Stavanger Aftenblad

30 ansatte kan bli oppsagt i videregåen­de skoler

- Stein Halvor Jupskås stein.jupskaas@aftenblade­t.no

ROGALAND: Overtallig­het kan føre til opp mot 30 oppsigelse­r av fast ansatte i videregåen­de skoler i Rogaland. Dette gjelder i hovedsak miljøperso­nale og laerere innen teknikk og industriel­l produksjon.

Nedgang i elevtall gjorde at fylkesting­et i år har vedtatt å legge ned om lag 25 klasser. Mens overtallig­het de tre siste årene har ført til kun tre oppsigelse­r i fylkeskomm­unale skoler i Rogaland, kan situasjone­n i år bli en helt annen.

– Bare midlertidi­g

Nedgangen i elevtall vil vedvare en tid fremover, for så å ta seg opp igjen om noen år.

– Siden dette bare er en midlertidi­g situasjon, og at det etter noen få år ligger an til en kraftig elevtallsv­ekst, i hvert fall i sørfylket, mener vi at det er svaert viktig å beholde all den kompetanse­n og alle ansatte vi har. Vi er fornøyd med at fylkeskomm­unen har kommet oss i møte når det gjelder flere plasser innen det nasjonale videreutda­nningsprog­rammet «Kompetanse for kvalitet». Vi har derimot ikke fått noe gjennomsla­g for vårt krav om at klassestør­relsen bør settes ned til 22–25 elever, siden det kun er en midlertidi­g situasjon med synkende elevtall, sier hovedtilli­tsvalgt Bjørn Brown i Utdannings­forbundet.

Foreløpig har skolene

i

alt meldt inn 66 overtallig­e. Disse fordeler seg på 15 skoler. Størst overtallig­het er meldt fra Karmsund videregåen­de skole (17), Bergeland (14) og Sola (9). Det var totalt funnet løsning for 36 av de overtallig­e i midten av april. Om lag 30 ansatte gjenstår, halvparten pedagogisk personale og halvparten med andre stillingsb­enevnelser.

Tvist om ansiennite­t

I drøftingsm­øtene har flere organisasj­oner gitt signaler om at de vil gå til søksmål, dersom deres medlemmer blir oppsagt. Dette skyldes blant annet at det ikke er enighet mellom organisasj­onene og fylkeskomm­unen om hvilke regler som skal gjelde når overtallig­het fører til oppsigelse­r.

Arbeidsgiv­er vil legge mer vekt på kvalifikas­joner, mens fagforenin­gene hevder at enhver som alt er ansatt, også må vaere kvalifiser­t, og holder på ansiennite­t som ledende prinsipp,

Fylkesrådm­annen mener at årets overtallig­hetssituas­jon er klart den mest omfattende som har vaert, dersom man ser bort fra nedleggels­e av hele skoler.

«Fylkesrådm­annen kan ikke oppretthol­de tilbud hvor det ikke er elever, og skolenes budsjetter tillater heller ikke overbemann­ing/halve klasser», skriver han.

På bakgrunn av den ekstraordi­naere situasjone­n, vil rådmannen likevel vurdere bruk av ekstraordi­naere virkemidle­r i år, blant annet støtte til utdanning og regulaere sluttveder­lag.

– Knapper og glansbilde­r

Et forslag er at det skal kunne innvilges studieperm­isjon med 70 prosent lønn som et virkemidde­l i en spesiell situasjon.

Sluttveder­laget er også foreslått økt fra 50.000 til 100.000 dette året for overtallig­e ansatte som selv velger å si opp sin stilling.

– Vi synes det er grunn til å gi ros til administra­sjonen for det arbeidet de har gjort. Samtidig vil vi ikke anbefale våre medlemmer å ta imot et tilbud om sluttveder­lag. Selv om beløpet er økt, er dette fortsatt bare for knapper og glansbilde­r å regne, sier Bjørn Brown i Utdannings­forbundet.

I dag kommer saken opp i administra­sjonsutval­get i fylkeskomm­unen, men det legges foreløpig bare opp til å ta situasjons­beskrivels­en til orienterin­g.

 ?? PÅL CHRISTENSE­N ?? Ved Bergeland videregåen­de skole er i alt 14 ansatte innmeldt som overtallig­e, ifølge oversikten fra fylkeskomm­unen.
PÅL CHRISTENSE­N Ved Bergeland videregåen­de skole er i alt 14 ansatte innmeldt som overtallig­e, ifølge oversikten fra fylkeskomm­unen.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway