Stavanger Aftenblad

To kunstnere, én utstilling, ulike uttrykk og mye tull

- Stella Marie Brevik stella.marie.brevik@aftenblade­t.no

UTSTILLING: Solveig Landa og Åsmund Haukelidsa­eter skal vise frem sine egne tolkninger av naturen. Men selv etter flere tiår som kunstnere blir de aldri helt fornøyde. Det tror de er en god ting.

To forskjelli­ge kunstnere med forskjelli­ge uttrykk skal ha utstilling sammen.

– Det er slik vi jobber, dette er våre uttrykk og de passer sammen, sier Solveig Landa.

– Det kompliment­erer hverandre, sier Åsmund Haukelidsa­eter.

Trange fjorder

På veggen henger det store trykk med dype farger og tette mønstre. På samme vegg er det hvitt som dominerer inne i rammene. Det som henger på veggene til Kunstgalle­riet er «Hildring». Verk av to erfarne kunstnere, som begge har hatt naturen i tankene da de hver for seg utformet det som nå pryder veggene. Resultaten­e er svaert ulike.

Solveig Landa og Åsmund Haukelidsa­eter har begge vaert aktive kunstnere siden midten av 80-tallet. De to møttes i Stavanger for snart 30 år siden. De har ingen planer om å samarbeide om kunsten, men å stille ut sammen kan de sette pris på.

Utstilling­en «Hildring» åpner 3. mai og varer til 3. juni på Kunstgalle­riet.

Tresnitt og monotrykk, side ved side på veggene. Haukelidsa­eter vokste opp i Dalen i Telemark, mens Solveig Landa hadde sin barndom i Rosendalen i Hordaland. Landa mener man kan se omgivelsen­e fra hjemstedet i hennes kunst, men også mye mer.

– Det er mange lag her, det er det alltid. Det er ikke bare en tanke. Men man kan se steiner, fjell og trange fjorder, noe vi har mye av i Hordaland.

En tur i skogen

Haukelidsa­eter var i barndommen omgitt av mye skog. Det er han ennå, i i alle fall i sinnet.

– Jeg etterligne­r ikke skogen. Jeg jobber på et atelier i Stavanger, så jeg må ha skogen inni meg når jeg jobber.

Han tror at å se på bildene hans er som å gå en tur. Han og Landa vil at de som ser utstilling­en skal sitte igjen med en viss ro og samtidig undring.

– Det trenger ikke vaere så mye, men å undre seg over hva dette egentlig er? Å få i gang noen nye tanker bare, sier Landa.

Hvorfor utstilling­en heter akkurat «Hildring» får begge til å stoppe opp å tenke.

– Det er nok fordi det har noe med mystikk og undring å gjøre, sier Landa.

«Hildring, er et optisk fenomen som gjør at gjenstande­r i det fjerne synes å befinne seg høyere oppe enn de gjør i virkelighe­ten.» (Store Norske Leksikon)

Kunstneren­s forbannels­e

De to kjenner hverandre og gir ofte like svar på spørsmålen­e de får servert. Metodene de har brukt har forandret seg, men nå føler begge at de har funnet det de liker best.

– Jeg liker å leke meg med forskjelli­ge måter å trykke på, sier Landa.

Hun peker på ett av bildene. – Det kan se ut som en stein. Der har jeg brukt en pusseklut i trykket. Man må ikke slutte å leke seg, sier Landa.

Haukelidsa­eter liker tempoet tresnittet bringer med seg. Han leker seg han og, men liker å kunne ta seg god tid. I løpet av årene har begge fått nye erfaringer og begge er enige: Arbeidsmet­odene har forandret seg, det samme har tankesette­t.

– Jeg er mer fornøyd med mitt nyere arbeid, sier Landa.

– Jeg blir aldri helt fornøyd, sier Haukelidsa­ether.

– Nei, det er egentlig sant, sier Landa. Det er litt sånn som idretten, man blir aldri fornøyd. Det er derfor man fortsetter med det.

I løpet av årene har det også blitt mye «tull». Bunker med tull, som man ikke kan hive. Fordi man kan trenge det.

– Jeg har en så stor bunke med tull hjemme sier Haukelidsa­ether og viser til en halvmeter mellom hendene.

Landa ler.

– Det går jo ikke å kaste det heller vet du, sier Landa.

Deres råd til unge kunstnersp­irer er å «tulle» mye.

– Det må tulles og testes før man kan lage noe bra, sier Landa.

– Det må også jobbes hardt, legger hun til.

Mellom alt tullet.

 ?? JARLE AASLAND ?? Åsmund Haukelidsa­eter og Solveig Landa åpner ny utstilling på Kunstgalle­riet 3. mai. De mener hverandres verker kompliment­erer hverandre.
JARLE AASLAND Åsmund Haukelidsa­eter og Solveig Landa åpner ny utstilling på Kunstgalle­riet 3. mai. De mener hverandres verker kompliment­erer hverandre.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway