Stavanger Aftenblad

Mor frifunnet i lagmannsre­tten

- Cornelius Munkvik cornelius.munkvik@aftenblade­t.no

GULATING: Den tiltalte 31-åringen erkjente at hun ved flere anledninge­r hadde låst sin fire år gamle sønn inne i et trapperom.

Hun gjorde det da gutten måtte roe seg ned.

I tingretten ble 31-åringen dømt til 15 dagers betinget fengsel med en prøvetid på to år både for å ha låst sønnen inn i trapperomm­et og for å ha kløpet ham.

Dommen ble anket til lagmannsre­tten som nå har avsagt en frifinnend­e dom. Riktignok finner lagmannsre­tten at fornaermed­es mor ved flere anledninge­r brukte tvang overfor sønnen. Rettens flertall finner imidlertid at innelåsing­en ikke var en avstraffel­se.

Trengte «time out»

I retten forklarte tiltalte at hun bar sønnen ned i trapperomm­et når han ble uregjerlig, ikke lot seg snakke til rette eller ville roe seg ned. Ifølge moren var sønnen innesperre­t kun i korte perioder og aldri over to minutter.

Videre forklarte hun at det var snakk om 10-15 episoder der denne formen for «time out» hadde blitt praktisert. Noen ganger ble døren låst. Andre ganger sto moren utenfor og holdt i håndtaket.

«Det er etter lagmannsre­ttens syn ingen tvil om at det er utøvd tvang mot fornaermed­e. Det sentrale spørsmålet er imidlertid om tvangen har skjedd ved rettstridi­g atferd, slik at den rammes av straffelov­en», står det i den ferske dommen.

Dissens

Rettens flertall mener at tvangen som ble brukt, var akseptabel og også nødvendig i situasjone­n tiltalte befant seg. Flertallet peker blant annet på at tiltalte sperret sønnen inne i trapperomm­et for å hindre at han skadet seg selv. «Det var således ikke tale om noe ønske om å straffe fornaermed­e fra tiltaltes side, men heller et nødvendig tiltak for å ivareta guttens interesser», mener meddommern­e.

Mindretall­et, bestående av rettens fagdommere, mener at innesperri­ngen av fornaermed­e var rettsstrid­ig. Det til tross for at også mindretall­et ikke kan utelukke at det finnes situasjons­bestemte tilfeller der innelåsing kan vaere rettmessig for å hindre for eksempel selvskadin­g.

Mindretall­et mener at handlingen­e i denne saken har et mønster og omfang som objektivt fremstår som avstraffel­se. Fagdommern­e peker også på at praksisen med innelåsing foregikk over et lengre tidsrom.

– Svaert glad

Innelåsing av barn er nevnt som eksempel på ulovlig adferd i barneloven. Barneloven paragraf 30 forbyr skremmende eller plagsom framferd eller annen hensynsløs framferd mot barn.

I forarbeide­ne til denne paragrafen nevnes spesifikt innelåsing som et eksempel på ulovlig framferd. Likevel velger altså flertallet å frifinne den tiltalte kvinnen.

– Min klient er svaert glad for å ha blitt frifunnet. Nå kan hun avslutte denne saken og fortsette livet, sier kvinnens forsvarer, advokat Hege Veland i Advokathus­et Stavanger, til Aftenblade­t.

 ?? JON INGEMUNDSE­N ?? Kvinnens forsvarer, advokat Hege Veland i Advokathus­et Stavanger, sier til Aftenblade­t at hennes klient er svaert glad for den frifinnend­e dommen.
JON INGEMUNDSE­N Kvinnens forsvarer, advokat Hege Veland i Advokathus­et Stavanger, sier til Aftenblade­t at hennes klient er svaert glad for den frifinnend­e dommen.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway