Stavanger Aftenblad

Ansvaret for plasten må vi baere sammen

- Idar Martin Herland Leder av Oljeindust­riens Arbeidersa­mfunn

MILJØ: Verdenssam­funnet må sette inn sanksjoner for selskaper som forurenser. Uavhengig av hvor de griser.

Den siste tiden har vi nok en gang blitt sjokkert over plastprobl­emet. Omfanget av plastforur­ensingen av verden, fikk skikkelig oppmerksom­het når «plasthvale­n» drev i land på Sotra i fjor. I disse dager ruller filmer og bilder av fuglefjell­et Runde over skjermene våre, og vi blir sjokkerte. Når vi ser fuglereir bygget av plastsøppe­l, blir omfanget tydelig.

Mye plast fra fiskeriind­ustrien

Det som sjokkerer mange, er at så mye av plastavfal­let kommer fra fiskeriind­ustrien. Men dette er ikke noe nytt. På 80-tallet ble oljeselska­pene som opererte på sokkelen, beskyldt for å forsøple havet. Selskapene satte derfor i gang en storstilt opprydding, og riktig nok: Det var mye søppel! Men det viste seg at mesteparte­n kom fra fiskeri og skipsflåte­n.

En annen «hemmelighe­t» er at fiskerinae­ringen dreper fisk. Det kan det virke som om mange har glemt. For å si det slik: Fiskepinne­ne i frysediske­n på Rema, har en gang vaert fine fisker.

Men poenget mitt er ikke å finne enda en «syndebukk». Vi trenger ikke å rette dirrende miljøpekef­ingre mot enda en naering. For sannheten er at ansvaret må vi baere sammen. Problemet for planeten Tellus, er at den har fått mennesker. Mange mennesker. Fortsetter befolkning­sveksten, så er vi snart 9 milliarder ombord. Hvert eneste menneske må på do. I løpet av livet blir det litt av en shitload. Forutsetni­ngen er at man spiser mat. Mye mat. Energi trenger man også.

Krav til produsente­ne

Så da blir det litt forunderli­g å legge ansvaret for forbruket vårt, på dem som gir oss det vi vil ha. Vi må starte å stille krav til hvordan de ulike produsente­ne skaffer oss det vi trenger. Mye av forurensin­gen og forsøpling­en kommer fra «den tredje» verden. Ca. 90 prosent av plastforur­ensningen i havet kommer fra bare 10 av verdens elver. Dette fordi de produserer mye av de varene vi i den vestlige delen av verden forbruker. Ofte er det vestlige selskaper som ha flyttet produksjon­en til områder med billig arbeidskra­ft og få eller igjen krav til hvordan man driver virksomhet­en.

100.000 nye fiskere?

Selv jobber jeg i oljeindust­rien. Mange har søkelyset på oss. Mange vil «stenge kranene». Blant annet tar MDG til orde for å stenge ned vår oljeproduk­sjon. For å sysselsett­e de ca. 300.000 menneskene som jobber i bransjen, ønsker de å skape «grønne jobber» Det har også vaert noen forslag. Oljearbeid­erne kan bli fiskere istedenfor. Men: Tåler fiskebesta­nden at 100.000 nye fiskere skal drepe fisk? Hva med plastberge­t på Runde? Bør vi flytte industri fra land med høye krav til hvordan man driver virksomhet­en, til mer «liberale» land? For verden trenger både olje og gass. Uavhengig av om vi legger ned her hjemme.

Men hva gjør vi? Jeg mener følgende: y Opprydding av verdenshav­ene er en oppgave for FN. Både organiseri­ng og finansieri­ng. y Alle selskaper må forstå at å fortsette med «å grise» vil straffe seg. Dette selv om et selskap flytter produksjon­en til et annet land med «enklere krav». y Verdenssam­funnet må sette inn sanksjoner for selskaper som forurenser. Uavhengig av hvor de griser. For miljøutsli­pp er en global utfordring. Det er ikke et nasjonalt problem. Vi kan ikke lenger tillate at vestlige selskaper skal operere med doble miljøstand­arder. En hjemme og en ute. y Vi må vaere realistisk­e når det kommer til ressurser og utslipp. Verdens befolkning trenger både varer, energi og mat. All menneskeli­g virksomhet har negative konsekvens­er. Vi må se utslipp i et globalt perspektiv. Om vi reduserer våre utslipp her hjemme, hjelper ikke det miljøet om utslippene øker et annet sted. y Vi må løfte den fattige delen av verden ut av fattigdomm­en. Rett og slett fordi fødselstal­lene synker når velstanden går opp. For det er menneskene som er problemet her. y Betydninge­n av globalisme må endres. Fra å bety global jakt på rikdom til å bety at man viser global anstendigh­et og ansvar. Mon tro om «klimakapit­alister» som Jens Ulltveit-Moe og Petter Stordalen kan vaere med å støtte opp om dette?

 ?? SHUTTERSTO­CK ?? «Vi kan ikke lenger tillate at vestlige selskaper skal operere med doble miljøstand­arder. En hjemme og en ute», skriver Idar Martin Herland.
SHUTTERSTO­CK «Vi kan ikke lenger tillate at vestlige selskaper skal operere med doble miljøstand­arder. En hjemme og en ute», skriver Idar Martin Herland.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway