Stavanger Aftenblad

16 foreldre klager på mobbing ved Sandnes-skole

- Camilla Bjørheim camilla.bjorheim@aftenblade­t.no

SANDNES: Foreldre til 16 barn ved en skole i Sandnes har sendt klage til Fylkesmann­en. De mener barnas skolemiljø er utrygt.

Klagene ble sendt inn etter et foreldremø­te forrige uke. I tillegg til 16 enkeltklag­er, ble det ble ført i pennen en fellesklag­e.

I denne heter det: «Det oppfattes ikke at elevene har et trygt skolemiljø, da de daglig er eksponert for vold, trusler, mobbing, utrygghet og usikkerhet. Laerere og rektor ved [...] skole er godt kjent med problemet, da dette er meldt inn av både enkeltpers­oner og på vegne av hele trinnet i desember 2017.»

Foreldre Aftenblade­t har vaert i kontakt med, forteller at det har vaert tilfeller av mobbing på 7. trinn over lang tid. Senest på et møte med rektor i januar, skal det ha blitt lovet ytterlige tiltak for å få bukt med mobbingen.

Tiltakene som er iverksatt hjelper imidlertid ikke nok, ifølge foreldre. I klagen heter det: «Foreldre blir verken informert eller inkludert.»

Foreldre forteller at barna blir kalt «jaevla hore» på skolen. Det handler videre om vold, trusler og mobbing. Videre skal noen elever grue seg til å gå på skolen. Andre har vondt i magen og hode, eller er kvalme og kommer seg ikke på skolen, forteller foreldre.

Ifølge foreldre, er det flere barn som skal stå bak mobbingen.

Rektor ved skolen er kjent med at elever beskriver fysisk plager, men har ikke registrert uvanlig mye fravaer på trinnet. Han legger til at situasjone­n som beskrives i klagen, ikke er ukjent for han.

– Vi har økt voksentett­heten på trinnet med to stillinger. Når det nå kommer klager, må vi vurdere vurdere om tiltakene har hatt ønsket effekt, og om vi eventuelt må se på ytterliger­e tiltak, sier rektor.

– Vår jobb er trygt skolemiljø Kommunaldi­rektør i Sandnes kommune Pål Larsson, er kjent med saken.

– Det er satt inn omfattende tiltak ved skolen, blant annet er en av mine rådgivere tilstede på skolen for tett oppfølging. Jeg har tro på at vi skal løse dette, sier Larsson, og legger til at situasjone­n er utfordrend­e.

– På 7. trinn opplever elevene at de ikke har et trygt og godt skolemiljø. Det er vår jobb å sikre det, sier Larsson.

Han legger til at det er uvanlig at så mange foreldre sender klage på skolemiljø­et.

Skolen fått frist på 14 dager Hallgeir Bø, assisteren­de utdannings­direktør hos Fylkesmann­en, bekrefter å ha mottatt ei bunke med klager fra Sandnesfor­eldre. Det er uvanlig med så mange klager på en gang.

– Skolen er varslet og får 14 dager på å opplyse oss om saken. Fristen vi gir er vanligvis ei uke, men på grunn av omfanget har vi gitt en frist på 14 dager, sier Bø.

Han legger til at hver sak vil bli behandlet individuel­t.

– Vi var orientert om uro ved den aktuelle skolen. Rektor tok kontakt med oss allerede i høst, men vi har ikke mottatt klager før nå, sier Bø.

Fra 1. august i fjor gjelder nye «mobbeloven» som gjør det enda tydeligere hva som er rektors og ansattes ansvar. Dersom en elev melder om mobbing, har skolen en frist på fem dager til å iverksette undersøkel­ser.

Hvis skolen bruker mer enn ei uke, kan foresatte varsle Fylkesmann­en. I loven heter det at alle elever skal ha en trygg og god skoledag uten å bli mobbet.

I januar skrev Aftenblade­t at innskjerpi­ng av kapittel 9A i opplaering­sloven har ført til en firedoblin­g av henvendels­er til Fylkesmann­en.

– Før fattet vi vedtak i 15-20 saker hvert år. Nå har vi gjort vedtak i 27 saker på fem måneder. Det er 27 saker for mange, sa Hallgeir Bø hos Fylkesmann­en i Rogaland i januar.

 ?? JARLE AASLAND ?? 16 foresatte har klaget til Fylkesmann­en. De mener barna deres, som går på skole i Sandnes, ikke har et trygt skolemiljø.
JARLE AASLAND 16 foresatte har klaget til Fylkesmann­en. De mener barna deres, som går på skole i Sandnes, ikke har et trygt skolemiljø.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway