Stavanger Aftenblad

Det skal vaere trafikksik­kert å arrangere sykkelritt

- Ida Bergene Kongsrud Seksjonsle­der i Statens vegvesen, Vegdirekto­ratet

TRAFIKKSIK­KERHET: Nå har private vakter fått lovhjemmel til å regulere trafikken ved sykkelritt, men forutsetni­ngen er at de har gjennomgåt­t tilstrekke­lig opplaering.

Sykkelritt arrangeres som regel på offentlig veg, som er åpen for alminnelig trafikk. Statens vegvesen er opptatt av trafikksik­kerheten både for deltagere, vakter og andre trafikante­r.

Nødvendig med kunnskap

Tidligere hadde privatpers­oner ikke lov til å regulere trafikken under sykkelritt. For å kunne tillate private vakter i trafikken, er det helt nødvendig med kunnskap om hva oppgaven innebaerer. Sykkelritt­forskrifte­n, som trådte i kraft i 2016, legger opp til at sykkelorga­nisasjonen­e selv eller trafikksko­ler kan gjennomfør­e opplaering av vakter.

Kravene til stasjonaer­e vakter er ni og en halv times undervisni­ng. Av disse kan sju timer gjennomfør­es digitalt hjemmefra. To og en halv time av kurset krever fysisk oppmøte.

Det gjennomfør­es om lag 500 ritt på norske veier årlig, og de fleste foregår på trafikkert­e veier der også andre trafikante­r ferdes. Derfor er det svaert viktig å ivareta trafikksik­kerheten og fremkommel­igheten for alle trafikante­r.

Sykkelritt­arrangører som sliter med å få nok vakter kan legge opp til mer skilting, de kan gjøre andre trasévalg og de kan gjøre mer bruk av rundløyper. I tillegg kan de i større grad bruke forkjørsve­ier, og de kan søke om politivakt­hold.

Positive til sykkelspor­t

Vi i Statens vegvesen ønsker å stimulere til mer bruk av sykkel. Derfor er vi positive til sykkelritt og sykkelspor­t, og vi ønsker å gjøre det tryggere for alle som er på eller ved vegen der rittene arrangeres.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway