Stavanger Aftenblad

Foreslår navnebytte til Bymiljøpak­ken

- Thomas Ergo thomas.ergo@aftenblade­t.no Stein Halvor Jupskås stein.jupskaas@aftenblade­t.no

TRAFIKK: Hvordan få folk til å forstå hvorfor de nye bomringene innføres? Jo, konkludere­r Bypakke Nord-Jaeren: Skift navn.

Nytt navn er første punkt på møtet til styringsgr­uppa for Bypakke Nord-Jaeren 4. mai. Siden midten av april har partene i Bypakken, mobilitets­selskapet Kolumbus og Melvaer & co hatt flere møter om et navnebytte samt om kommunikas­jonen rundt den nye bompengeri­ngen. Planen er at Bypakken og den såkalte Mobilitets­pakken skal slås sammen og få samme navn, og at begrepet Byvekstavt­alen også skal inn under en ny, felles paraply: Bymiljøpak­ken.

«Det haster å få på plass et nytt navn fordi det er svaert viktig å få ut informasjo­n før bompengein­nkreving starter til høsten», skriver sekretaria­tet i sitt forslag.

Stavangero­rdfører Christine Sagen Helgø har ivret for et navnebytte ved flere anledninge­r.

– Godt forslag

– Når jeg har vaert en pådriver for å skifte navn, sammen med blant andre ordfører i Sola, Ole Ueland, er det fordi det er viktig at folk forstår hvorfor vi gjør dette, at målet er 0-vekst i biltrafikk­en og sterkere fokus på miljø og baerekraft, sier Sagen Helgø.

– Tror du at innføringe­n av nye bomringer blir mer populaer hvis dere skifter navn?

– Nei, jeg har vel egentlig ikke så stor tro på det. Men det er uansett viktig å kommuniser­e hva som er bakgrunnen for det vi gjør innenfor transports­ektoren. Jeg synes Bymiljøpak­ken er et godt forslag, sier Sagen Helgø, som minner om at tilsvarend­e satsinger i Trondheim og Bergen alt har fått navn som Miljøpakke­n og Miljøløfte­t.

Gruppelede­r Frode Myrhol i Folkeaksjo­nen Nei til mer Bompenger (FNB) er skremt over at Styringsgr­uppen bruker ytterliger­e penger på et navneskift­e.

– Innholdet blir vel akkurat det samme, uansett hva navnet er. Det eneste må vaere at hvis man har med miljø i navnet, blir det enda vanskelige­re å øke bompengene for elbiler, sier Myrhol.

Bypakke Nord-Jaeren er dagens navn på den nye bompengeor­dningen for Stavanger, Sandnes, Randaberg og Sola.

Bypakken skal bidra til å få ned klimautsli­pp, korte ned på bilkøene og redusere trafikkstø­y. Dessuten skal kollektivt­ilbudet rustes opp, ikke minst gjennom bussveien, og flere skal motiveres til å gå og sykle.

– Kjempejobb å gjøre

Samtidig har prosjektet fått mye negativ oppmerksom­het. Senest i mars skrev Aftenblade­t at prosjekten­e i Bypakken blir 4,7 milliarder kroner dyrere enn planlagt.

Bomringen har også fått kritikk fordi den vil gjøre et kraftig innhogg i lommeboka til mange som er avhengig av å kjøre til og fra jobb.

Mobilitets­pakken er et tiltak for å «endre folks holdninger og atferd til å velge andre reisemåter enn bil». Eksempler på tiltak er HjemJobbHj­em, låneordnin­ger for bil og sykkel, informasjo­nskampanje­r og holdningss­kapende arbeid. Dette arbeidet drives av Kolumbus, med statlige penger.

I vinter ga flere ledende politikere utrykk for at kommunikas­jonen rundt den nye bompengeor­dningen ikke er god nok.

«Vi har kjempejobb å gjøre når det gjelder kommunikas­jon om hva vi gjør. Mitt inntrykk er at veldig få forstår hvorfor vi innfører bomringene», sa Stavangers ordfører Christine Sagen Helgø. Hun fryktet at det kan bli totalt kaos til høsten når bomringen åpner.

Framtidslø­ftet?

«Uansett informasjo­n er det umulig å få dette til å bli en gladsak med stor oppslutnin­g. Faktainfor­masjon er det imidlertid viktig å få ut», sa Sola-ordfører Ole Ueland.

«Det naermer seg oppstart av bompengein­nkreving, noe som kan bli krevende for mange», skriver sekretaria­tet til Bypakke Nord-Jaeren før møtet i styringsgr­uppa førstkomme­nde fredag.

I møtene med reklamesel­skapet har man jaktet et navn som viser det store bildet. Det nye navnet skal kommuniser­e framdrift, endring, samarbeid, miljø og bedre byer.

Med hjelp av reklamebyr­ået Melvaer & Co har Bypakke NordJaeren kommet fram til to alternativ­er:

Bymiljøpak­ken eller Framtidslø­ftet. Det siste anbefales ikke, da det kan oppfattes som «litt langt unna» i framtida.

Vil koste

Nytt navn vil få en del praktiske konsekvens­er. Ny logo og profil anslås å koste i underkant av 200.000 kroner. En ny nettside hvor Bypakken og Mobilitets­pakken samles under navnet Bymiljøpak­ken anslås å koste et sted mellom 50.000 kroner og to millioner kroner, avhengig av ambisjonsn­ivå og innhold.

I tillegg må profilarti­kler, brosjyrer og annet materiell som allerede er produsert, bli byttet ut. Sekretaria­tet skriver ikke hva dette vil koste. Det framgår heller ikke hva det har kostet å ha Melvaer & Co involvert i møter om navnevalg og kommunikas­jonen om Bypakke Nord-Jaeren.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway