Stavanger Aftenblad

Oppfordrer til å rydde hele året

- Michael Chr. A. Simonsen journalist michael.chr.a.simonsen @aftenblade­t.no Kristian Jacobsen fotograf kristian.jacobsen @aftenblade­t.no

NATUR: Strender og turområder ryddes av engasjerte turgåere og besøkende. Bukter og viker, steder som ikke er like lett tilgjengel­ig for folk, blir fort glemt.

– Det finnes sikkert 100 steder rundt forbi Stavanger slik som dette, sier Jørn Bikset, oppsynsman­n og naturforva­lter i Ryfylke Friluftsrå­d.

Vi er i Storaviga på Usken, en kort båttur fra Gamle Jåttåvågen. Storaviga ikke er på ruten til friluftsrå­det, og ikke et av områdene friluftsrå­det er fast innom.

En plastjolle ligger forlatt på land. Vinden har blåst søppel videre fra stranden og opp i busker og kratt.

Store og små plastbiter- og dunker, skyteledni­nger og plastfiber fra Ryfast, svarte søppelsekk­er, bolleposer, flasker og annet søppel er fordelt ut over stranden og innover på land.

– For å rydde et sted som dette trengs tre-fire mann i flere timer. Med tunnelfibr­e og all søppelet som blir blåst oppover inn i busker og kratt, så kan du gange det med hundre, sier Bikset mens han plukker med seg søppel.

– Hvis det ryddes skikkelig en gang, er det en lettere jobb neste år. På slike steder, som her, ligger det lag på lag med søppel og jord. Man ser gjerne tuppen på en søppelpose som er dekket med jord, drar i den og finner et nytt lag med søppel, sier Bikset.

Om bord i Ry-Fri igjen, i kahytten, ligger to kartonger med plastposer­uller og rør. Rørene skal henges opp ved miljøstasj­onene og langs Friluftsrå­dets ruter, slik at frivillige kan rydde.

Trenger penger

– Vi har etterspurt finansieri­ng og en bestilling slik at vi kan rydde steder hvor ikke alle ferdes. Vi ønsker å gjøre dette, men vi kan ikke ta på oss jobben uten at det er en finansieri­ng på plass, sier daglig leder i Ryfylke Friluftsrå­d, Hans Olav Sandvoll.

Hannah Hildonen, seniorrådg­iver i Miljødirek­toratet, kjenner ikke til andre finansieri­ngsordning­er til slikt arbeid, enn gjen-

 ??  ?? Glenn Rørheim (t.v) og Jørn Bikset, begge laerling byggdrift, bruker ikke lang tid på å fylle en søppelsekk.
Glenn Rørheim (t.v) og Jørn Bikset, begge laerling byggdrift, bruker ikke lang tid på å fylle en søppelsekk.
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway