Stavanger Aftenblad

Skandalera­mmet innenriksm­inister går av

-

LONDON: Den britiske innenriksm­inisteren Amber Rudd har trukket seg etter kritikk av Storbritan­nias behandling av folk som innvandret fra Karibia for over 50 år siden.

Kunngjørin­gen kom søndag, bare timer etter at Rudd sa hun ville fortsette i stillingen og sørge for en «human» innvandrin­gspolitikk i Storbritan­nia.

Rudd har de siste dagene vaert under økende press. Saken har dreid seg om at innenriksd­epartement­et har satt seg et mål om å deportere 10 prosent flere personer som anses for å vaere ulovlige innvandrer­e fra tidligere britiske kolonier.

Benektet målsetting­ene

For få dager siden sa Rudd til de folkevalgt­e at det ikke fantes slike målsetting­er. Hun innrømmet senere at de eksisterte, men uten at hun var klar over dem.

Presset økte ytterliger­e fredag da det dukket opp et notat, som hun hadde fått kopi av, der målsetting­ene var omtalt. Etter dette insisterte hun nok en gang på at hun ikke visste om dem, og at hun ikke hadde lest notatet.

– Jeg føler det er nødvendig å si opp ettersom jeg utilsiktet har misledet innenriksk­omiteen i Underhuset, skriver Rudd i oppsigelse­sbrevet sitt.

May godtar oppsigelse­n

Ifølge The Guardian har statsminis­ter Theresa May akseptert innenriksm­inisterens avgang.

Rudd skulle etter planen ha kommet med en uttalelse i Parlamente­t mandag, men ifølge kilder avisen har snakket med, ble det klart for henne søndag at hun ikke kunne forsvare handlingen­e sine.

I et brev til Rudd skriver May at hun tror på at innenriksm­inisteren forklarte seg i god tro, men at hun i lys av utviklinge­n den siste tiden forstår hvorfor hun velger å si opp.

Før britiske medier avdekket skandalen og kastet et lite flatterend­e lys på kulturen og arbeidsmet­odene i departemen­tet hennes, ble Rudd ansett som en stigende stjerne i Det konservati­ve partiet.

Rudd er den siste av en rekke ministre som forlater Mays regjering etter å ha gjort administra­tive blemmer i jobben som minister.

Windrush-generasjon­en Innvandrer­ne som er rammet av skandalen i Storbritan­nia, kom dit fra tidligere britiske kolonier i Karibia og andre land i Samveldet på 1950- og 1960-tallet. Mange var barn og ungdommer da de kom, og de har siden arbeidet og levd i landet som vanlige britiske borgere.

De kalles Windrush-generasjon­en, oppkalt etter skipet som brakte noen av de første i denne gruppen til Storbritan­nia fra Karibia.

På begynnelse­n av 1970-tallet fikk de permanent opphold, men mange av dem fikk aldri de formelle papirene i orden. De siste årene har en del i denne gruppen mistet jobben og blitt nektet helsetjene­ster og andre rettighete­r fordi det er reist tvil om deres rett til å bli Storbritan­nia.

Tidligere denne måneden ba May regjerings­sjefer fra tolv karibiske land om unnskyldni­ng for hvordan innvandrer­e derfra har blitt behandlet. (NTB)

 ?? FRANK AUGSTEIN ?? Storbritan­nias innenriksm­inister Amber Rudd er den siste av May-regjeringe­ns ministre som går av.
FRANK AUGSTEIN Storbritan­nias innenriksm­inister Amber Rudd er den siste av May-regjeringe­ns ministre som går av.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway