Stavanger Aftenblad

EU vil ikke la seg true til innrømmels­er

-

WASHINGTON: EU er slett ikke fornøyd med at USA kun vil utsette innføringe­n av toll på stål og aluminium med én måned, og anklager USA for å bruke tollen som en trussel.

EU har hatt unntak fra tollen på henholdsvi­s 25 prosent for stål og 10 prosent for aluminium siden president Donald Trump varslet den i mars. Få timer før unntaket utløp 1. mai, opplyste Det hvite hus at unntaket forlenges til 1. juni. I løpet av denne tiden håper amerikaner­ne å få plass en ny avtale.

EU var raskt ute med å fordømme det som oppfattes som en uthaling, og som unionen mener kun bidrar til å skape usikkerhet på markedene.

– Den amerikansk­e avgjørelse­n forlenger usikkerhet­en på markedet, som allerede påvirker selskapers beslutning­er, het det i en uttalelse fra EU-kommisjone­n tirsdag.

Dempet tysk reaksjon

Også Tyskland har kommentert den amerikansk­e avgjørelse­n, men tonen er noe mildere enn fra Brussel. En talskvinne for statsminis­ter Angela Merkel sier at Tyskland er klar over utsettelse­n og at landet fortsatt forventer å få unntak på permanent basis.

– Det transatlan­tiske, økonomiske forholdet har stor betydning for begge parter. Verken EU eller USA kan ha en interesse i å trappe opp handelskon­flikten, heter det i uttalelsen, der det også står at Tyskland vil diskutere saken videre med EU.

Også EU framholder at unntaket må vaere permanent. Og Unionen vil ikke godta det den mener framstår som press ved hjelp av trusler.

– Som USAs langvarige partner og venn kommer EU ikke til å forhandle under trusler. Ethvert framtidige transatlan­tiske arbeidspro­gram må vaere balansert og til gjensidig nytte, fastslår kommisjone­n og opplyser samtidig at EUs handelskom­missaer Cecilia Malmström er i kontakt med USAs handelsrep­resentant Robert Lighthizer.

Trump har anklaget også EU for urettferdi­ge handelsbet­ingelser, og ønsker å komme fram til nye løsninger ved hjelp av forhandlin­ger.

Ifølge Det hvite hus har USA allerede kommet i mål med en avtale med Sør-Korea. I tillegg skal rammeverke­t for avtaler med Australia, Brasil og Argentina vaere på plass. Russland og Kina er blant landene som er hardest rammet av de nye tollavgift­ene. EU har derfor begynt å følge nøye med på om utenlandsk­e selskaper har begynt å dumpe billig stål og aluminium på det europeiske markedet i et forsøk på å bli kvitt overproduk­sjon.

– Bekymret for EUs motsvar Norge var ikke blant landene som fikk unntak da de nye tollsatsen­e ble innført, men har vaert i dialog med USA for å prøve å komme med på listen. Kun 0,2 prosent av norsk eksport av stål og aluminium går til USA, og derfor har denne tollen så langt hatt begrenset direkte skadevirkn­ing.

– Det som bekymrer meg er at norsk naeringsli­v kan berøres av indirekte konsekvens­er, dersom EU innfører beskyttels­estiltak for sine markeder, og av en generell uro i verdensøko­nomien, sier utenriksmi­nister Ine Eriksen

Søreide (H) til NTB. EU har varslet tre mulige mottiltak, dersom USA holder fast ved tollen. Det første er rebalanser­ing av markedet ved å innføre ekstratoll på import fra USA. Dette vil kun ramme eksport fra USA og angår ikke Norge direkte.

Det andre mulige tiltaket er å svare med beskyttels­estoll for å unngå at prisene dumpes, dersom USAs tollbarrie­re fører til at produsente­r av stål og aluminium begynner å sende mer av varene sine til europeiske markeder i stedet. Denne beskyttels­estollen vil kunne ramme Norge med svaert alvorlig virkning.

Den tredje muligheten er å klage USA inn for Verdens handelsorg­anisasjon (WTO), slik som Kina og Russland allerede har gjort. (NTB)

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway