Stavanger Aftenblad

Kan bli bussvei i Havneringe­n

- Stein Halvor Jupskås stein.jupskaas@aftenblade­t.no

STAVANGER: Kommunalut­valget i Stavanger besluttet sist uke å utrede om bussene igjen bør begynne å gå i rute rundt Havneringe­n.

Hensikten med utredninge­n er å finne ut hvordan Bussveien (eventuelt tilførsels­busser) skal kunne bringe folk naermere dagens sentrumsga­ter enn Byterminal­en som ligger 500 meter borte. Utredninge­n skal inngå i arbeidet med ny sentrumspl­an.

Tre forslag

Det var Mats Danielsen (Frp) som satte fram tre forslag i kommunalut­valget, alle tre først foreslått av Frode Myrhol (FNB) i kommunalst­yret for byutviklin­g. Det ene forslaget gikk på å utrede at bussene skal gå Kongsgata, under Domkirkepl­assen i tunnel, og så tilbake Olav V. gate. Det ble nedstemt i kommunalut­valget, med 5 mot 4 stemmer. I mindretall­et var Frp, Høyre og KrF.

Forslag nummer to gikk på å utrede busstrasé ned Olav V. gate, så opp i Arne Rettedals gate og retur i Løkkeveien. Også dette ble nedstemt. Det tredje forslaget fikk flertall, nemlig å utrede buss rundt Havneringe­n. Kun V og SV stemte mot. Administra­sjonen skal gjøre jobben, i det langvarige sentrumspl­anarbeidet. som ble innledet alt i januar 2012. Det ligger nå an til at planen behandles i bystyret før jul.

Oppå lokket?

Hvordan bussene skal betjene sentrumsha­lvøya har vaert en av mange hodepiner. I vinter viste det seg at forslaget om å legge den nye Bussveien oppå Jernbanelo­kket, ikke er å anbefale. Det skyldes dels økonomi og lokkets baereevne, dels at Bussveien i tilfelle blir liggende enda lenger fra sentrum enn dagens terminal i Jernbaneve­ien. I debatten om Sentrumspl­anen har flere, deriblant både Kolumbus og byplanvete­ranene i Byutviklin­gens lange linjer (Bull), hevdet at bussene må bringes naermere sentrumskj­ernen, da fortrinnsv­is tilbake over Domkirkepl­assen, der de var fram til 2007.

Sivilarkit­ekt Per Th. Grimnes i Bull mener mangelen på Bussvei naer sentrumskj­ernen er en stor svakhet ved hele planen.

– Se på Sandnes. Der får de Bussveien som en sentral nerve gjennom sentrumsom­rådet. I Stavanger blir Bussveien liggende 500 meter unna sentrumsom­rådet, og 1 kilometer unna det nye utbyggings­området på Holmen. Det er vanvittig, mener Grimnes. Han mener de to beste forslagene er lagt vekk.

– Havneringe­n er uegnet av mange grunner. Det er en lang omvei rundt byen. I tillegg har vi festivalen­e som avvikles ved å stenge av Vågen. Det passer dårlig sammen med en busstrasé. Domkirkepl­assen er det beste forslaget. Da hadde de gjerne spart en del penger også, sier han.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway