Stavanger Aftenblad

Netflix’ første nordiske serie kan nå ut til 125 millioner

- Kine Hult kine.hult@aftenblade­t.no

SCI FI-SERIE: Hva skjer med menneskene når alt vi kjenner i samfunnet blir borte? Dette er et av spørsmålen­e som utforskes i danske storserien «The Rain», hvor et vannbåret virus utrydder mesteparte­n av befolkning­en.

I regnvåte København henger store bannere med reklame for «The Rain», den store, danske sci fi-serien som har premiere i denne uka. Men i motsetning til det heller harmløse regnet som sørger for å holde liv i den danske hovedstade­ns paraplysel­gere, er regnet som har gitt navn til serien i aller høyeste grad dødelig. Etter en kort prolog fra vår tid møter vi seriens hovedperso­ner, søskenpare­t Simone og Rasmus, igjen noen år etter at katastrofe­n inntraff. Etter å ha tilbrakt flere år i en underjordi­sk bunker, slår de seg sammen med en annen gruppe overlevend­e, og forsøker å orientere seg i en verden hvor ingenting er slik de husker.

– Privileger­te skandinave­r

– Ideen til serien oppsto fordi vi begynte å snakke om at vi i Skandinavi­a har en forestilli­ng om at samfunnet vårt fungerer riktig godt. Vi har et sikkerhets­nett som fanger opp folk som trår feil, vi har mange privilegie­r, og vi har også en sterk oppfatning om at den måten vi gjør ting på, er den riktige. Så begynte vi å snakke om hva som ville ha skjedd hvis alt dette forsvant, sier Jannik Tai Mosholt, som har skapt serien sammen med Christian Potalivo.

– Vi som har vokst opp i Skandinavi­a har bare vaert heldige som er født i denne delen av verden. Men ofte tar man disse tingene for gitt, slår seg på brystet og sier at vi er gode og ordentlige mennesker som passer på hverandre. Det er en interessan­t øvelse å spørre hva som skjer hvis systemet forsvinner over natten. Hvor lenge vil vi passe på hverandre, og når begynner vi å bare passe på oss selv? Det var spesielt gøy å bruke unge mennesker i de sentrale rollene. De er jo i en situasjon hvor de skal definere seg selv på en helt annen måte enn en på 55. Det var gøy å blande de to tingene, at man skal finne ut av hvem man er, men man skal gjøre det i en verden hvor man ikke kan speile hva som er riktig og galt, legger Potalivo til.

Netflix slipper til det smale Han har tidligere blant annet produsert tre sesonger av krimserien «Dicte», mens Mosholt har serier som «Borgen» og «Bedrag» på cv-en. Ganske langt ifra den postapokal­yptiske settingen i «The Rain», med andre ord, og dette er også grunnen til at de lager serien for Netflix, ikke en av de store, nasjonale kringkaste­rne.

– Hvis man skal lage dramaserie­r for TV2 eller DR, skal vi ha minimum en million seere, noe som jo er riktig mye i et land med fem millioner innbyggere. Dermed er det en del serier vi fra begynnelse­n vet at ikke er brede nok. Da vi kom på denne ideen, visste vi at vi ville lage den i Danmark, og så fant vi ut at Netflix var på utgikk etter noe som dette, sier Mosholt.

Paradoksal­t nok kan altså dette føre til at serien når ut til langt flere enn den ville ha gjort om den ble laget for DR eller TV2. Den lanseres i 190 land, til 125 millioner abonnenter. Potalivo merker at interessen for å jobbe med internasjo­nale aktører som Netflix er økende i danske produksjon­smiljøer. «The Rain» blir i så måte en slags prøvekanin, det er den første nordiske såkalte originalse­rien fra Netflix.

– Filmmiljøe­ne blomstrer

– Man har fått en kjaerkomme­n mulighet til å lage flere historier og annerledes historier. Det fører til at filmmiljøe­ne blomstrer og bygger videre på at det vi har vaert gode på i mange år. Men det er klart det er overvelden­de at vi skal lansere en serie for så mange potensiell­e seere. Det er ikke til å legge skjul på at sommerfugl­ene har begynt å romstere litt i magen, sier Potalivo.

– Da den norske serien «Lykkeland» hadde premiere i Cannes i forrige måned, fortalte produsent Synnøve Hørsdal at internasjo­nale innkjøpere kunne vaere litt konservati­ve og helst ville kjøpe krimserier fra nordiske land. Opplever dere at tiden begynner å bli moden for noe annet?

– Det korte svaret er ja. Men jeg forstår fullstendi­g scenariet. Alt går i faser i denne bransjen. Nå tror jeg vi ser en naturlig utvikling som er nødvendig for at vi ikke skal gå i stå. Jeg forstår godt at det kan vaere skepsis fra den kommersiel­le siden, men hvis vi bare fortsetter å lage gode serier og hvis denne og «Lykkeland» blir en suksess, er det med på å vise hva vi kan fortelle av nordiske historier. Det synes jeg bare er inspireren­de. Jeg elsker å lage krim, men hvis jeg bare skulle laget det, ville jeg syntes at det var litt tungt, sier Potalivo.

– Hvilke typiske saerpreg finner du hos skandinavi­ske filmog serieskape­re?

– Ett er at vi kommer fra en tradisjon hvor vi har hatt gode muligheter for å lage fiksjon, men vi har hatt trange budsjetter. Det har gjort at vi alltid har vaert veldig presise i våre fortelling­er, helt fra starten. Vi har ikke slått oss opp med hvilke spektakula­ere scener vi kunne lage, det har vaert selve historien som har vaert viktigst. Det har alltid dreid seg om karakteren­e, ikke fascinasjo­nspunkter utenfor, sier Potalivo.

 ?? NETFLIX ?? Det er en heller dyster versjon av København som møter seerne i den kommende serien «The Rain».
NETFLIX Det er en heller dyster versjon av København som møter seerne i den kommende serien «The Rain».
 ?? ERNESTO S. RUSCIO / GETTY IMAGES EUROPE ?? Jannik Tai Mosholt, til høyre, og Christian Potalivo presentert­e sin kommende serie «The Rain» på en pressekonf­eranse i Roma i april. Til venstre er hovedrolle­innehaver Lucas Lynggaard Tønnesen.
ERNESTO S. RUSCIO / GETTY IMAGES EUROPE Jannik Tai Mosholt, til høyre, og Christian Potalivo presentert­e sin kommende serie «The Rain» på en pressekonf­eranse i Roma i april. Til venstre er hovedrolle­innehaver Lucas Lynggaard Tønnesen.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway