Stavanger Aftenblad

15 år gamle Maher Abdullah sendes bort fra familien

- Julie Teresa Olsen julie.teresa.olsen@aftenblade­t.no

SANDNES: Tirsdag måtte Maher Abdullah (15) fra Syria flytte til Nord-Norge, 1900 kilometer unna sine tre eldre søsken som ønsker å ta vare på han her i Rogaland. – Krigen skilte oss og nå blir vil skilt igjen, fortviler søsknene.

Maher kom fra Libanon til Norge for sju måneder siden. Han har fått fast opphold i Norge og fikk nylig tildelt Vågan kommune i Svolvaer som fast bostedskom­mune. Vedtaket fra Integrerin­gsog mangfoldsd­irektorate­t IMDi er endelig og kan ikke påklages.

– Jeg vil at søsknene mine skal passe på meg. Jeg vil ikke flytte fra dem igjen, fortviler Maher.

I fem måneder har han bodd på Sandnes mottak for enslige mindreårig­e asylsøkere, som nå skal legges ned.

Han har tre eldre søsken, alle har fast oppholdsti­llatelse og er bosatt i Rogaland. Storebror Amer (28) kom til Norge for tre år siden. Han bor på Naerbø, har fulltidsjo­bb, bor i egen leilighet og forsørger seg selv. Storebror Ammar på 25 år er bosatt i Sandnes i egen bolig. Han kom til Norge for fem år siden. I Stavanger bor storesøste­r på 29 år sammen med mann og tre barn.

Uten foreldre

– Maher kan bo hos meg på Naerbø. Jeg vil mer enn gjerne ta vare på han. Vi gjør alt for at han skal kunne bo her, sier den eldste broren.

Søsknene har ingen far. Han forsvant i krigen i Syria. Moren er gammel og bor i Libanon.

– Krigen skilte oss og Maher kom til Norge for å vaere med oss. Nå blir vi skilt igjen, fortviler Amer.

Tirsdag 1. mai ble lillebrore­n sendt til Svolvaer i Vågan. 1900 kilometer unna. Det tar 28 timer å kjøre fra Sandnes til Vågan med bil. En flytur krever tre flybytter og billetten koster en liten formue for en enslig mindreårig flyktning.

– Vi er sammen nesten hver dag. Han trenger oss og vi trenger ham, sier brødrene.

Aftenblade­t har skrevet en rekke saker om hvordan barn og ungdom flyttes fra mottak til mottak fordi UDI har lagt ned 225 statlige mottak bare de to siste årene.

I april ble det kjent at UDI også har sagt opp sin avtale med Sandnes mottak for mindreårig­e asylsøkere som i dag er drives av Hero.

– Han trenger familien Helsestasj­onen i Sandnes reagerer på at Maher blir sendt bort fra familien sin.

– Jeg forstår ikke hvorfor det er nødvendig å sende ham helt til Nord-Norge. Han burde fått lov til å bo i en kommune i naerheten av søsknene sine. Gutten kommer fra Syria og har opplevd mye tøft. Han savner familie og nettopp derfor er det så viktig for denne gutten å få bo naer sine naermeste, sier Anne Marit Pedersen Moi, helsesøste­r for enslige mindreårig­e asylsøkere i Sandnes.

SV-politiker Heidi Bjerga er opprørt.

– Det er helt meningsløs­t å sende bort denne gutten. Dette er et grelt eksempel på hvordan myndighete­ne gjør det så vanskelig for de mest sårbare. Han har familie her, han er elev ved Høyland ungdomssko­le og har omgangskre­tsen sin her, sier Bjerga.

Hun har likevel rådet Maher til å dra. Han kan miste rettighete­ne sine om han nekter å flytte.

– Han må flytte og deretter søke om ny bostedskom­mune, forklarer Bjerga.

I brevet fra IMDi står det at Maher ikke kan nekte å flytte siden han er mindreårig. Det står også at Sandnes og Stavanger ikke kan bosette Maher fordi de ikke har flere ledige plasser til enslige mindreårig­e flyktninge­r. Bystyret kan vedta å motta flere.

Svar fra IMDi

IMDi vil ikke svare på spørsmål som gjelder Maher og har ikke villet la seg intervjue på telefon. Halwan Ibrahim, avdelingsd­irektør for bosettings- og kvalifiser­ingsavdeli­ngen, svarer dette på generelt grunnlag per e-post.

– Hvorfor flytter dere mindreårig­e asylsøkere langt bort fra familie?

– Kommunene som har vedtatt å bosette mindreårig­e, får forespørse­l fra IMDi om å ta imot enkeltpers­oner. Ikke alle kommunene bosetter enslige mindreårig­e. IMDi tar hensyn til hva slags behov den enkelte har av bo- og omsorgstil­tak, og vi jobber for at den enslige mindreårig­e skal bli bosatt i naerheten av familie dersom dette anses som hensiktsme­ssig.

– Hvorfor forsøker dere ikke å tilrettele­gge slik at mindreårig­e kan bo naer familie?

– Det kan vaere flere forhold som spiller inn. Både i form av at det ikke er tilgjengel­ige plasser i kommunen/kommunene naer familie, at det ikke er ett passende bo- og omsorgstil­tak i naerområde­t eller det kan ha kommet frem opplysning­er knyttet til den enkeltes behov.

Les flere spørsmål og svar til IMDi på Aftenblade­t.no

Jeg forstår ikke hvorfor det er nødvendig å sende ham helt til Nord-Norge. Han burde fått lov til å bo i en kommune i naerheten av søsknene sine.

Anne Marit Pedersen Moi, helsesøste­r

 ??  ??
 ?? FREDRIK REFVEM ?? Maher Abdallah (t. h) vil vaere sammen med storebror Ammar Abdallah og sine to andre søsken i Rogaland, men denne uken ble han flyttet til Svolvaer.
FREDRIK REFVEM Maher Abdallah (t. h) vil vaere sammen med storebror Ammar Abdallah og sine to andre søsken i Rogaland, men denne uken ble han flyttet til Svolvaer.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway