Stavanger Aftenblad

Søppelrydd­ing blir sak i Stortinget

- Michael Chr. A. Simonsen michael.chr.a.simonsen@ aftenblade­t.no

HJELMELAND: Det er ikke lov til å rydde søppel langs veiene uten kursing. Geir Pollestad sendte mandag spørsmål til samferdsel­sminister Ketil Solvik-Olsen om han vil rydde opp i byråkratie­t.

Hjelmeland Bygdaråd plukket i helgen 200 kg søppel langs veier. Da de kontaktet vegvesenet om mulighet for økonomisk støtte til å kjøpe inn verktøy for å lette arbeidet, var svaret de fikk at de hadde gjort noe ulovlig. Saken er først omtalt i Strandbuen.

– Det er så dumt at en nesten ikke kan tro det er sant. Folk ønsker å gjøre en innsats, det er noe som bør bli applaudert, og ikke bli møtt med krav om kurs og bevis, sier Geir Pollestad, Stortingsr­epresentan­t (SP) fra Rogaland.

– Ikke farligere enn sykling – Man kan skate, sykle og bruke segway i veien, det krever ingen bevis eller kurs, sier Pollestad.

– Hvordan skal man ivareta trafikksik­kerheten uten et slikt kurs og bevis?

– Å ha på seg vester og sette opp et «rydding pågår» kan vaere smart og bra. Men at dette er farligere enn å sykle i veien, nekter jeg å gå med på. Alt vi gjør er på en viss risiko, sier Pollestad.

Rydder selv

Eivind Stangeland, seksjonssj­ef Stavanger Drift og vedlikehol­d, Statens vegvesen, sier det er ikke slik uten grunn.

– Årsaken er at arbeid som gjøres langs vei betegnes som arbeid på vei. For å utføre slikt arbeid skal man ha kursing, et såkalt arbeidsvar­slingskurs. Grunnen til at det er slik er sikkerhet. Sikkerhete­n til de som utfører jobb langs og på vei, og trafikante­r. Når man arbeider i veien blir man betegnet som en trafikant, går man langs veien betegnes man som en trafikant, sier Stangeland.

For å utføre arbeid langs eller på vei skal man ha klaer som i synlighets­klasse 3. Det vil si klaer med svaert synlig farge og refleks.

– Nå er det ryddedager- og uke, hva trenger dem som ønsker å rydde langs veier, må de ta kurs?

– Alle som arbeider i og langs vei, må ha kurs i arbeid på vei. I tillegg må det vaere en som har kurs i ansvarshav­ende og har ansvaret for arbeidsvar­slingsplan. Men det er mange steder å rydde, vi tar ansvar for veiene våre, sier Stangeland.

– Hvor går grensen for å trenge kurs?

– Hvis plukker med deg søppelet du mister på vei fra butikken er det ikke noe problem å plukke det opp, men hvis det settes i gang organisert ryddeaksjo­n langs vei, blir det klassifise­rt som arbeid. Da trenger man kurs, sier Stangeland.

– Geir Pollestad har sendt inn spørsmål til samferdsel­sministere­n om å fjerne hva han kaller byråkratie­t og la folk rydde, hva tenker du om det?

– Jeg kan forstå at folk tenker at det er det, men grunnen til at det er slik er sikkerhet. Hvis dette skal endres, må regelverke­t endres, det er det vi forholder oss til, sier Stangeland.

Statens vegvesen vil ikke kaste vekk dem som rydder, det er kun politiet som har myndighet til å gjøre det.

Pressevakt for samferdsel, Edvard Andersen, sier de ikke vil svare presse før Stortinget. Pollestad sendte skriftlig spørsmål mandag 30. april, samferdsel­sminister Ketil Solvik-Olsen har seks virkedager på å svare.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway