Stavanger Aftenblad

Feil informasjo­n i savnetmeld­ingen

- Cornelius Munkvik cornelius.munkvik@aftenblade­t.no

SØR-AFRIKA: To uker etter at Marie Saether Østbø (20) siste ble sett på Myoli Beach i SørAfrika, er det fremdeles ingen spor etter henne. Myndighete­ne får nå kritikk av frivillige som har deltatt i søket.

Onsdag 18. april klokka 17.30 kom turgruppen som stavangerk­vinnen var en del av til Myoli Beach i Sedgefield. En drøy halvtime senere, klokka 18.10, etter å ha sjekket inn på hotellet Afrovibe, gikk to av dem som var med i turgruppen til stranden. Marie gikk etter dem omlag fem minutter senere.

Alt dette fanges opp av et overvåknin­gskamera tilknyttet restaurant­en Pili Pili, som ligger i samme bygning som hotellet naer Myoli Beach. Den savnede kvinnen hadde da på seg mørke klaer. Ifølge savnetmeld­ingen den sørafrikan­sk kystvakten gikk ut med, hadde hun på seg lyse klaer.

Ble lurt

At Marie hadde på seg mørke klaer fremgår av det siste kjente bildet som ble tatt av henne før hun forsvant. Bildet ble tatt av en av de to andre fra turfølget som gikk til stranden noen minutter før Marie. På vei tilbake så de to at savnede satt på stranden og så utover havet.

Før de gikk tilbake til hotellet tok de det nevnte bildet.

– Vi synes naturligvi­s det er svaert ille at det har kommet ut feil informasjo­n i denne saken. Alle her i Sedgefield tenker på savnedes familie som sitter hjemme i Norge. De har vår dypeste medfølelse. Da er det svaert uheldig at det kommer ut uriktig informasjo­n, sier en representa­nt fra det

Sedgefield.

- Hvorfor ble det sagt i savnetmedl­ingen at Marie hadde på seg lyse klaer?

- På overvåknin­gsbildene fra Pili Pili kan det se ut som om hun har på seg lyse klaer. Allerede i skumringen slår imidlertid infrarødt lys inn i kameraet. Mørke gjenstande­r vil da bli seende lyse ut, sier han.

frivillige politiet

i

Sprikende informasjo­n

For pressen har det vaert utfordrend­e å få kommentare­r fra politiet i Sør-Afrika. Sørafrikan­sk presse skrev i går at deler av informasjo­nen politiet har gitt, ikke stemmer.

- Blant annet har det blitt sagt at den siste sikre observasjo­nen av Marie er bilder fra det nevnte overvåknin­gskameraet. Det stemmer ikke. To andre fra turfølge så Marie på stranden. Tidlig kom det også ut informasjo­n om at savnede hadde med seg et kamera. Det stemmer heller ikke. Kameraet hennes ble funnet på hotellromm­et av andre i turfølget, sier en annen fra de frivillige letemannsk­apene.

Denne kilden sier videre at mobiltelef­onen og skoene til savnede ikke ble funnet på nøyaktig samme plass på stranden slik informasjo­n fra politiet kan ha gitt inntrykk av.

– Gjenstande­ne ble funnet to meter fra hverandre og ikke i en «pen haug». Dette kan naturligvi­s skyldes at det var kraftig vind i området denne kvelden, sier kilden til Aftenblade­t.

Michael Simon som er med i den lokale borgervern­gruppen som har gjennomfør­t flere søk etter den savnede Stavanger-kvinnen mener all feilinform­asjonen er svaert uheldig.

– Feilinform­asjonen fører til spekulasjo­ner. Jeg vil ikke si hva jeg tror har skjedd nettopp fordi jeg ikke ønsker å spekulere, sier han til Aftenblade­t.

Politikapt­ein Malcolm Poije er enig i at feilinform­asjon er uheldig. Han understrek­er samtidig at politiet ikke har sagt noe om den savnedes klaer og at feilen kom i kystvakten­s savnetmeld­ing.

– Her ble det blant annet sagt at savnede var kledd i en hvit skjorte. Dette stemmer ikke, sier Poije.

Ingenting nytt

Politikapt­einen sier videre at det dessverre ikke er noe nytt i saken. – Vi utelukker at det har skjedd noe kriminelt. Dette betyr ikke at vi ikke vil gjenoppta etterforsk­ningen om ny informasjo­n skulle dukke opp, sier Poije.

Politikapt­einen sier videre at politiet har vaert i kontakt med alle som de tror kan ha opplysning­er i saken.

– Det er ingen vitner vi ikke har kommet i kontakt med, sier han, og fortsetter:

– Det er ganske fortvilet, men vi har altså ingen ny informasjo­n som kan føre oss naermere et svar.

 ??  ?? Dette bildet er den siste observasjo­nen av Marie Saether Østbø. Kort tid etter at bildet ble tatt (av en annen person som var med i den savnedes reisefølge) ble stavangerk­vinnen meldt savnet.
Dette bildet er den siste observasjo­nen av Marie Saether Østbø. Kort tid etter at bildet ble tatt (av en annen person som var med i den savnedes reisefølge) ble stavangerk­vinnen meldt savnet.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway