Stavanger Aftenblad

Israel: «Iran-avtalen er brutt» Iran: «Et latterlig spill av Israel»

- NTB

WASHINGTON: USAs utenriksmi­nister sier Israels dokumentas­jon på at Iran hadde et hemmelig atomprogra­m er ekte, men uten å konkludere med at Iran har brutt avtalen.

Pompeo, som nylig var på besøk i Israel, sier han ble informert om funnene av statsminis­ter Benjamin Netanyahu søndag.

– Vi har visst om dette en stund og diskuterte det da vi møttes. Jeg vet mange snakker om at disse dokumenten­e ikke er ekte, men jeg kan bekrefte at det er de, sier Pompeo.

Han understrek­er at USA fortsatt gjennomgår de flere tusen dokumenten­e, og han sier også at mye av informasjo­nen er ny for de amerikansk­e ekspertene.

Pompeo konkludere­r imidlertid ikke med at Iran har brutt atomavtale­n, som ble inngått mellom Iran og seks stormakter i 2015. I stedet viser han til at det er president Donald Trump som må ta stilling til om USA opplever at Iran bryter avtalen.

– Iran har løyet

Pompeo anklager i stedet Iran for å ha løyet de gangene iranerne hevdet at landet aldri har forsøkt å skaffe seg atomvåpen.

Etter at Israels statsminis­ter Benjamin Netanyahu mandag la fram det han påsto var dokumentas­jon på at Iran har brutt atomavtale­n, har en rekke politikere og eksperter påpekt at dokumenten­e kun handler om Irans tidligere atomprogra­m, og at de ikke beviser at Iran har brutt avtalen.

Pompeo mener likevel at dokumenten­e har en viss verdi i den pågående debatten.

– Dette mener jeg vil vise hvor omfattende programmet deres var, og jeg mener at det gjør det klart at iranerne i det minste har fortsatt å lyve for sitt eget folk. Iranerne har hele tiden hatt et standpunkt om at de ikke har hatt et slikt program, og dette vil gjøre påstanden om at det ikke fantes noe program, til skamme, mener Pompeo.

Iran: «Et latterlig spill»

Iran avfeier de siste anklagene fra Israel og kaller statsminis­ter Benjamin Netanyahus pressekonf­eranse for barnslig og latterlig.

– Netanyahus show var et barnslig og latterlig spill. Denne planlagte oppvisning­en i forkant av 12. mai-fristen skjer for å påvirke Trumps beslutning om Irans atomavtale, sier viseutenri­ksminister Abbas Araqchi til det iranske nyhetsbyrå­et Tasnim, ifølge Reuters. Irans utenriksmi­nister Mohammad Javad Zarif mener heller ikke timingen er tilfeldig. Mandag kveld tvitret han at «Trump kaster seg over et oppkok av gamle påstander som allerede er håndtert av IAEA, for å annullere avtalen».

Ennå ingen avgjørelse President Donald Trump har truet med å trekke USA fra atomavtale­n innen 12. mai, men USAs nasjonale sikkerhets­rådgiver John Bolton har sagt at Trump ennå ikke har tatt en beslutning.

Netanyahu mener å kunne føre bevis for at atomavtale­n bygger på en bløff, at landet i flere år har hatt et hemmelig våpenprogr­am, og at avtalen derfor bør skrotes.

Det internasjo­nale atomenergi­byrået (IAEA), som overvåker det iranske atomprogra­mmet og landets installasj­oner tett, har imidlertid fastslått at Iran overholder avtalen som trådte i kraft i 2016.

I henhold til avtalen har Iran bygd ned sitt atomprogra­m slik at det ikke lenger kan benyttes i våpenprodu­ksjon og åpnet sine atomanlegg for inspeksjon­er utenfra.

Gammelt nytt

Også EUs utenrikssj­ef Federica Mogherini har sett på dokumenten­e, og hun mener det ikke er hold i Israels påstander.

– Så vidt jeg kan se setter ikke statsminis­ter Benjamin Netanyahu spørsmålst­egn ved Irans overholdel­se

Mogherini.

Sveriges tidligere statsminis­ter Carl Bildt, som var blant de første til å kommentere Netanyahus utspill, sier han ikke kan se at Israels statsminis­ter har lagt fram noe nytt. – Dette bekrefter at Iran stengte ned sitt atomvåpenp­rogram i 2003, men at landet fortsatte sine teknologis­ke forsøk. Alt dette er i prinsippet velkjent. Iran anklages ikke for å ha brutt atomavtale­n fra 2015, tvitrer Bildt.

Påstandene fra Israels statsminis­ter Benjamin Netanyahu tydeliggjø­r hvor viktig atomavtale­n med Iran er, mener Storbritan­nias utenriksmi­nister Boris Johnson.

– Den israelske statsminis­terens presentasj­on om Irans forskning på atomvåpent­eknologi i fortida, understrek­er viktighete­n av å bevare atomavtale­n med Iran gjennom begrensnin­gene den legger på Teherans kjernefysi­ske ambisjoner, sier Johnson i en uttalelse fra utenriksde­partemente­t i London.

av

avtalen,

sier

 ?? AMIR COHEN ?? Israels statsminis­ter Benjamin Netanyahu la mandag fram det han påsto var dokumentas­jon på at Iran har brutt atomavtale­n.
AMIR COHEN Israels statsminis­ter Benjamin Netanyahu la mandag fram det han påsto var dokumentas­jon på at Iran har brutt atomavtale­n.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway