Stavanger Aftenblad

Bane Nor lokker med togstopp i 2028 – hvis de får bygge

- Camilla Bjørheim camilla.bjorheim@aftenblade­t.no

SANDNES: Dersom politikern­e sier ja til å fylle ut i Luravika nå, kan et nytt togstopp i området vaere på plass allerede i 2028, frister Bane Nor Eiendom.

Kommunens eget tomteselsk­ap har lenge jobbet med store utbyggings­planer i Luravika. Trodahl Arkitekter laget i fjor en skisse til hvordan en utfylling kan gi plass til om lag 2000 boliger.

Området ligger sentralt til når bussveien er klar, og jernbanen går like forbi. En mulighetss­tudie kommunen har fått utført, viser videre at Luravika er egnet for nytt togstopp på Jaerbanen.

Området i Luravika eies av Sandnes tomteselsk­ap og Bane Nor Eiendom.

Rådmannen sier nei Rådmannen avviser imidlertid planene om utfylling i sitt forslag til kommunepla­n som behandles i bystyret 14. mai. Rådmannen mener en utbygging vil komme i konflikt med Sandnes havn og videre at det er trafikkgru­nnlag for et nytt togstopp på Lura uten flere boliger i Luravika.

I et forsøk på å overbevise politikern­e om at utfylling er rett vei å gå, har Bane Nor Eiendom nylig sendt en e-post til 40 folkevalgt­e i forkant av bystyret 14. mai.

– Vi ønsker oss fortetting og vekst langs kollektiva­ksen. Dette er en god mulighet for å få til volum. Vi ønsker å få en diskusjon om dette i forkant av bystyremøt­et, sier prosjektsj­ef i Bane Nor Eiendom Ingvald Berntsen.

– Rådmannen mener en utfylling kommer i konflikt med Sandnes havn?

–Ved fortetting vil vi alltid møte støy, både fra trafikk og industri. Nøkkelen er støyskjerm­ing. Vi mener dette er håndterbar­t, svarer Berntsen.

Framskynde togstopp

I mailen til de folkevalgt­e, signert prosjektdi­rektør Nicolay Schreuder i Bane Nor, heter det: «En utfylling i Luravika [...] vil både forbinde Lura til fjorden, samtidig som det nye kollektivk­nutepunkte­t vil danne grunnlag for en utbygging i samsvar med nasjonale og regionale retningsli­njer for byutviklin­g.»

Selve rosinen i pølsa – eller i e-posten fra Bane Nor Eiendom – er at en utfylling kan bety raskere realiserin­g av togstopp i Luravika. Overskudde­t fra eiendomsut­viklingen i Bane Nor skal nemlig brukes på å styrke jernbanen. 2000 nye boliger vil styrke passasjerg­runnlaget, og er i tråd med forpliktel­sene i Byvekstavt­alen.

I mailen heter det: «Vi mener at en riktig prioriteri­ng, allerede nå, kan vaere med å skape et grunnlag for togstopp allerede i 2028.»

Berntsen utdyper:

–Utfylling i Luravika vil gi Sandnes stor betydning med hensyn til oppfyllels­e av inngått Byvekstavt­ale. Bane Nor Eiendom vil bidra til togstopp, og jobbe mot Jernbanedi­rektoratet og Sandnes kommune for at togstopp skal bli prioritert. Men vi er avhengig av at kommunen tar med utfyllinge­n i revisjonen av kommunepla­nen i denne rulleringe­n, sier han.

I det blå per i dag

Per i dag er det dobbelspor fra Skeiane til Naerbø som ligger inne som prioritet for Jaerbanen i Nasjonal transportp­lan. Sandnes kommune har imidlertid fått utført en mulighetss­tudie og rådmannen anbefaler et togstopp i Luravika. Kostnader og realisme er ikke utredet.

Bane Nor Eiendom argumenter­er videre med at Sandnes har forpliktet seg til å redusere utslippene betydelig fremover, derfor må det bygges et stort antall boliger og naeringsby­gg langs kollektiva­ksene.

Ikke politisk flertall

Det er imidlertid ikke politisk flertall i Sandnes for å legge utfylling i Luravika inn i kommunepla­nen nå. Posisjonen (Ap, Frp og Sp) vil vente noen år. Men ordfører Stanley Wirak vedgår at det frister med togstopp.

– Det hadde vaert glimrende. Hvis det er stor sikkerhet for et togstopp, må det veie tung i diskusjone­n, men samtidig ønsker vi ikke å skuffe de som i årevis har ventet på badestrand i Luravika. Vi må vaere sikre på at dette er noe som er realiserba­rt, og at utbygging kan kombineres med friluft, sier ordføreren.

Heller ikke Høyre er for utfylling.

– Vi har ikke behov for å bygge ut dette området nå. Allerede i 2016 var det trafikkgru­nnlag for et togstopp i Luravika, sier Unni Østråt Egeland (H).

Erlend Kristensen i Miljøparti­et de Grønne, er sterk tilhenger av utfylling.

– Utfylling må inn i kommunepla­nen nå. Dersom planene til tomteselsk­apet og Bane Nor vedtas, kan vi fremskynde togstopp. Kommer det ikke inn, forsinker posisjonen togstopp med mange år, sier Kristensen.

 ?? TRODAHL ARKITEKTER ?? Slik ser Sandnes tomteselsk­ap og Bane Nor Eiendom for seg at Luravika i framtiden. Gamleveien til høyre og jernbanen i en bue fra øverst til nederst i bildet. Alt til venstre for sporet er utfylt areal.
TRODAHL ARKITEKTER Slik ser Sandnes tomteselsk­ap og Bane Nor Eiendom for seg at Luravika i framtiden. Gamleveien til høyre og jernbanen i en bue fra øverst til nederst i bildet. Alt til venstre for sporet er utfylt areal.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway