Stavanger Aftenblad

De bor på stranda, der de også i år kan ta bølgen for Blått flagg

- Geir Sveen geir.sveen@aftenblade­t.no

JAEREN: Både Sola og Randaberg vil gjerne komme på den eksklusive listen over strender i verden som kan smykke seg med det internasjo­nale miljømerke­t «Blått flagg».

Av Jaerstrend­ene er det fortsatt kun Orrestrand­a i Klepp som har sluppet gjennom nåløyet. Det skjedde i fjor. Nå er stranda godkjent også for i år.

– Blått flagg skal vaere vanskelig å få og lett å miste. Vi må dokumenter­e tilstanden og søke om å få heise flagget for hver sesong, sier styreleder i Jaeren friluftsrå­d, Henry Tendenes, etter å ha fått beskjed om at nytt flagg er på vei i posten.

Det var han som i praksis sørget for at Norges lengste sandstrand fikk sertifiser­ingen ved å vasse ut i bølgene gjennom en hel sesong for å sikre nok vannprøver til analyse. 15 juni i fjor ble flagget stolt heist ved Friluftshu­set med kronprins Haakon Magnus som en av mange gjester.

Problemer i Sola

Etterpå har Sola-ordfører Ole Ueland og Randaberg-rådmann Magne Fjell tatt kontakt med friluftsrå­det for å få samme sertifiser­ing for flotte strender i sine kommuner.

For eksempel har Sunday Times utpekt Solastrand­a som en av verdens vakreste strender.

– Problemet har vaert at en liten bekk fører med seg tarmbakter­ier til Solastrand­a, men dersom vannmåling­ene blir ok, har vi sagt at vi kan ta flaggsaken videre, sier Tendenes.

Velkommen til rein strand Han kan i år ønske velkommen til det som er tidenes reineste strender, ifølge Jaerhavets aller naermeste naboer, Karen Orre og John Nesse.

Pensjonist­paret bor i marehalmen på pynten mellom Orrelva og stranda, og går hver eneste dag året rundt tur på Norges lengste sandstrand.

– Etter funnet av hvalen med magen full av plastposer, kjenner vi ikke stranda igjen. Det er ikke lenger søppel her. Og det som kommer, tar folk med seg. Vel blåst, sier John Nesse.

Han er hjemme til frokost etter dagens 55 minutter som alltid går til et fast snupunkt for gymnastikk-øvelser. Og når det blir litt varmere vil han og Karen gå turene barføtt til langt på høst.

– Jeg trodde Blått flagg ikke var noe man måtte søke om årlig. Men det er helt rett at det er slik, sier John Nesse.

Over 2000 frivillige hentet i fjor 22 tonn plast på Jaerstrend­ene.

 ?? GEIR SVEEN ?? Karen og John Nesse har Orrestrand­a som sin egen hage og gleder seg over at Blått flagg ikke blir en sovepute for strandrydd­ing, ikke minst siden de går barføtt gjennom hele sommeren til dette punktet der de tar gymnastikk før de snur.
GEIR SVEEN Karen og John Nesse har Orrestrand­a som sin egen hage og gleder seg over at Blått flagg ikke blir en sovepute for strandrydd­ing, ikke minst siden de går barføtt gjennom hele sommeren til dette punktet der de tar gymnastikk før de snur.
 ??  ?? Dette var søppel som umiddelbar­t ble samlet inn av frivillige etter at hvalen ble funnet med magen full av plastposer, viser oppsynsman­n Øivind Anda. I år er strendene ikke til å kjenne igjen.
Dette var søppel som umiddelbar­t ble samlet inn av frivillige etter at hvalen ble funnet med magen full av plastposer, viser oppsynsman­n Øivind Anda. I år er strendene ikke til å kjenne igjen.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway