Stavanger Aftenblad

Stavanger Naeringsfo­rening kjemper for 2 Øst

- Arnt Olav Klippenber­g arnt.olav.klippenber­g@ aftenblade­t.no

EGERSUND: 2 Øst handler om mye mer enn en avdeling på SUS i Egersund som ledelsen i Stavanger vil legge ned. Ifølge Stavanger Naeringsfo­rening handler saken først og fremst om å tappe distriktet for viktige kompetanse­arbeidspla­sser.

Det koker fortsatt rundt 2 Øst i Egersund. 1. mai er avdelingen kampsak nummer én i Dalane. Også arbeidsgiv­ersiden er engasjert. Stavanger Naeringsfo­rening mener dette er en svaert viktig sak for Egersund. For å illustrere poenget sitt bruker nyvalgt leder i naeringsfo­reningen, Geir Sølve Hebnes Sleveland, Aker Solutions som eksempel. Det er ikke utenkelig at de plutselig trenger 20 ingeniører slik utviklinge­n har vaert i det siste. Egersund er en veldig hyggelig by å flytte til, men det nytter ikke å lokke med sol, sommer, båtliv og festivaler hvis ektefellen ikke får jobb i Okka by.

– Det er derfor denne problemsti­llingen er så alvorlig. Det dreier seg ikke bare om de 40 som mister jobben på 2 Øst, men om muligheten for å rekruttere familier til byen. Og da er plutselig antallet et helt annet, sier styreleder i ressursgru­ppe Dalane i Stavanger Naeringsfo­rening, Geir Sølve Hebnes Sleveland.

Jobb for begge

Han snakker på vegne av 100 lokale bedrifter, men han har i tillegg naeringsfo­reningen sentralt i ryggen. Kommunikas­jonssjef Anne Woie var nylig på Stortinget og snakket 2 Østs sak.

Aud Torunn Tronerud er nyansatt konsulent i Stavanger Naeringsfo­rening. Hun har ansvaret for Dalane. Hun har overtatt jobben etter Wirkola, eller Johan Aakre som han egentlig heter. Dette er den første store saken hun går inn i og den engasjerer henne sterkt.

– Det er viktig å ha arbeidspla­sser til begge i et parforhold. Det gjelder ikke bare for å få folk til å flytte hit, men det er vel så viktig for å hindre utflytting. Hvis vi ikke skal miste kraft, så må vi beholde nettopp slike arbeidspla­sser. Det er selvsagt ikke en katastrofe for byen og distriktet hvis 2 Øst blir nedlagt, men det er slike svekkelser som gjør at vi litt etter litt mister kraft og visner hen, sier hun.

Drahjelp fra Høie

Geir Sølve Hebnes Sleveland hadde håpet på mer drahjelp fra Bent Høie (H). Statsråden toer sine hender og henviser til at det er styret som bestemmer.

– Det er for dårlig. Se på Solvik Olsen. Vi har hatt flere saker her i Egersund der han har vaert tydelig i kulissene og så har de som bestemmer rettet seg etter det. Klart Bent Høie kan gjøre det samme. Han kan signaliser­e hva han mener. Styret på SUS bør jo oppfatte det som et signal fra Høie når han sier at det som kan desentrali­seres, skal desentrali­ses, sier styreleder­en i den lokale naeringsfo­reningen.

Tronerud og Sleveland er opptatt av å se muligheter, ikke bare innsparing­er. Det må jo vaere en fordel for alle parter at en velfungere­nde avdeling får fortsette, en avdeling som får skryt av alle, inkludert ledelsen på SUS. Hvorfor ikke heller vedta at nå skal det virkelig satses på rehabilite­ring i Egersund, la Egersund få et lederansva­r i forhold til kommunene, argumenter­er de.

Saken skal styrebehan­dles 9. mai. Innstillin­gen er at avdeling 2 Øst nedlegges. Det gir en innsparing på 12 millioner kroner. Avdelingen har i underkant av 40 ansatte.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway