Stavanger Aftenblad

Kina overvåker statsansat­tes følelser og stress

- Simone Scheuer-Hansen Aftenblade­t/Politiken

HONG KONG: Den kinesiske staten bruker sensorer i sikkerhets­hjelmer og uniformsha­tter til å avlese arbeiderne­s følelser. Målet er å forbedre arbeidsmil­jøet, men eksperter frykter slik teknologi kan brukes til langt farligere hensikter.

Kinesiske fabrikkarb­eideres hjelmer ser uskyldige ut, men under den harde plastoverf­laten henter staten ut data direkte fra medarbeide­rens hjerne. Det skriver den store Hong Kong-baserte avisa South China Morning Post.

Fabrikkarb­eiderne er heller ikke de eneste som har blitt utrustet med slikt utstyr. Militaerfo­lk, lokførere og andre statsansat­te kan også bli utstyrt med en sensor som måler hjernebølg­er i sine hodeplagg.

Øke produktivi­teten

Ifølge South China Morning Post skal overvåknin­gsprogramm­et hjelpe den kinesiske staten med å forbedre arbeidsfor­holdene og øke produktivi­teten.

Data fra sensoren sendes videre til en datamaskin som bruker kunstig intelligen­s til å oversette målingene til emosjonell­e utsving. Hvis tallene viser at mange medarbeide­re er misfornøyd­e eller stresset kan man regulere arbeidsmen­gden for å øke trivselen.

Ifølge en ansatt i en kinesisk statlig bedrift «er det ingen tvil om effekten». Firmaet har økt sitt overskudd betydelig etter at man tok i bruk hjelmene, hevder mannen.

Erin Winick, redaktør i magasinet MIT Technology Review, stiller seg imidlertid «sterkt tvilende» til teknologie­n i en kommentar.

Winick vurderer at dataene som hentes ut fra arbeiderne­s sensorer ikke vil vaere verdt noe for kinesiske arbeidsgiv­ere. Med den nåvaerende teknologie­n er det nemlig svaert begrenset hva man kan måle med såkalt EEG, og man har enda ikke kartlagt hva relasjonen mellom hjernesign­aler og folks følelser er.

– Kan fungere i teorien

Danske Thomas Zoëga Ramsøy er ansatt som underviser ved Singularit­y University i Silicon Valley i USA, og administre­rende direktør for Neurons Inc. Han er ikke enig med Winick. I hans øyne kan den kinesiske teknologie­n «i prinsippet fungere».

– Spørsmålet er om man klarer å bruke vitenskape­n som ligger til grunn for teknologie­n på en ordentlig måte. Man må ikke tro at man bare kan feste en måler på hodet til en medarbeide­r og få resultater ut av det, sier han.

Men om man har forskere til å analysere dataene og dermed unngår feilfortol­kninger kan teknologie­n vaere saerlig verdifull i et land som Kina, ifølge Thomas Zoëga Ramsøy. For i Kina får man ikke noe saerlig brukbart ut av fokusgrupp­er og spørreskje­maer når arbeidsmil­jøets tilstand skal under lupen.

– Når man spør kinesere om hvordan det går får man oftest til svar at det er ikke er noen problemer, selv om folk er misfornøyd­e. Derfor blir man nødt til å ty til andre midler om man vil finne ut hva som ikke er optimalt i en arbeidssit­uasjon. Behovet for denne teknologie­n er saerlig til stede i land som Kina, hvor man ikke har en kultur for å si ifra om dårlige arbeidsfor­hold slik man blant annet har i Danmark, sier han.

Risiko for misbruk

Det er imidlertid ikke kun positive ting forbundet med kinesernes registreri­ng av humør og følelser på arbeidspla­ssen. Erin Winick fra MIT frykter at kinesiske styresmakt­er vil misbruke teknologie­n.

– Hvis man virkelig setter sin lit til det, blir det da også brukt til å forflytte – eller potensielt sparke arbeidere, spør hun i MIT Technology Review.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway