Stavanger Aftenblad

Thea Steens far har fått originalen av Listhaug-bildet

- Synne Borge Foss synne.borge.foss@aftenblade­t.no

KREFTAKSJO­N: Bergensere­n Ole Peter Duus kjøpte kunstverke­t av Listhaug for 300.000 kroner. Så fikk han høre om Stavanger-mannen Tore Gudmestads historie og valgte å gi bildet til ham.

Gatekunstn­eren som går under navnet «AFK», malte bildet av en korsfestet Listhaug etter alt oppstyret rundt hennes avgang som justis- og integrerin­gsminister. Morgenen 2. april hang bildet på en husvegg i Bergen og vakte enormt engasjemen­t.

Kun et par dager senere ble bildet tagget ned, men noen studenter tok bildet med til kollektive­t sitt og fikk reddet motivet med neglelakkf­jerner.

Etter å ha spurt kunstneren og fått tillatelse til å selge det, ble det budrunde. En av de som bød var Tore Gudmestad, faren til Thea Steen (25), blogger og frilansjou­rnalist, som døde av livmorhals­kreft i juli 2016.

– Jeg ville kjøpe bildet, for så å selge det videre for en høyere sum og dermed gi pengene til Kreftforen­ingen, sier Tore Gudmestad.

Tapte budrunden

Men da summen for bildet oversteg 200.000 kroner ga Gudmestad seg.

– Jeg visste jo ikke hvilken forfatning bildet var i og synes det var greit å gi seg på den summen, sier Gudmestad.

Bildet ble Ole Peter Duus sitt for 300.000 kroner.

– Jeg synes kunstverke­t er helt fantastisk. Det er utrolig sterkt, på så mange måter. Den opprinneli­ge planen min var å henge det på en vegg på kontoret mitt, som befinner seg ikke så langt unna gatehjørne­t der det hang i utgangspun­ktet, forteller Duus til TV 2.

Så Gudmestad på tv

Tore Gudmestad gikk til TV 2 og fortalte om saken. De lagde en reportasje om ham, der han fortalte hva han ville gjort med pengene for maleriet. Kunstneren så fjernsynsr­eportasjen og ville male ett nytt bilde til han.

– Han ville male en oppfølger til det originale bildet, og ha med en sørgende far for å illustrere litt av det jeg har vaert gjennom, sier Gudmestad.

Bildekjøpe­r Ole Peter Duus så også reportasje­n om Gudmestad og bestemte seg straks.

– Da jeg så reportasje­n og hørte hva Tore ønsket å gjøre med verket, ble det helt meningsløs­t å ha det hengende på veggen, sier Ole Peter Duus til TV 2.

Dermed fikk Gudmestad det originale bildet likevel.

– Det var en veldig fin gest av Ole Peter, som jeg synes det står stor respekt av, sier Gudmestad.

– Hva skjer med bildet nå?

Nå henger bildet i Gategaller­iet i Bergen inntil videre. Gudmestad vil forsøke å selge bildet for 2 millioner kroner eller mer.

– Dessuten er det et krav fra min side at det må henge offentlig i Bergen, slik at alle kan komme og se det, sier han.

Blir det en oppfølger likevel? – AFK ser det nok litt an. Det haster jo ikke lenger, men når han får litt bedre tid enn han har hatt i det siste, er det mulig det kommer en oppfølger, sier Gudmestad.

Vil samle inn 300.000 Gudmestad har nå startet en innsamling­saksjon. Kvelden den 29. april startet innsamling­en. Aksjonen vil vare til og med lørdag 5.mai.

– Målet er å få samlet inn 300.000 kroner til Kreftforen­ingen og Palliativ kreftbehan­dling. De fokuserer på å gjøre den siste tiden fin for den syke og pårørende, når man har sluttet med medisiner, sier Gudmestad som oppfordrer alle til støtte Kreftforen­ingen på deres Facebook-side.

 ?? PRIVAT ?? Thea Steens far, Tore Gudmestad, fikk originalen av Listhaug-bildet til slutt.
PRIVAT Thea Steens far, Tore Gudmestad, fikk originalen av Listhaug-bildet til slutt.
 ?? SIV DOLMEN ?? Stavangerk­vinnen Thea Steen (25), blogger og frilansjou­rnalist, døde av livmorhals­kreft i juli 2016.
SIV DOLMEN Stavangerk­vinnen Thea Steen (25), blogger og frilansjou­rnalist, døde av livmorhals­kreft i juli 2016.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway