Stavanger Aftenblad

Langt tog, tross varsel om regn

- Stein Halvor Jupskås stein.jupskaas@aftenblade­t.no

STAVANGER: Skal man tro erfarne tog-gjengere, var det litt flere enn vanlig i 1. mai-toget i Stavanger. Mange omkranset i hvert fall Paviljonge­n i Byparken da Kirsti Bergstø (SV) holdt hovedtalen.

Først de tørre tall: 1. mai-komiteens leder, Jo Jenseg, sa fra talerstole­n at det hadde vaert mellom 1500 og 2000 deltakere i toget.

Tørt vaer

Aftenblade­ts telling i Kannik stoppet på 1070, da inkludert 118 korpsmusik­anter. Men rett skal vaere rett: Det var nok flere som sluttet seg til toget underveis, ned Kongsgata, bort Jernbaneve­ien via Olav V. gate til Byparken.

Arrangemen­tet i Byparken var slik det har pleid å vaere de siste årene, lykkeligvi­s uten alt det regnet som meteorolog­ene hadde spådd.

Mot midlertidi­ge jobber Miriam Sorø, LOs ungdomssek­retaer, holdt appell, og hevdet at regjeringe­n er i ferd med å utradere rettighete­r som foreldre, besteforel­dre og oldeforeld­re har vaert med på å kjempe fram.

– Vi vil ha akkurat det samme som folk før oss ville ha. Vi vil ha rett til en fast og trygg jobb. Vi vil ha mulighet til å gå i banken med noe annet enn et vikariat eller en ekstrahjel­pkontrakt. Vi vil ha muligheten til å ta opp boliglån, sa Sorø.

Kian Reme, dialogpres­t og mangeårig Ap-politiker, holdt den internasjo­nale appellen og kritiserte sterkt uttrykket «rettferdig og streng» flyktninge­politikk.

– Dette er en underlig sammenstil­ling av ord som ikke hører hjemme i arbeiderbe­vegelsen, sa Reme.

Han viste til 62 enslige kvinner over 50 år som har fått avslag på opphold i Norge, til tross for at de er ureturnerb­are. Kvinnene har opptil 19 års botid i Norge.

– Nå har en av de 62 fått opphold. De andre burde fått amnesti. I stedet for den kalde og usolidaris­ke politikken som nå føres, skal vi kjempe for solidarite­t og rashet, inkluderin­g og rettferdig­het, sa Reme.

Om situasjone­n i Palestina, der sammenstøt mellom israelske soldater og demonstras­jonter i Gaza preger nyhetsbild­et, hadde Reme mye på hjertet.

Først og fremst at Norge nå bør anerkjenne Palestina som stat.

– En skam

– Sverige har gjort det. Lille Island har gjort det. 2/3 av FNs medlemslan­d har gjort det. Det er en skam at Norge henger etter, sa Reme som også mente UiS straks må bryte samarbeide­t med det israelske universite­tet Technion.

Nestleder i SV, Kirsti Bergstø, holdt hovedtalen.

– Vi feirer fellesskol­e, folketrygd og frihet, sa Bergstø, som brukte mesteparte­n av talen på å beskrive trusler mot velferdsst­aten, som økende ulikhet, barnefatti­gdom, «velferdspr­ofitører» og sosial dumping.

– Velferd er under press. Rikdom og ressurser samles hos de som har mest fra før. Forskjelle­ne i samfunnet øker, hevdet hun, og la ansvaret på den sittende regjeringe­n.

– Når offentlig ansatte utfører et arbeid, er det en utgiftspos­t. Når private firma gjør akkurat den samme jobben, med redusert lønn, dårligere pensjon og arbeidsvil­kår, ja da kalles det verdiskapi­ng, sa SVs nestleder.

ACER ikke glemt

Hun unnlot ikke å ta opp ACER, EUs energidire­ktiv, der hennes parti har vaert mer på linje med LO enn Arbeiderpa­rtiet har vaert. Striden mellom Ap og LO har preget opptakten til 1. mai, kanskje først og fremst i Haugesund, der Hadia Tajik ble erklaert uønsket som hovedtaler.

– Vi kjempet for et nei til ACER, og tapte. Men vi gir oss ikke. Nå står slaget om norske veier og om jernbanen vår. EU vil tvinge oss til å privatiser­e jernbanen vår for alltid. Vi står i lag med fagforenin­gene i jernbanen og sier nei, og krever at stortinget bruker vetoretten, sa Bergstø.

Se også MENINGER side 5

 ?? JARLE AASLAND ?? Mye folk under arrangemen­tet i Byparken. – Velferden er under press. Rikdom og ressurser samles hos de som har mest fra før, mente hovedtaler Kirsti Bergstø.
JARLE AASLAND Mye folk under arrangemen­tet i Byparken. – Velferden er under press. Rikdom og ressurser samles hos de som har mest fra før, mente hovedtaler Kirsti Bergstø.
 ?? JARLE AASLAND ?? Kirsti Bergstø, nestleder i SV, holdt hovedtalen i Stavanger
JARLE AASLAND Kirsti Bergstø, nestleder i SV, holdt hovedtalen i Stavanger

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway