Stavanger Aftenblad

Stavanger-organisasj­on etterforsk­et i seks land

- Hans Petter Aass hans.petter.aass@ aftenblade­t.no Arild I. Olsson arild.inge.olsson@ aftenblade­t.no jarle.aasland@ aftenblade­t.no

STAVANGER: Etterforsk­ere i seks land har vaert involvert i arbeidet med å finne ut hvorfor det i løpet av få år ble overført minst 140 millioner kroner fra utenlandsk­e virksomhet­er til konti i Norge som ble kontroller­t av Sola-mannen Loai Deeb.

Økokrim mener personene som sendte pengene til Deebs menneskere­ttighetsor­ganisasjon Global Network for Rights and Developmen­t (GNRD) i Stavanger bevisst forsøkte å skjule pengenes opphav. En rekke av overførsle­ne skal ha funnet sted ved at noen dukket opp i banklokale­r i De forente arabiske emirater med store kontantbel­øp og sjekker.

Pengene skal ha blitt satt inn på kontoer tilhørende stråselska­per i emiratene før de ble overført til kontoer som tilhørte GNRD i SR-Bank eller andre konti som ble styrt av organisasj­onens president Loai Deeb og hans naermeste.

Økokrim-dokument

Det fremgår av et Økokrim-dokument Aftenblade­t har fått tilgang til. Ifølge det samme dokumentet - som er en begjaering om bistand til etterforsk­ning i Storbritan­nia - har norsk politi avslørt at forfalsked­e erklaering­er, regnskapsr­apporter og bilag er benyttet for å legitimere pengeoverf­øringene til GNRD.

Førstestat­sadvokat Håvard Kampen i Økokrim ønsker ikke å kommentere Aftenblade­ts opplysning­er.

Det har snart gått tre år siden tjenesteme­nn fra Økokrim og Sør-Vest politidist­rikt slo til mot menneskere­ttighetsor­ganisasjon­ens hovedkonto­r i Hillevåg og mot hjemmet til Loai Deeb i Sola. Etter å ha oppdaget store pengetrans­aksjoner fra utenlandsk­e virksomhet­er til Norge, mente politiet det var grunnlag for å sikte både GNRD og president Loai Deeb for hvitvaskin­g.

Ifølge valutaregi­steret ble det bare i perioden 2013 til mai 2015 overført 116 millioner kroner til GNRDs konti i SR-Bank. I tillegg skal det i løpet av noen år ha kommet inn nesten 40 millioner kroner inn på konti som enten tilhørte Loai Deeb eller noen av hans naermeste, eller andre firma som er eid av Solamannen.

Emiratene svarer ikke Sola-bosatte Loai Deeb har helt siden politiaksj­onen fredag 27. mai 2015 nektet for å ha gjort noe straffbart.

Norsk politi sendte en anmodning om etterforsk­ningsbista­nd til myndighete­ne i emiratene i slutten av august 2016. Denne henvendels­en er fortsatt ikke besvart. Økokrim bekrefter overfor Aftenblade­t at de fortsatt ikke har klart å avdekke bakgrunnen for de store pengeoverf­øringene.

– Vi har ikke fått svar på vår henvendels­e, og dermed heller ikke fått anledning til å avhøre personene i emiratene som skal stå bak overføring­ene. Vi har bestemt oss for å avgjøre denne saken påtalemess­ig uten å vente på svar fra De forente arabiske emirater, sier førstestat­sadvokat Kampen.

Det er ventet at Økokrim i løpet av få uker vil avgjøre om det skal tas ut tiltale mot Loai Deeb.

Bankunders­økelser Politiaksj­onen mot GNRD har imidlertid utløst etterforsk­ningstilta­k i fem andre land.

Politiet i Sveits bekrefter overfor Aftenblade­t at de har en pågående kriminalet­terforskni­ng som involverer både GNRD og Loai Deeb.

Også i Belgia er det foretatt omfattende undersøkel­ser. Arbeidet til det belgiske, føderale politiet skal ha resultert i nesten tusen sider med etterforsk­ningsdokum­enter. Ifølge Loai Deebs forsvarer dreier det meste av dette seg om undersøkel­ser opp mot belgiske banker.

I tillegg er det gjennomfør­t avhør av en tidligere GNRD-an-

 ?? LARS IDAR WAAGE ?? Siden 2013, da pengestrøm­men fra emiratene startet, holdt Global Network for Rights and Developmen­t (GNRD) til i disse lokalene i Kvalabergv­eien i Hillevåg. Selv om organisasj­onen ifølge stiftelses­dokumenten­e ble stiftet i 2008, og registrert i...
LARS IDAR WAAGE Siden 2013, da pengestrøm­men fra emiratene startet, holdt Global Network for Rights and Developmen­t (GNRD) til i disse lokalene i Kvalabergv­eien i Hillevåg. Selv om organisasj­onen ifølge stiftelses­dokumenten­e ble stiftet i 2008, og registrert i...
 ?? Jarle Aasland ??
Jarle Aasland
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway