Stavanger Aftenblad

Merkevaren Stavanger duger ikke

- Stein Halvor Jupskås stein.jupskaas@aftenblade­t.no

RAPPORT: Stavanger Forum har hyret konsulente­r for å finne ut hva som skal til for å få flere kongresser og konferanse­r til byen. Svar: Merkevaren Stavanger duger ikke.

Styret i Stavanger Forum fikk sist uke presentert resultaten­e av Bruce Redor, partner i GainingEdg­e. Selskapet med hovedkonto­r i Australia har spesialise­rt seg på å gi råd om verdens kongress- og møteindust­ri.

Sammenlign­et med byer som Gøteborg, Aarhus, Tampere, Tallinn og Bergen har Stavanger en svak posisjon. Et hovedpunkt i rapporten er at Stavanger må satse betydelig for å reparere et svakt image ute i verden.

Få vet om Stavanger

– Stavanger har absolutt potensial, men det må jobbes med merkevaren, var Redors klare råd etter å ha intervjuet en rekke internasjo­nale kongressar­rangører og representa­nter for store selskaper.

På spørsmål om de kjenner til Stavanger, har svaret stort sett vaert nei. På spørsmål om de kunne tenke seg å legge arrangemen­ter hit, er svaret heller et motspørsmå­l: Hvorfor skal vi komme til Stavanger?

– En merkevare er et løfte om å levere noe. Kundene der ute vet ikke hva Stavanger har å tilby, sier Redor.

Administre­rende direktør Jan Hauge i Stavanger Forum har betalt oppunder 300.000 kroner for rapporten og en handlingsp­lan som ikke er ferdig ennå.

– Har dere fått noen svar dere ikke hadde fra før?

– Vi har fått bekreftet en del antakelser. I tillegg har vi fått en god del ny informasjo­n om markedet, at det er stort og voksende, og gode råd om hvilke deler av markedet vi skal prioritere når en ny organisasj­on nå skal springe ut og selge, sier Hauge.

Mye på gang

– Leif Johan Sevland sa på torsdag at ONS spiller i Champions League i sin klasse. Er det riktig oppfattet at Stavanger som kongressby i høyden befinner seg i Obos-ligaen?

– Jeg synes ikke det. Det skjer mye positivt nå. Vi har en ny salgsorgan­isasjon med fire ansatte på plass. Kommunen har satt av 30 millioner i et eget kongressfo­nd. Vi har en god dialog med eierne og med Region Stavanger. Når det gjelder merkevareb­ygging har vi også mye å bygge på. Nordic Edge kan vaere et godt eksempel, der vi deltar sammen med blant annet UiS, Lyse og SRBank i en satsing på smarttekno­logi. Vi ser allerede at Nordic Edge tiltrekker seg masse oppmerksom­het, også fra investorer og oppstartse­lskaper, sier Hauge.

At Stavanger Forum har en av de to største arenaene i Norge når det gjelder kongress/utstilling gir selvfølgel­ig et godt utgangspun­kt, men Stavanger haler likevel ikke inn mer enn om lag 6 prosent av kongressma­rkedet i Norge.

Fly er viktig

Ved siden av fasilitete­ne i Forum-området skårer sterk Stavanger høyt på god støtte hos lokale myndighete­r. Blant de svakeste sidene er tilgjengel­igheten, etter at flere sentrale direkterut­er til europeiske knutepunkt er blitt borte.

– Saerlig gjelder dette ruten til Frankfurt. Den er det veldig viktig å få på plass igjen for å kunne henvende seg til markeder i Europa og USA, sier Redor.

Også prisnivået taler mot å legge store arrangemen­ter til Stavanger. På plussiden er det imidlertid at hotellrom både er blitt mer tilgjengel­ige og billigere i Stavanger de siste årene.

– Prisnivå er heller ikke avgjørende i dette markedet. De to mest populaere byene for slike arrangemen­ter, Paris og Wien, utmerker seg slett ikke med et lavt prisnivå, sier Redor.

Nordiske napp

Foreløpig anbefaler Redor Stavanger Forum å satse på å tiltrekke seg norske og skandinavi­ske arrangemen­ter, samt noen europeiske innenfor nisjer der Stavanger allerede har et fagmiljø. Eksempler er energi, smarttekno­logi, medisin, akvakultur, mat og tunnelsikk­erhet.

De store globale kongressen­e er foreløpig utenfor rekkevidde.

Redor understrek­er også at hensikten med å få kongresser og konferanse­r ikke bare er å fylle hotellene, men minst like mye å gi Stavangers naeringsli­v et puff.

Hver «forretning­sturist» legger i utgangspun­ktet igjen omtrent tre ganger så mye per døgn som en vanlig turist.

Hva er det med Bergen? Nøyaktig hva som skal til for å bygge en bedre merkevare, er foreløpig uklart, men merkelappe­n «oljehoveds­tad» holder ikke i 2018

– Har Bergen det Stavanger mangler som merkevare?

– Ja. Stavanger kan ikke komme seg inn på Unescos verdensarv­liste, sier Bruce Redor.

Det ligger en viss trøst i at Bergen foreløpig mangler kongressfa­siliteter av samme kvalitet som Stavanger.

Røde tall

Stavanger Forum sliter med økonomien. RA skrev i vinter at foreløpige tall viser et underskudd på om lag 14 millioner i 2017. I oljens gullalder gikk driften stort sett i balanse, med overskudd i ONS-årene og underskudd i mellomåren­e. Etter oljenedtur­en og med den kostbare Expohallen på plass har bildet heller vaert et lite overskudd i ONSårene og et kraftig underskudd i mellomåren­e.

 ?? STEIN HALVOR JUPSKÅS ?? Bruce Redor, til høyre, fra konsulents­elskapet GainingEdg­e har levert en omfattende rapport om Stavanger Forums situasjon og veien framover. Her sammen med administre­rende direktør Jan Hauge og direktør Kari Holm i Stavanger Forum Convention.
STEIN HALVOR JUPSKÅS Bruce Redor, til høyre, fra konsulents­elskapet GainingEdg­e har levert en omfattende rapport om Stavanger Forums situasjon og veien framover. Her sammen med administre­rende direktør Jan Hauge og direktør Kari Holm i Stavanger Forum Convention.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway