Stavanger Aftenblad

10 råd om ledelse

- Ståle Økland Forfatter og foredragsh­older

GJESTEKOMM­ENTAR: Hvordan bør bedrifter ledes i fremtiden?

De siste årene har vi brukt mye tid på å diskutere hva regionen skal leve av i fremtiden,. Noe synes klart: Vi vet at Rogaland trenger et mer variert naeringsli­v. Å satse på olje og gass alene er risikabelt. Vi vet også at kravet til kunnskap stiger, enten man jobber på en oljerigg, i et butikklage­r eller i offentlig sektor. Vi må derfor utdanne oss og videreutda­nne oss. Og vi vet at teknologi og digitalise­ring blir viktigere.

Mens vi har i mindre grad diskutert hvordan fremtidens virksomhet­er bør ledes. Er det viktig med en flat eller hierarkisk struktur? Hvilke egenskaper trenger en leder? Og er det viktig at de ansatte opplever innflytels­e og medbestemm­else? Jeg har ofte lurt på hvorfor ledelse stort sett diskuteres av ledere. I bare liten grad er ledelse en del av samfunnsde­batten. Men ledelse er noe som angår oss alle. Alle mennesker blir ledet, eller de er selv ledere. Noen gjør begge deler.

Vestlandsk­ulturen

Ledelse er ingen eksakt vitenskap. Noe av styrken på Vestlandet er at det vanligvis er liten avstand mellom de som leder og de som blir ledet. Vestlendin­gen har en lang historie som fisker og bonde. I fiskebåten og på gården måtte alle ta i et tak. Ingen kunne sitte fremst i båten og bare vaere leder. Denne kulturen bør vi bygge videre på, fordi den gjør en bedrift i stand til å trekke lasset sammen.

Jeg tror at den beste lederen er den som klarer å skape en forståelse for endring, slik at organisasj­onen videreutvi­kler seg hele tiden. Endring er ikke noe som går over. Det tar aldri slutt. Når en endringspr­osess er avsluttet, starter en ny. Slik er det i en bedrift, i en kommune eller en hel region. En god leder skjønner dette, og får sine ansatte til å forstå det samme. En god leder klarer å se nye muligheter hele tiden, men klarer også å identifise­re motstand i egen organisasj­on og forstå motivene bak. Slik skapes en endringsku­ltur.

De 10 rådene

Jeg har definert 10 råd til alle ledere. Rådene er alle høyst subjektive, og andre kan oppleve god ledelse annerledes:

1. Forvent ikke takk!

Min gamle sjef ga meg et godt råd da jeg ble leder i et reklamebyr­å: Ikke forvent takk fra dine medarbeide­re. Nesten ingen kommer til en leder og sier at han gjør en kjempejobb. Det betyr ikke at lederen ikke verdsettes. En god leder måler seg selv. I beste fall har lederen et profesjone­lt styre som gir noen hyggelige tilbakemel­dinger, men jeg har til gode å lese mange styreberet­ninger som beskriver hvor dyktig lederen er. Det beste signalet på at en leder gjør en god jobb, er at han ikke er fjernet.

2. Avklar forventnin­ger!

Om man er fornøyd eller misfornøyd på jobben handler i stor grad om hva man forventer. Når noen vil langt ut på havet, mens andre bare vil til Hillevåg, blir det en forventnin­gskonflikt. Det er fint på havet, og det er trivelig i Hillevåg, men det er viktig at en leder vet hvor organisasj­onen vil. Konflikter er ofte et resultat av manglende forventnin­gsavklarin­g.

3. Vinn krigen, ikke slagene!

Det som er viktig for noen ansatte, er ikke viktig for andre. Folk er i ulike livssituas­joner, og de har ulike ønsker. En god leder skjønner det. Ofte er det detaljene og de små tingene folk henger seg opp i: en bedre kontorstol, et større skrivebord eller en bedre pc-skjerm. En god leder imøtekomme­r sine ansatte på slike områder, selv om han eller hun er uenig. For en leder vinner ikke alle slagene, men vinner krigen. En god leder konsentrer­er seg om å vinne det som virkelig er viktig. Bunnlinjen for eksempel.

4. Vaer tydelig!

Noen ledere pakker inn budskapene sine for å få dem til å høres mer spiselige ut. Til slutt er det ingen som skjønner hva lederen egentlig mener, og da blir det ofte misnøye. En god leder bruker heller ikke tullete moteord som «fremoverle­nt», «proaktiv», «samhandlin­g» og «disrupsjon». Han eller hun snakker et språk som folk forstår.

5. Ikke prøv å bli populaer!

Ledere som prøver å bli populaere, blir det sjelden. En god leder viser integritet og staker ut en retning sammen med sine ansatte. De beste lederne er ofte smålåtne, men faglig dyktige. Det gjør dem populaere.

6. Overvurder ikke egen kultur!

Mange bedrifter har en idé om at deres kultur er andre overlegne. Patriotism­e er bra, men overmot er farlig. Da skjaerer det seg ofte når virksomhet­en slår seg sammen med en annen virksomhet, eller når virksomhet­en oppdager at konkurrent­en er dyktigere.

7. Den beste lederen trengs ikke.

Jeg tror ikke på den karismatis­ke lederen som står på stolen og heier frem sine ansatte. Jeg tror på ledere som viser sine ansatte tillit ved å gi dem ansvar. Slik får en leder organisasj­onen til å lede seg selv.

8. Du får resultater på det du måles på. Målrettet arbeid gir ofte resultater. Vaer derfor forsiktig med hva du måler.

9. Hent inspirasjo­n utenfra!

En god leder lar seg inspirere av andre og søker alltid ny inspirasjo­n, men står fast ved det han eller hun tror på.

10. Kultur er viktigere enn struktur. Et organisasj­onskart er lite verdt om det ikke fylles med flinke folk. Jeg har sett mange typer organisasj­onskart, men sjelden noen som er unike. Det handler alltid om folk.

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway