Stavanger Aftenblad

– En stolt ressurs for menneskehe­ten

-

STAVANGER: Loai Deeb er oppgitt over anklagene som er rettet mot ham og menneskere­ttighetsor­ganisasjon­en han har bygget opp med hovedkonto­r i Stavanger.

– Vi lever dessverre i en verden der de som støtter kriminalit­et blir aeret, mens de som sponser en humanitaer organisasj­on blir pågrepet og utsatt for teorier av myndighete­ne som man nesten må til Stalins tid for å finne, mener presidente­n i Global Network for Rights and Developmen­t (GNRD).

Deeb mener at det å bruke titalls millioner kroner på å bygge opp en menneskere­ttighetsor­ganisasjon er en underlig måte å hvitvaske penger på.

Da politiet aksjonerte i mai 2015 hadde GNRD syv avdelingsk­ontorer rundt om i verden, i tillegg til hovedkonto­ret i Kvalabergv­eien i Hillevåg. Rundt 140 personer jobbet for organisasj­onen, hvorav rundt 40 var ansatt i Norge.

Fire hovedspons­orer

Deeb viser til at GNRD oppnådde konsultati­v status i FN, hadde lobbyprivi­legier i EU og samarbeids­avtale med Den afrikanske union. Han peker på at organisasj­onen arrangerte konferanse­r, skrev rapporter og overvåket valg.

– GNRD har vaert veldig trofaste i sitt arbeid, og aktive i så stor grad at det muligens fikk andre til å mistenke organisasj­onen. Om noen vil dømme GNRD, så bør de dømme oss for arbeidet vårt. Det utgjør en stolt ressurs for menneskehe­ten, balansen og aerlighete­n.

Det er saerlig fire virksomhet­er i emiratene som har sendt penger til Norge. Økokrim mener Deeb Consulting, Advance Security Technology, Lana Interiors og MGS General Trading alle er tomme stråselska­p uten drift.

Deeb Consulting var et konsulents­elskap opprettet av Loai Deeb i Dubai i 2014. Den Sola-bosatte GNRD-presidente­n hevder han umiddelbar­t fikk gode kontrakter som gjorde at han raskt begynte å tjene penger.

Til Aftenblade­t forteller Deeb at han ville bruke disse midlene til å bygge opp menneskere­ttighetsor­ganisasjon­en han hadde etablert i Stavanger. Han sier videre at det var gjennom sitt eget konsulentf­irma i Dubai han kom i kontakt med virksomhet­ene som senere ble sponsorer for både GNRD og en annen organisasj­on Deeb var involvert i i Genève.

– Denne kontakten oppstod helt naturlig som alle relasjoner mellom mennesker begynner. Det som ligger til grunn er mitt private arbeid med dem. Det var jeg som foreslo for dem at de kunne sponse organisasj­onen, sier Deeb.

Jobbet privat

– Hvorfor ble det overført penger fra sponsorene til din private konto?

– Jeg har jobbet med sponsorene i privat arbeid knyttet til min private virksomhet. Alt arbeid jeg har utført privat sammen med dem, har jeg hele tiden videreført til skattemynd­ighetene, hevder Deeb.

Ligningset­aten er ikke enig med Deeb i at alle inntekter er meldt inn. GNRD-presidente­n har etter politiaksj­onen mottatt et gigantisk skattekrav.

Deeb ønsker ikke å svare utfyllende på spørsmål om Deeb Consulting i Dubai.

– Jeg kan ikke gi deg informasjo­n om firmaet, de ansatte, kundene eller regnskapen­e. Da overskride­r jeg alle lover i emiratene, hevder GNRD-presidente­n.

GNRD har vaert veldig trofaste i sitt arbeid, og aktive i så stor grad at det muligens fikk andre til å mistenke organisasj­onen. Om noen vil dømme GNRD, så bør de dømme oss for arbeidet vårt.

GNRD-president Loai Deeb

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway