Stavanger Aftenblad

Veien videre

-

DRØSET: Plutselig sto hun der. Rank i ryggen, slank som ei fjellfuru. Hvit kjortel.

Noen øyeblikk seinere var det gjort. Voksenbarn­et hadde gått over i de voksnes rekker. Den gamle så henne med venninnene utenfor kirken. De lo, lettet over at nå var det mest formelle over. Nå gjensto bare oppløpssid­en, og opptelling av gavebordet. De smilte. Verden for sine føtter. De snakket om studentdrø­mmer. Turer alene, med buss, fly og tog. Et annet språk. Minner fra en annen tid.

Den gamle klarte til slutt å lure henne med seg til avtalt fotografer­ing, ut i naturen. Noen øyeblikk med henne før taler, kaker og gjensyn med barndomsbi­lder.

De ruslet, pratet litt. Fant ut hvor hun skulle stå. Intens jobbing noen minutter. Så kikket hun opp fra kamerasikt­et. Så på det strålende fjeset. Vakrere utenfor linsefange­ren. For nå sto hun der. Håret blafret i vinden. Nypusset sølv og stivet skjorte.

Den gamle kjente minnene fra en varm, liten hånd som grep hennes. Hun som ville bli lest for. Sunget for. Som diktet rare historier og vitser så absurde at de lo så de trillet av stolene. Førskoleje­nta som spent tok fly for første gang, og fikk både flyvertinn­er og passasjere­r til å humre varmt med alle spørsmålen­e om skyer, oppdrift, og hvordan alt fungerte. Hvorfor, hvem, hvordan. Hun som ville vite historier fra fremmede land.

Nå var det hun som fortalte den gamle om verden. Om nye minner. Opplevelse­r. Farger. Lukt.

«Hei, har du sovnet der borte? Vi må bli ferdige før gjestene kommer. Jeg har så lyst til å se de andre. Jeg gleder meg til resten av denne dagen».

Den gamle tørket bort en gledeståre. Lot som det var vinden som gjorde det. Det var kanskje for tidlig til å skylde på bjørkealle­rgien. Hun gjorde seg ferdig, pakket ned kameraet og begynte å gå mot parkerings­plassen. Så kom voksenbarn­et løpende etter henne. Ga henne en klem. «Takk for hjelpen, tante».

Hun kjente hjertet flommet av stolthet. De satte seg i bilen og kjørte. Den gamle og den unge. Veien lå foran dem.

Nå var det hun som fortalte den gamle om verden.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway