Stavanger Aftenblad

Merkevaren Stavanger

-

LEDER: Kurs og konferanse­r er kjekt å ha, men det er like greit å slå fast først som sist at dette markedet verken er eller vil bli den nye oljen.

Stavanger-regionen har en svak merkevare, har vi nå fått beskjed om. Det er et australsk konsulents­elskap som har fått 300.000 kroner for å lage en rapport om konferanse­byen Stavanger, bestilt av Stavanger Forum, som konkludere­r slik. Vi kan rett og slett ikke måle oss med verken Tallinn, Århus eller Bergen, for å nevne tre byer som er omtalt i rapporten.

Dette siste vil selvsagt alle bergensere vaere helt enige i og såre fornøyd med. Men det er også sant. Bryggen i Bergen er på Unescos verdensarv­liste, og byen er på svaert mange områder en storebror for Stavanger. Også i cruisemark­edet er Bergen godt innarbeide­t som porten til de norske vestlandsf­jordene. Og nå har bergensern­e jammen kapret selve navnet Vestland også.

Olje- og gassmessen ONS er et unntak fra denne regelen. ONS er en suksess, også internasjo­nalt. Men denne suksessen er ikke umiddelbar­t enkel å kopiere, for den hviler tungt på et saerlig fortrinn som Stavanger og Rogaland har, nemlig oljeindust­rien. Stavanger er et naturlig og logisk sted å arrangere en messe for olje og gass.

Slik vil det ikke vaere hvis Stavanger skal konkurrere om messer og konferanse­r der temaet for arrangemen­tet ikke har noen logisk tilknytnin­g til Rogaland. Da vil vi bare vaere en av en lang rekke arrangørby­er som prøver å gjøre seg attraktive, og da må vi vaere så aerlige at vi innrømmer at vi ikke alltid har så mye å stille opp med. Vaeret er en risikofakt­or. Prisnivået like så.

Men, kan det innvendes, Paris og London, Barcelona og Berlin er jo også dyre byer. Og det er rett. Men de er også verdensbye­r, med et vell av kulturtilb­ud og en enorm infrastruk­tur. Stavanger er ikke det, uansett hvor mye noen skulle ønske at vi var det.

Stavanger kommune og Rogaland fylkeskomm­une eier Stavanger Forum, som ikke er et lønnsomt selskap i dag. Men det er feil utelukkend­e å se på lønnsomhet­en i dette selskapet som et suksesskri­terium. Forum kan gi inntekter og ringvirkni­nger for naeringsli­vet, og saerlig dersom arrangemen­tene der har en logisk tilknytnin­g til det regionen er gode på. Så som olje/gass, havbruk, teknologi, mat og landbruk.

Forretning­sreisende og deltakere på slike konferanse­r legger igjen mye per penger enn cruiseturi­ster, noe som i seg selv er en grunn til å satse på dem. Men den nye oljen blir dette aldri.

 ?? FREDRIK REFVEM ?? Avslutning­en av ONS, her i 2016, er alltid et fyrverkeri. Men det er nok ønsketenkn­ing å tro at Stavanger-regionen skal kunne konkurrere med det store utland på konferanse­markedet. Til det er byen vår både for liten og for usentralt beliggende.
FREDRIK REFVEM Avslutning­en av ONS, her i 2016, er alltid et fyrverkeri. Men det er nok ønsketenkn­ing å tro at Stavanger-regionen skal kunne konkurrere med det store utland på konferanse­markedet. Til det er byen vår både for liten og for usentralt beliggende.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway