Stavanger Aftenblad

Legger ned asylmottak­et i Sandnes, nå må Ahmad (17) flytte for tiende gang

- Julie Teresa Olsen julie.teresa.olsen@aftenblade­t.no Geir Søndeland geir.sondeland@aftenblade­t.no

SANDNES: UDI har sagt opp sin avtale med Sandnes mottak for mindreårig­e asylsøkere. Dermed forsvinner den siste mottakspla­ssen i Sandnes, og 17 år gamle Ahmad Panahi må flytte for tiende gang siden han kom til Norge for to år siden.

1. august stenger Sandnes mottak dørene for godt etter 20 års drift. UDI har sagt opp avtalen med mottaket.

Alle de 21 beboerne har fått beskjed om at de må flytte i løpet av juli måned. En av dem er afghanske Ahmad Panahi har bodd på ni ulike mottak siden han kom til Norge i november 2015.

– Ahmad er fortvilet. Nå må han flytte igjen. Han blir selvfølgel­ig veldig rotløs av dette, forteller verge Tom Johannesen.

Det er kun få mottak igjen for mindreårig­e asylsøkere i Norge og sjansen er stor at Ahmad blir sendt til Nord-Norge langt bort fra vergen sin og det miljøet han har etablert i Rogaland.

– Han kan også havne på Hå selv om han er under 18 år, men vi venter på svar, sier Johannesen.

Aftenblade­t har skrevet en rekke saker om hvordan barn og ungdom flyttes fra mottak til mottak fordi UDI har lagt ned 225 statlige mottak bare de to siste årene. Ifølge en fersk rapport fra forsknings­stiftelsen Fafo behandles unge asylsøkere som pakker.

Fra 250 til null plasser

Sandnes har vaert en viktig mottakskom­mune i mange år. På det meste hadde kommunen over 250 mottakspla­sser ved ulike mottak. Men når det siste mottaket til Hero forsvinner i løpet av juli, er det ingen igjen.

– Det er selvfølgel­ig beklagelig både for ungdommene og for Sandnes som har bygget opp mye kompetanse på asylsøkere over lang tid, sier helsestasj­onssjef Irene Ivesdal. Hun har flere helsesøstr­e som jobber med flyktninge­r.

Reagerer på planleggin­gen Hero reagerer på nedleggels­en.

– Dette er først og fremst en utrolig uheldig situasjon for beboere som allerede har flyttet mange ganger. Det er i strid med alle faglige råd å flytte enslige mindreårig­e på denne måten. Alle forstår at mottak må legges ned når det kommer langt faerre asylsøkere til Norge, men vi reagerer kraftig på at ikke UDI kan planlegge litt lenger frem i tid slik at man kan redusere antall flyttinger for beboere, sier Tor Brekke, konsernsje­f i Hero.

21 beboere må flytte og 23 ansatte mister trolig jobben når mottaket legger ned innen utgangen av juli.

– Hero har drevet mottak i Sandnes i 25 år. Nå er alle plassene borte. Mottaksfel­tet går glipp av masse viktig kompetanse når mottak med så lang erfaring blir nedlagt. Folk som har jobbet i mottak så lenge gjør en utrolig viktig og tidlig jobb når det gjelder integrerin­g, sier Brekke.

Mottaket for mindreårig­e asylsøkere ble opprettet i 1998 og var Heros første avdeling for asylsøkere under 18 år. Beskjeden om nedleggels­e kom helt overrasken­de på Hero-ledelsen.

–Vi må kaste oss rundt og starte avvikling på kort varsel. Dermed blir ikke prosessen så god som den burde vaert.

– Holdt på Sandnes

Sissel Mehammer, fungerende regiondire­ktør i UDI Vest, mener det er beklagelig at Sandnes må legge ned.

– Vi har forsøkt å oppretthol­de plassene i Sandnes så lenge som mulig nettopp fordi vi er svaert fornøyde med mottaket og med jobben Sandnes kommune har gjort som vertskommu­ne, men vi kan ikke ha flere plasser enn vi trenger, sier Mehammer.

– Det er helt riktig at det forsvinner mye god kompetanse og det er synd. Vi har planlagt så godt vi har kunnet. Tallene blir jevnlig nedjustert og vi vurderer til en hver tid hvor mange plasser vi trenger. Jeg forstår likevel godt at operatøren­e ønsker at vi varsler tidligere.

Vi har forsøkt å oppretthol­de plassene i Sandnes så lenge som mulig nettopp fordi vi er svaert fornøyde med mottaket og med jobben Sandnes kommune har gjort.

Sissel Mehammer, fungerende regiondire­ktør i UDI Vest

 ?? JON INGEMUNDSE­N ?? Ahmad Panahi har bodd på ni ulike mottak siden han kom til Norge i november 2015. – Han blir selvfølgel­ig veldig rotløs av dette, sier guttens verge, Tom Johannesen.
JON INGEMUNDSE­N Ahmad Panahi har bodd på ni ulike mottak siden han kom til Norge i november 2015. – Han blir selvfølgel­ig veldig rotløs av dette, sier guttens verge, Tom Johannesen.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway