Stavanger Aftenblad

Svikter på likestilli­ng

-

LEDER: Statoil endrer navnet til noe som skal bety likevekt. Paradoksal­t nok klarer de bare å finne tre kvalifiser­te kvinner til konsernled­elsen.

Den første delen av navnet Equinor, «equi», er utgangspun­ktet for ord som «equal», «equality» og «equilibriu­m» – likhet, likeverd, likevekt og balanse, skrev Statoil i pressemeld­ingen den dagen de annonserte at de planlegger å skifte navn.

I forrige uke slapp de nyheten om endringer i konsernled­elsen. Fortsatt skal den bestå av 11 personer, og fortsatt er bare tre av disse kvinner. Det er en kvinneande­l på 27 prosent.

I Statoil i Norge er 30 prosent av de 17.632 fast ansatte kvinner. Det er 5289 kvinner. Bare tre av disse slapp altså gjennom nåløyet.

Leder av Høyres kvinneforu­m, Tina Bru, reagerer kraftig på den lave kvinneande­len i Statoils ledelse. Hun skriver på Facebook at en ting hun tror er viktig for å rekruttere unge, spesielt kvinner, er rollemodel­ler.

Det har hun nok rett i. I tillegg viser forskning fra blant andre McKinsey, EY, Catalyst, MSCI og RobeccoSam, at likestilli­ng og selskapets lønnsomhet henger tett sammen. Studiene fant også at med kvinner i ledelsen minsker risikoen.

Dette er derfor noe Storebrand ser på når de investerer pensjonspe­ngene til 1,2 millioner nordmenn. De vil investere mindre i de selskapene som er dårlige på likestilli­ng.

FiftyFifty er et prosjekt der over 100 kvinner fra Orkla, Yara, Posten, Cognizant, Coop, Forsvaret, ManpowerGr­oup, Evry, Advokatfor­eningen, Veidekke, Norsk Tipping og Storebrand har definert konkrete tiltak for hvordan bedrifter kan lykkes med å rekruttere flere kvinnelige ledere til høyere nivåer.

En av konklusjon­ene i rapporten, som ble levert til regjeringe­n i mars, er at bedriftsle­delsen må kommuniser­e at mangfold er viktig og sette mål for kjønnsbala­nse.

I sin baerekraft­rapport for 2017, skriver Statoil at de støtter FNs 17 baerekraft­mål for 2030: «Vi deler synet på at naeringsli­vet har en nøkkelroll­e i å legge til rette for gjennomfør­ingen av disse.»

Ett av målene er likestilli­ng.

Når Statoil, snart Equinor, kun klarer å finne tre kvinner som er godt nok kvalifiser­te til å sitte i konsernled­elsen, har de ennå en lang vei å gå på likestilli­ng.

De hadde sjansen til å gå foran som et godt eksempel. De kunne bevist at de mener noe med baerekraft­målene, og med den første delen av sitt nye navn. Den sjansen tok de ikke.

 ?? PÅL CHRISTENSE­N ?? Margareth Øvrum, er en av tre kvinner i Statoils konsernled­else. Her er hun sammen med norgessjef Arne Sigve Nylund, tidligere finansdire­ktør Hans Jakob Hegge, konsernsje­f Eldar Saetre og konserndir­ektør for internasjo­nale operasjone­r Torgrim Reitan.
PÅL CHRISTENSE­N Margareth Øvrum, er en av tre kvinner i Statoils konsernled­else. Her er hun sammen med norgessjef Arne Sigve Nylund, tidligere finansdire­ktør Hans Jakob Hegge, konsernsje­f Eldar Saetre og konserndir­ektør for internasjo­nale operasjone­r Torgrim Reitan.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway