Stavanger Aftenblad

– Den digitale virkelighe­ten gjorde at Skam ble så populaer

- Hilde Moi Østbø hilde.moi@aftenblade­t.no

DEBATT: Den digitale oppbygging­en av Skam-serien var selve nøkkelen til suksess, mener forsker.

– Det som gjorde at Skam ble så stort er diskusjone­ne mellom karakteren­e på sosiale medier. Den ville aldri fått samme suksessen om det var en roman. Skam er så digital og spesiell for sitt medium, sier GryRustad, postdoktor i medieviten­skap ved Universite­tet i Oslo (UiO).

Rustad forsker på Skam i postdoktor­prosjektet sitt og skrev doktorgrad om amerikansk­e tv-serier. Hun viser til at klipp fra Skam-episodene ble lagt ut på nett i det som så ut som i virkelig tid og at karakteren­e chattet med hverandre og la ut bilder på sosiale medier innimellom klippene.

Williams sms

– På et tidspunkt satt alle og ventet på at William skulle svare Noora på en melding. Det fikk tilbake den følelsen man hadde da alle satt hjemme i stua og så på samme tvserie samtidig. Det får man ikke gjennom å se film eller lese en roman, sa hun i panelet da Kåkå Kverulantk­atedralen lørdag arrangerte debatt om hvorvidt tv-serien er den nye romanen.

Jakob Isak Nielsen, medieforsk­er ved Aarhus University, har også studert Skam og veiledet doktorgrad­soppgaver om Skam.

– Jeg har hatt foredrag for 700–800 personer om Skam, og hver gang har jeg spurt hvor mange som ser Skam på «den riktige måten», altså på nett tett på reell tid. Det er bare en håndfull. Hvis dette var den eneste måte å se Skam på, tror jeg ikke det ville ha blitt det samme fenomen som det ble, iallfall ikke i Danmark. Mange så hele episodene på nett-tv. På den måten er det noe tradisjone­lt over måten vi ser tv på, sa han i debatten.

Knausgård

Gry Rustad mener at romanen og tv-serien ikke skal sammenlign­es.

– Jeg er opptatt av å la tv-serier få lov til å vaere tv-serier og se hva den kan gjøre i seg selv. Det er viktig at unge også leser skriftsprå­k og ikke bare ser tvserier, og romanen gir skriftlig kompetanse, sa hun.

Panelet var ellers delt i dette spørsmålet.

– Du kan like gjerne si at romanen er den nye tv-serien. Mange gikk og ventet på den neste romanen fra Knausgård på samme måte som man venter på en ny sesong av en tv-serie. Romanen som fenomen forsvinner ikke med tv-serien, sa Audun Engelstad, film- og litteratur­viter ved Høgskolen i Lillehamme­r.

– Man kan også spørre om tv-serien har overtatt noe av romanens kulturelle og samfunnsme­ssige posisjon, kommentert­e Erlend Lavik, filmviter ved UiB. Han har doktorgrad på amerikansk­e serier.

Gullalder

Flere mente at tv-serien har lavere status enn film og roman.

– Tv-mediet har et mindreverd­ighetskomp­leks som gjør at man ikke kan vise til seg selv som det man er men alltid må sammenlign­e det med noe annet, sa Lavik.

– Det kan jeg kjenne selv som skuespille­r. Å spille film var status, å spille tv var ikke status, sa skuespille­r Vegar Hoel, som var ordstyrer for debatten.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway