, hvor amerikaner­ne lover å ikke gå til krig mot landet.

 ?? KOREA SUMMIT PRESS POOL / AP / NTB SCANPIX ?? Nord-Koreas leder Kim Jong-un vinker farvel etter toppmøtet med den sørkoreans­ke presidente­n Moon Jae-in i grensebyen Panmunjom fredag.
KOREA SUMMIT PRESS POOL / AP / NTB SCANPIX Nord-Koreas leder Kim Jong-un vinker farvel etter toppmøtet med den sørkoreans­ke presidente­n Moon Jae-in i grensebyen Panmunjom fredag.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway