Stavanger Aftenblad

Pompeo støtter tostatsløs­ning

-

AMMAN: USAs nye utenriksmi­nister Mike Pompeo sier han støtter en tostatsløs­ning mellom Israel og Palestina, men møter ingen palestiner­e på sin tur i Midtøsten.

Pompeo besøkte mandag Jordan etter å ha tilbrakt helgen i Saudi-Arabia og Israel.

Men turen inneholder ingen møter med palestinsk­e ledere, og Pompeo vil heller ikke kritisere USAs bruk av skarp ammunisjon mot ubevaepned­e palestinsk­e demonstran­ter på Gazastripe­n.

– Ikke viktigste årsak

I stedet framholder han at Israel har rett til å forsvare seg, og oppfordrer palestiner­ne til å vende tilbake til forhandlin­gsbordet.

Under en pressekonf­eranse med Jordans utenriksmi­nister Ayman Safadi framholdt Pompeo at USA er åpen for en tostatsløs­ning, og at det er et «sannsynlig resultat» hvis begge parter ønsker det.

– Partene vil til slutt ta en avgjørelse om hva den riktige løsningen er, sa Pompeo.

Men han sa seg ikke enig i Safadis beskrivels­e av konflikten som den viktigste årsaken til ustabilite­ten i regionen

– For å oppnå stabilitet i Midtøsten er det en viktig del å løse denne konflikten. Nøyaktig hvordan den skal rangeres i forhold til de ulike utfordring­ene, vil jeg vente med. Vaer sikker på at det er utrolig viktig for USA å gi all mulig støtte for at de to partene skal komme fram til en løsning, sa Pompeo.

Flytter ambassaden

President Donald Trump har besluttet å anerkjenne Jerusalem som Israels hovedstad og flytte den amerikansk­e ambassaden fra Tel Aviv til tross for sterke palestinsk­e protester.

USAs beslutning bryter med verdenssam­funnets mangeårige holdning til Jerusalem. Både Norge og andre vestlige land mener at Jerusalem bør vaere et forhandlin­gsspørsmål mellom Israel og Palestina ettersom ØstJerusal­em er okkupert og annektert av Israel, samtidig som palestiner­ne ønsker Øst-Jerusalem som sin framtidige hovedstad. (NTB)

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway