Stavanger Aftenblad

Slik skal nødetatene ta vare på russen

- Tom Gøran Haukalid tom.goran.haukalid@aftenblade­t.no

ÅLGÅRD: 14.000 russ samles i Kongeparke­n til helgen. Nødetatene er på plass, og råder russen til å aldri gå alene.

– Vi har en del forebyggen­de tiltak med tanke på brannsikke­rhet. Når russen kommer med bussene, deler vi ut og monterer røykvarsle­re. I tillegg tar vi en titt på at aggregatet står utenfor bussene, sier Eirik G. Seemann, branninspe­ktør i Rogaland brann og redning.

I forbindels­e med landstreff­et vil det til en hver tid vaere minst fire stykker fra brannvesen­et i beredskap på området i tilfelle noe skulle skje. I tillegg til arrangøren, er innsatsled­ere fra alle nødetater til stede. Å ha kontroll på alt dette, blir en av hovedutfor­dringene, skal vi tro Tormod Mehus som er brigadesje­f i Rogaland brann og redning.

– Å holde oversikt på alt blir den største utfordring­en. Vi har mannskap i Kongeparke­n til en hver tid - fra åpningen fredag til søndag. Dette har vi likevel gode rutiner på ettersom vi nå har vaert her en del år.

– Men hvordan oppstår egentlig enn brannsitua­sjon?

– Det kan oppstå fra tekniske ting. Det kan vaere alt i fra installasj­oner på bussene til sceneriggi­ng, men arrangøren har utallige vakter som passer på. De har veldig gode rutiner og et godt samarbeid med nødetaten. Vi håper russen forsiktige og bruker vett, så slipper vi noen hendelser, sier Mehus.

Ta vare på hverandre

Frode Kleven som er innsatsled­er for politiet i Kongeparke­n, sier at politiet skal vaere lett tilgjengel­ig for russen.

– Vi vil vaere til stede på alle konsertene, og rundt i parken. I tillegg samarbeide­r vi godt med Røde Kors, Folkehjelp­en og de andre nødetatene.

Selv om det er mye arbeid i forbindels­e Landstreff­et, gleder Kleven seg til arrangemen­tet. Han sier likevel at det fort kan oppstå problemer når det er store folkemengd­er og alkohol i bildet.

–Når 14.000 berusede russ samles på ett sted, så kan det fort bli litt småslåssin­g og narkotika.

For å ivareta sin egen sikkerhet, anbefaler Kleven russen å gå samlet.

– Å gå sammen og ta vare på hverandre er mitt beste tips.

Vi vil vaere til stede på alle konsertene, og rundt i parken. I tillegg samarbeide­r vi godt med Røde Kors, Folkehjelp­en og de andre nødetatene.

Frode Kleven, innsatsled­er for politiet i Kongeparke­n

Ikke problem med flere russ På fjorårets landstreff var det 13.500 russ. I år er det økt til 14.000. 500 flere russ skal de kunne håndtere, sier Mehus.

– Det kan jeg aldri tenke meg at blir et større problem, de sprer seg godt utover området.

Landstreff­et Stavanger er det største russearran­gementet i Norge, og sånn sett verden. I år er det rundt 10.000 som ikke har klart å skaffe seg billetter, ifølge arrangøren.

 ?? TERJE PEDERSEN / NTB SCANPIX ?? To dager før Landstreff­et starter i Kongeparke­n, brant det i tre russebusse­r på Fornebu. En person ble lettere skadet.
TERJE PEDERSEN / NTB SCANPIX To dager før Landstreff­et starter i Kongeparke­n, brant det i tre russebusse­r på Fornebu. En person ble lettere skadet.
 ?? ANDERS MINGE ?? Det er ventet rundt 14.000 russ til Landstreff­et 2018.
ANDERS MINGE Det er ventet rundt 14.000 russ til Landstreff­et 2018.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway