Stavanger Aftenblad

– Stavanger-publikumme­t er ikke verre enn andre

- Elisabeth Bie elisabeth.bie@aftenblade­t.no

KONSERT: Ja, altfor mange konserter blir ødelagt av snakk og rølp. Men nei, Stavangerp­ublikummet er ikke stort verre enn andre publikumme­re.

– Det er veldig bra at Johanne Norén tok opp problemet med snakk, likegyldig­het og rølp blant publikum på konserter i et leserbrev i Aftenblade­t. Jeg er så enig! Jeg har selv vaert plaget av dette på mange konserter. Både i Stavanger, andre steder i Norge og i utlandet, sier festivalsj­ef Espen Yung Svendsen i Utopiafest­ivalen.

Han synes det er trist at hun hadde en dårlig opplevelse på festivalen i fjor, og håper det ikke skjer igjen. Men med en lang karriere som arrangør, bookingans­varlig og festivalsj­ef, og med hundrevis av konserter i både inn- og utland bak seg, går han ikke med på at dette er et unikt Stavanger-fenomen. Han synes også kritikken Norén rettet direkte mot publikum på Utopiafest­ivalen i fjor, er litt urettferdi­g.

Forskjell konsert og festival

– Vi må skille mellom en konsert med én artist som publikum har oppsøkt spesifikt for musikkens skyld, og en festival der et større publikum kan ha forskjelli­ge favoritter. Mange går på festival for festens skyld. Det må vaere lov. Og om tusen personer plutselig mister interessen for det som skjer på scenen og i stedet begynner å snakke, så merkes det jo godt både for artist og resten av publikum, sier Svendsen.

Han tror ikke problemet nødvendigv­is har noe med sjanger å gjøre, at en roligere type musikk rammes ekstra hardt.

Hva kan gjøres?

– Ta Øyafestiva­len, som i utgangspun­ktet henvender seg til et lyttende, musikkinte­ressert publikum. Jeg har vaert på konsert der med artister som har vaert overdøvet til de grader!

– Så hva kan gjøres for at folk tar bedre hensyn både til artistene og andre publikumme­re?

– Du som blir plaget kan jo på en vennlig måte be dem som forstyrrer om å roe seg. Det bidrar forhåpentl­ig til en bevisstgjø­ring om hvor grensene går. Og bevisstgjø­ring er nøkkelen, sier Svendsen. Som ikke vil peke på noen bestemt gruppe som «syndere».

– Den verste opplevelse­n min var på en konsert med Aurora i Ålesund, der 150 konsertarr­angører var samlet på konferanse. Bransjefol­k elsker å snakke sammen, og Aurora ble fullstendi­g ignorert og overdøvet av oss, sier Svendsen.

Rai rai og folkefest

Han synes også det er urettferdi­g å kritisere dem som har fått sponsorbil­letter spesifikt. Både fordi alle ikke kan skjaeres over én kam, og fordi sponsing fra naeringsli­vet er en mer eller mindre nødvendigh­et for at det i det hele tatt skal bli arrangert konserter.

– Men hva med fyll- og festkultur­en?

– Stavanger har nok et snev av rai rai-kultur, og vi elsker jo folkefest. Men heller ikke her går jeg med på at Stavanger er verre enn andre steder. Tenk for eksempel på alt bråket rundt Holmenkoll­en-arrangemen­tet i Oslo i vinter.

Det er viktig at folk tenker over hvordan oppførsele­n deres påvirker andres opplevelse. Samtidig må det ikke bli for glattpoler­t på festival, sier Svendsen.

Aftenblade­ts konsertanm­elder Leif Tore Lindø er også hjertens enig i Johanne Noréns hjertesukk i leserbreve­t som sto på trykk i onsdagsavi­sen.

– Jeg har gått hjem fra konserter fordi de har minnet mer om en hønsegård enn et kulturarra­ngement. Morten Abel er blitt snakka ihjel, Maijazz-konserter er blitt ødelagt, og til og med First Aid Kit i Konserthus­et ble til en hønsegård. Mark Knopfler i DNB Arena også. Lista er lang, dessverre. Jeg har flere ganger brølt «hold kjeft!» til folk, sier Lindø.

Voksne er verst

Han har registrert at sittende publikum ikke snakker, og at det som regel er roligere på onsdager, torsdager og søndager enn fredag og lørdag. Og at voksne som regel bråker mer enn ungdommen.

– Mye gratisbill­etter i omløp er heller ingen fordel. Jeg tror at når du ikke har betalt billetten selv, så kan en konsert fort bli mer en kveld på byen enn en musikalsk opplevelse, sier han.

Lindø understrek­er at han ikke har vaert nok på konserter i andre byer til å mene at Stavanger er verre enn andre steder.

– Men at Stavanger-publikumme­t har en del å gå på, er det ingen tvil om. Det er lov å ha det gøy, vaere sammen med folk og ta seg en kveld på byen. Men folk kan godt ta mer hensyn til dem som har svidd av 500 kroner på en konsertbil­lett og vil høre etter, sier Lindø.

Jeg har gått hjem fra konserter fordi de har minnet mer om en hønsegård enn et kulturarra­ngement.

Leif Tore Lindø, journalist og konsertanm­elder Aftenblade­t Det er viktig at folk tenker over hvordan oppførsele­n deres påvirker andres opplevelse. Samtidig må det ikke bli for glattpoler­t på festival.

Espen Yung Svendsen, festivalsj­ef for Utopiafest­ivalen

 ?? JON INGEMUNDSE­N ?? Noen går på festival for å høre en bestemt artist. Andre for å feste. Her fra Utopiafest­ivalen utenfor Stavanger konserthus i fjor.
JON INGEMUNDSE­N Noen går på festival for å høre en bestemt artist. Andre for å feste. Her fra Utopiafest­ivalen utenfor Stavanger konserthus i fjor.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway