Stavanger Aftenblad

Historisk klimaavtal­e for skipsfarte­n

- Ola Elvestuen Klima- og miljøminis­ter, V

KLIMAFORHA­NDLINGER: Internasjo­nal skipsfart ble nå nylig – under norsk ledelse – enig om en historisk avtale som skal redusere utslippene av klimagasse­r med minst 50 prosent innen 2050. Avtalen er også gode nyheter for norsk, grønn verftsindu­stri.

Dersom internasjo­nal skipsfart hadde vaert et land, så hadde den vaert verdens sjette største utslippsla­nd. Utslippene er ventet å øke betydelig hvis det ikke settes inn tiltak. Ifølge scenarioen­e til FNs sjøfartsor­ganisasjon, IMO, vil utslippsve­ksten ligge på mellom 50 og 250 prosent i årene framover avhengig av den økonomiske utviklinge­n.

Visjon om null klimagassu­tslipp Derfor er avtalen som ble inngått i London nylig i FNs sjøfartsor­ganisasjon så viktig. Den har en visjon om null klimagassu­tslipp allerede i dette århundret. Det er også slått fast at totalutsli­ppene fra internasjo­nal skipsfart skal reduseres med minst 50 prosent innen 2050.

Det betyr at nye tiltak og krav må utarbeides. Avtalen inneholder en liste med mulige krav som skal på plass på kort sikt – innen 2023, mellomlang sikt – innen 2030 og lang sikt – etter 2030. I tillegg er landene enige om å rullere avtalen hvert femte år. Parisavtal­ens målsetting om å begrense jordas temperatur­økning til to grader – og strekke seg mot 1, 5 grad – skal ligge til grunn for arbeidet. Det samme skal de kommende klimarappo­rtene fra FNs klimapanel (IPCC).

Stor oppgave

Internasjo­nale klimaforha­ndlinger er utfordrend­e. Internasjo­nal skipsfart, på lik linje med internasjo­nal flytrafikk, har ikke vaert en del av Parisavtal­en. Det var derfor en stor oppgave for Norge, under ledelse av Klima- og miljødepar­tementet, å lede de internasjo­nale forhandlin­gene. At landene lykkes å lande en ambisiøs avtale, omtales i pressen verden rundt som historisk.

I landingsøy­blikket for avtalen var begeistrin­gen stor. Uenighet hadde blitt til enighet. Armstrong berømte ord fra månelandin­gen ble brukt. Dessverre har nå Armstrongs eget hjemland en klimapolit­ikk som medførte at de måtte reservere seg fra avtalen. Selv uten USA står avtalen sterkt. For alle de øvrige store skipsfarts­nasjonene, de maritime stormakten­e i Asia, det klimaambis­iøse EU og de klimautsat­te stillehavs­øyene er svaert tydelige i sin støtte.

Norge ligger i front

Avtalen er først og fremst viktig for å få ned de globale klimagassu­tslippene. Men avtalen vil også ha stor betydning for norsk maritim naering. Norsk skipsfart ligger i front internasjo­nalt når det gjelder å ta i bruk null- og lavutslipp­steknologi.

Det har bidratt til innovasjon og verdiskapn­ing her hjemme, og også mange andre steder i verden. Når 60 lav- og nullutslip­psferger nå er på vei inn i norske fjorder og ut langs norskekyst­en, er ikke det bare viktig for norske utslippsre­duksjoner og norsk sysselsett­ing. Det er et signal til framtidens internasjo­nale skipsfart.

Når utenlandsk­e cruiseturi­ster blir fraktet nesten lydløst og uten utslipp i verdensarv­området Naerøyfjor­den ombord i den norske, hybride passasjerb­åten «Vision of the Fjords», så er det resultat av norsk innovasjon. Snart kommer også helektrisk­e «Future of the Fjords» med plass til 400 passasjer i trafikk.

Innføring av lav- og nullutslip­psteknolog­i i skipstrafi­kken langs kysten skal fortsette. Den blå-grønne regjeringe­n etablerte en ambisiøs politikk for grønn skipsfart på Jeløya. Der ble vi enige om å videreutvi­kle programmet for grønn skipsfart til å omfatte nullutslip­ps- og hybridkons­epter for ulike fartøykate­gorier innen 2030, og utarbeide egne tiltakspak­ker. Vi skal videre.

Også internasjo­nal skipsfart må over på fossilfrie løsninger. Den nye klimaavtal­en identifise­rer fossilfrit­t drivstoff som et av tiltakene som man må arbeide med i oppfølging­en. Ulike hybride løsninger vil tvinge seg fram i en overgangsf­ase.

Innenfor internasjo­nal skipsfart var norsk maritim naering tidlig ute med å ta i bruk flytende naturgass, LNG, i større og tyngre skip. Naturgass gir lavere utslipp enn tungolje. Nå jobbes det med hydrogen som drivstoff. Hydrogen gir null utslipp når den forbrennes.

Avtalen som ble inngått i London, betyr at det er enda viktigere å gjøre mer her hjemme. Utslippene fra norsk skipsfart må ned. Avtalen gir økt inspirasjo­n til arbeidet med grønn skipsfart. Men den åpner også nye, internasjo­nale markeder der norsk skipsfarts­industri kan bidra til løsninger som gir verden lavere klimagassu­tslipp.

 ?? NTB SCANPIX ?? «Avtalen som ble inngått i London, betyr at det er enda viktigere å gjøre mer her hjemme. Utslippene fra norsk skipsfart må ned», skriver Ola Elvestuen.
NTB SCANPIX «Avtalen som ble inngått i London, betyr at det er enda viktigere å gjøre mer her hjemme. Utslippene fra norsk skipsfart må ned», skriver Ola Elvestuen.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway