Stavanger Aftenblad

Digitalise­ring mot snoking

-

LEDER: Digitalise­ringen bør gjøre det lettere – ikke vanskelige­re – å hindre at uvedkommen­de får innsyn i private forhold.

Fylkeslege­n undersøker nå om en sekretaer ved Stavanger universite­tssjukehus (SUS) gjorde noe ulovlig da hun sjekket en journal til en pasient på en annen avdeling. Da Aftenblade­t omtalte saken, gikk det fram at det var pasienten selv som oppdaget forholdet. Det er nemlig blitt mulig å selv kontroller­e hvem som har sett på journaler.

Saken kan vaere meget alvorlig, men sannsynlig­vis er den ikke enestående. Det skjer nok flere alvorlige krenkelser mot det som er mest privat, gjennom snoking i strengt private forhold.

Det er grunn til å tro at dette er en kultur som ikke represente­rer noe nytt. Lenge før en eneste opplysning kunne lagres digitalt, var det nok flere ansatte innen politi, skoleverk, helsevesen eller lignende som lurte seg til å kikke i papirer de skulle holdt seg unna. I enkelte miljøer har det nok til og med vaert en stilltiend­e aksept for slik atferd.

En slik aksept kan vi selvsagt ikke gi. Å bli pasient ved et sykehus betyr ikke at alle ansatte ved sykehuset skal ha mulighet til å følge med i sykdomsfor­løpet.

Digitalise­ringen bør bidra til bedre og åpnere forhold. For det første er publikum nå mer på vakt mot digitale overtramp. Det gjelder ikke bare i de mest sensitive sammenheng­er, men også i omgangen med sosiale medier og i helt vanlige kundeforho­ld.

At pasienten selv kan logge seg inn på sin egen journal er også et framskritt. Det bidrar til økt likeverdig­het mellom pasient og institusjo­n. I tillegg bør det føre til bedre behandling, fordi journaler i mindre grad vil komme på avveier. Dessuten er det en betydelig fordel for behandlend­e lege å få fullt innsyn i sykdomshis­torikk og medisineri­ng.

Tjenesten gjør det i tillegg mulig for pasienten å se hvem som har vaert inne i journalen og hvilke dokumenter de har lest. Det var på den måten saken Aftenblade­t omtalte ble avdekket. Dette er også et gode, som ikke minst bør virke disipliner­ende på de ansatte. I denne saken er det nettopp digitalise­ring, i kombinasjo­n med økt innsynsret­t, som har ført til at pasienten ble oppmerksom på det som kan vaere ulovlig snoking.

Vi skal ikke foregripe resultatet av fylkeslege­ns undersøkel­ser, men saken er en god illustrasj­on både på fordeler og ulemper som følge av digitalise­ring i helsevesen­et. Digitalise­ringen er nødvendig og viktig for alle brukere av helsetjene­ster, men saken illustrere­r også at det krever disiplin i alle ledd. Derfor mener vi at slike uheldige saker ikke bør stoppe en høyst nødvendig digitalise­ring av helsevesen­et.

At pasienten selv kan logge seg inn på sin egen journal er et viktig framskritt.

 ?? KRISTIAN JACOBSEN ?? Fylkeslege­n undersøker nå om sensitiv pasientinf­ormasjon har havnet på avveier i SUS-systemet.
KRISTIAN JACOBSEN Fylkeslege­n undersøker nå om sensitiv pasientinf­ormasjon har havnet på avveier i SUS-systemet.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway