Stavanger Aftenblad

Nei til akademisk boikott av Israel

- Arild I. Olsson Journalist

KOMMENTAR: En akademisk og kulturell boikott av Israel vil neppe fremme opposisjon og kritisk tenkning i landet.

Tvert imot er det grunn til å tro at dialog mellom universite­ter og kulturinst­itusjoner kan vaere et glimrende verktøy for å påvirke utviklinge­n i den retningen praktisk talt alle i Vesten ønsker – nemlig at Israel avslutter okkupasjon­en av Vestbredde­n og blokaden av Gaza.

Vi må heller ikke glemme at det er en betydelig opposisjon i Israel som kjemper for det samme, og som det er viktig at vi ikke faller i ryggen. En opposisjon som står sterkt saerlig i akademiske kretser.

UiS og Technion

Presset mot Universite­t i Stavanger (UiS) for å avslutte samarbeide­t med det israelske universite­tet Technion, er å forstå som en oppfordrin­g til en akademisk boikott.

På et overfladis­k nivå kan det sikkert finnes gode argumenter mot nettopp dette samarbeide­t. Ett av dem kan vaere at Technion har drevet forskning for selskaper som igjen har samarbeide­t med den israelske haeren (IDF). Men det skal nok godt gjøres å finne en institusjo­n i Israel som ikke på et eller annet nivå har noe med forsvaret å gjøre. IDF er en av søylene i den israelske statsbygni­ngen og er vertikalt integrert i samfunnet.

Technion i Haifa har samarbeids­programmer med mange universite­ter. Tekniska Högskolan i Stockholm, for eksempel, samt flere amerikansk­e universite­ter, som Johns Hopkins, New York University og de prestisjet­unge Ivy League-universite­tene Brown og Cornell. Samarbeids­avtaler med India og Kina gjør ikke inntrykket av universite­t i Haifa dårligere. Det er nesten så man kan lure på hvorfor UiS fortjener en plass i dette selskapet.

Israelsk opposisjon

UiS er blitt kritisert for å støtte okkupasjon og for brudd på menneskere­ttighetene. Det synes jeg nok er å dra det hele litt langt. Universite­tet oppe på Ullandhaug kan på ingen måte lastes for uretten staten Israel begår mot det palestinsk­e folket.

Det går heller ikke an å kritisere et universite­t i Israel for å gjøre det samme. Netanyahu-regimets politikk og handlinger har langt fra full støtte innenfor israelsk akademia. Det går heller ikke an å skjaere alle israelere over én kam. Det finnes en betydelig opposisjon i Israel, og vi skal heller ikke glemme at 20 prosent av landets borgere – om lag 1,7 millioner personer – er av palestinsk etnisitet. Bryter de menneskere­ttighetene ved å bo i Israel og studere ved eller, endatil, arbeide ved og undervise ved israelske universite­ter?

De gjør ikke det.

Et fritt Palestina

Aftenblade­t har tatt til orde mot boikott av Israel på lederplass. «Det er mye å kritisere Israel for. Dette må løses med samtaler og diplomati», mener Aftenblade­t, og legger til at landet er et av få i Midtøsten med frie valg, ytringsfri­het og informasjo­nsfrihet.

I de okkuperte områdene på Vestbredde­n er ytringsfri­heten og informasjo­nsfriheten begrenset. Det palestinsk­e folk er ikke fritt før vi har en reell, demokratis­k statsdanne­lse på palestinsk jord uten israelsk tilstedeva­erelse. De ulovlige bosettinge­ne på palestinsk område må bort. I tillegg må Jerusalem-problemet løses, og de palestinsk­e flyktninge­ne må få vende hjem til enten Israel eller et fritt Palestina.

Disse kravene blir neppe innfridd ved at et perifert universite­t i utkanten av Europa bryter samarbeide­t med et universite­t i Israel. Jeg tror heller ikke disse kravene kan oppnås gjennom en total akademisk og kulturell boikott.

Støtt samarbeid

Ingen palestiner­e har noe å vinne på en slik boikott. Palestiner­ne er jagd fra hjemsteden­e sine, forfulgt og undertrykk­et gjennom 70 år. Det de trenger er politisk og økonomisk støtte.

Problemet med mange norske boikotttil­hengere er, slik jeg ser det, at de er mer opptatt av sin egen samvittigh­et enn av palestiner­nes ve og vel.

Det vi kan gjøre, er å investere i Palestina. Samarbeide med palestinsk­e universite­ter og tilby flere palestinsk­e ungdommer studieplas­s ved for eksempel UiS.

Å boikotte liberale institusjo­ner som er fanebaerer­e for åpenhet og kritikk, fører ikke noe godt med seg. Det mest fornuftige er tvert imot å oppfordre til dialog og støtte samarbeid.

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway