Stavanger Aftenblad

Hva skal Stavanger sentrum vaere – en bikube eller et vepsebol?

- Karl Emil Sødergren Styremedle­m, Stavanger Arkitektfo­rening

KRONIKK: I et stikk av å ville si noe konstrukti­vt om den nye sentrumspl­anen, vil jeg ty til en eldgammel historie, − den om bien og blomstene. Dessverre kommer også vepsen inn i denne.

Den nye sentrumspl­anen for Stavanger er preget av sterkt motstriden­de interesser. På den ene siden står Naeringsfo­reningen i spissen for et syn om at det blir lagt til rette for altfor lite utbyggings­arealer. I andre enden står verneinter­essene på barrikaden­e for å bevare mest mulig av byen slik den er. Og høyhus går opp og ned og inn og ut av planen.

Spør man etter faglige råd fra byplanlegg­ere og arkitekter, får en like mange svar som de man spør. Arkitektfo­reningen har vaert ute i flere omganger og advart mot så massive utbygginge­r at Stavanger mister sin sjel. Mange av byens innbyggere har brukt muligheten til å påvirke planen med å levere høringsutt­alelser, da ofte med et ønske om å kutte ned de mest grensespre­ngende forslagene.

Bergen/Stavanger

Hovedmålet for sentrumspl­anen i Stavanger er i det siste forslaget som ble sendt til høring, formulert slik: «Stavanger sentrum skal vaere regionens viktigste bysenter og gjøre byen og regionen attraktiv nasjonalt og internasjo­nalt som bo- og arbeidsste­d, studiested og som reisemål.»

Ved første øyekast virker dette kanskje fornuftig.Hvis du tar ut Stavanger i denne setningen og setter inn Bergen i stedet, skjer det noe rart. Bare prøv! Selvfølgel­ig er Bergen sentrum sin regions viktigste bysenter! Å gjøre byen attraktiv nasjonalt og internasjo­nalt, er allerede gjort. Det ville vaert banalt om dette var hovedmålet for utviklinge­n av Bergen by. Det er det på mange måter i Stavanger også. Ved å ta denne øvelsen, blir det for meg synlig en usikker holdning til egen by og dens identitet.

Det er opplagt at Stavanger er regionens viktigste bysenter. Naerbø er det ikke, og ikke Tau eller Sandnes heller. Så hvorfor måtte de skrive det? Tror de at noen andre har mål om å bli det?

Det er kanskje ikke like mange studiested­er, boliger, folk eller turister i Stavanger som i Bergen, men byen og regionen er langt på vei attraktiv nasjonalt og internasjo­nalt. Trenger man virkelig å si det?

Dessuten er det vel knapt noen byer som ikke ønsker å tiltrekke seg flere fastboende og turister, eller framstå som attraktiv. I stedet for å si noe spesifikt, er planen unnvikende i sin brodd. Hva med å løfte fram hva som er spesielt med Stavanger, som ingen andre byer i verden har og gjøre dette til et mål å bygge videre på, i tillegg til å dyrke noe nytt og uforløst?

Veps og bie

Det er her historien om bien og blomstene kommer inn:

Bien er kjent for sitt bidrag med å spre frø fra blomst til blomst. Dette gjør den på sin vei for å samle fruktsukke­r til å lage honning av. I motsetning til veps, overvintre­r dronningen i en bikube med en sverm av arbeidere som har honningen å taere på. En dronningve­ps overvintre­r alene og starter hver vår fra null. Veps bygger bol av råtne tremateria­ler. Bier lager intrikate strukturer. Mens bien stikker som siste utvei for å beskytte kollektive­t, fordi den dør samtidig, stikker veps for å drepe byttedyr eller angripe hun som forsøkte å hjelpe den ut i det fri.

Det er mange grunner til at en heller vil vaere del av en bikube enn et vepsebol. Den aller viktigste er at biesamfunn­et har en felles forståelse av hva som er viktig i livet: honning! Uten honning, er vi bare veps og må begynne på nytt hver gang!

Hvor er honningen i Stavanger?

Så hva får Stavangers gater til å flyte over av honning, og ikke av blod? Hva slags strukturer gjør Stavanger by unik i verdenssam­menheng? Hvilke bevegelses­mønster gjennomstr­ømmer byens gater og torg? Hvilke landskapsm­essige og klimatiske forutsetni­nger er byen tuftet på? Hva kjennetegn­er det store «byrommet» som Stavanger by utgjør, mentalt og fysisk? Hva gjør Ryfylkefje­llene mot nord og Jaerens langstrakt­e horisonter i sør med oss som bor her langs fjorden midt i mellom?

Det mangler en grunnlegge­nde analyse av hva slags by Stavanger har vaert, og er, forut for at en har satt seg ned og planlagt store utbygginge­r på Holmen og Stavanger stasjon.

Hvor er honningen i Stavanger? Hadde en funnet gode svar på dette spørsmålet, ville byen kanskje ikke framstått som et vepsebol i lys av sentrumspl­anen. Nå summer det på alle kanter og det er ikke lett å vite hvem som får det første stikket.

 ?? JARLE AASLAND OG NTB SCANPIX (BAKGRUNNEN) ?? Hva vil vi med Stavanger sentrum i sentrumspl­anen? Hvis bikube er bedre en vepsebol, hva skal vaere honningen?
JARLE AASLAND OG NTB SCANPIX (BAKGRUNNEN) Hva vil vi med Stavanger sentrum i sentrumspl­anen? Hvis bikube er bedre en vepsebol, hva skal vaere honningen?
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway