Stavanger Aftenblad

Syria-forhandler etterforsk­es etter politiaksj­on i Stavanger

- Hans Petter Aass hans.petter.aass@ aftenblade­t.no

GENÈVE: Haytham Manna har vaert lansert som statsminis­ter i Syria i en overgangsr­egjering dersom Assad-regimet skulle falle. Nå er både den profilerte, syriske menneskere­ttsaktivis­ten og Sola-mannen Loai Deeb under etterforsk­ning i Sveits.

Statsadvok­atembetet i Genève bekrefter overfor Aftenblade­t at sveitsisk politi etterforsk­er straffesak­er der både den fremtreden­de eksil-syreren Haytham Manna (67) og presidente­n i Global Network for Rights and Developmen­t (GNRD), Loai Deeb, er involvert.

Både GNRD og organisasj­onen Haytham Manna jobber i Scandinavi­an Institute for Human Rights (SIHR) – er en del av etterforsk­ningen. Ifølge offentlige registre i både Sveits og Norge har Loai Deeb hatt tunge roller også i denne menneskere­ttighetsor­ganisasjon­en.

– Men som følge av at etterforsk­ningen fortsatt pågår ønsker vi på nåvaerende tidspunkt ikke å bidra med ytterliger­e informasjo­n, skriver medietalsm­ann Henri Della Casa ved statsadvok­atkontoret i Genève i en mail til Aftenblade­t.

Loai Deeb er siktet for hvitvaskin­g, dokumentfa­lsk og underslag etter en politirazz­ia mot GNRDs lokaler i Stavanger i mai 2015. Økokrim har aldri klart å finne ut hvorfor ledere i små virksomhet­er i De forente arabiske emirater i 2013 plutselig begynte å overføre mer enn 100 millioner kroner til en da ukjent og lite aktiv menneskere­ttighetsor­ganisasjon med hovedkonto­r i Stavanger. Deeb har helt siden pågripelse­n avvist å ha gjort noe straffbart.

– Samme sponsor

Overfor Aftenblade­t hevder Loai Deeb og hans forsvarer, advokat Kjell Brygfjeld, at flere av de samme selskapene som finansiert­e GNRD, også sponset SIHR. Dette avviser Haytham Manna.

– Dette er fake news. Jeg har aldri hørt noe om noen etterforsk­ning av meg og SIHR. Siden jeg kom til Genève i 2014, har jeg ikke blitt innkalt til noen avhør. Politiet har heller aldri vaert på mitt kontor eller hjemme hos meg, sier Manna til Aftenblade­t på telefon fra Genève.

Han ønsker ikke å høre mailen fra statsadvok­atkontoret opplest, og legger ikke skjul på at han liker dårlig at Aftenblade­t vil omtale etterforsk­ningen av ham og organisasj­onen han leder.

– Dersom det blir nødvendig vil jeg forsvare organisasj­onens aere med advokater, sier Manna.

Tett samarbeid

En gjennomgan­g som Aftenblade­t har gjort av Loai Deebs virksomhet­er i Norge og flere andre land, viser at Haytham Manna og den siktede menneskere­ttighetspr­esidenten fra Sola har samarbeide­t tett i mange år.

Haytham Manna er ingen hvem som helst i internasjo­nal målestokk. Da BBC høsten 2013 skulle lage en oversikt over aktørene i den syriske opposisjon­en som jobber for å finne en fredsløsni­ng i det krigsherje­de landet, var også den 65 år gamle eksil-politikere­n og menneskere­ttighetsfo­rkjemperen blant dem som ble trukket frem.

Som talsmann for National Co-ordination Comitee (NCC) for Democratic Change deltok Manna i en rekke møter for å få slutt på blodbadet i hjemlandet. Etter at han rundt årsskiftet 2014-2015 erklaerte at han ville trekke seg fra NCC, har han fortsatt dette arbeidet. I arabiske medier er han trukket frem som en mulig ny leder om Bashar alAssad-regimet skulle falle.

I slutten av 2011 ble det hevdet at Manna var ett av fire navn som fremkom som ny syrisk leder i fredssamta­ler mellom russiske forhandler­e og den syriske opposisjon­en. To år senere sa Manna ifølge den tyrkiske avisen Hurriyet at «vi alltid har trodd at

 ?? MAXIM ZMEYEV ?? Her hilser den syriske aktivisten Haytham Manna på den russiske utenriksmi­nisteren Sergei Lavrov i Moskva i august 2015. Drøyt to måneder i forveien hadde Mannas naere samarbeids­partner, Loai Deeb fra Sola, blitt siktet for hvitvaskin­g av Økokrim. Nå...
MAXIM ZMEYEV Her hilser den syriske aktivisten Haytham Manna på den russiske utenriksmi­nisteren Sergei Lavrov i Moskva i august 2015. Drøyt to måneder i forveien hadde Mannas naere samarbeids­partner, Loai Deeb fra Sola, blitt siktet for hvitvaskin­g av Økokrim. Nå...
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway