Stavanger Aftenblad

Av og til tenker Dahle Flesjå at hun er for gammel. Så innser 45-åringen at det ikke stemmer

- Odd Inge Aas

SYKLING: Det er 14 år siden Gunn-Rita Dahle Flesjå vant OL-gull. Nå vil hun bli verdensmes­ter som 45-åring.

– Skal du snart vaere med i «Mesternes mester»?

Gunn-Rita Dahle Flesjå har gitt rundt 60 av de største talentene i norsk terrengsyk­ling muligheten til å spørre om det de lurer på.

Nå er det en som gjerne vil se forbildet mer på tv.

Denne våren har flere norske idrettshel­ter som begynner å dra på årene, lagt opp. For Norges beste terrengsyk­list er det ikke et tema enda. Så «Mesternes mester» må vente.

– Jeg har jo blitt spurt en del ganger, men da må jeg først legge opp. Og det har jeg ikke tenkt ennå, sier 45-åringen og smiler mot de nysgjerrig­e barna.

Følelsen av å vinne

For selv om 50-årene nå er naermere enn 30-årene, er det under to uker siden OL-mesteren fra 2004 tok sitt niende EM-gull.

– Mange sier «du har jo opplevd det før og vunnet så mye», men det er ikke sånn. Det er nesten vel så rått å vinne nå som første gangen, sier Dahle Flesjå om følelsen av å vinne igjen.

Vi møter henne på Siggerud gård i Ås, hvor hun sist lørdag delte sine råd og erfaringer med en gjeng tenåringer som har karrieren foran seg.

Selv er hun overbevist om at det er mulig å ta nok et VM-gull senere i år, men i Tokyo-OL om to år stiller hun ikke.

Planen for de neste ti årene er imidlertid klar. Hun skal fortsatt reise verden rundt og sykle, selv om dette er siste året hvor hun og trenerekte­mannen Kenneth satser på øverste nivå.

– En kniv i ryggen

Alderen er ikke noe som tynger terrengsyk­listen med 20 internasjo­nale gullmedalj­er.

– Jeg føler meg jo ikke gammel. Kroppen må jeg ta vare på mer enn noen gang, men har du lysten og lidenskape­n, tror jeg du kan drive med idrett i godt voksen alder, sier hun.

Dahle Flesjå innrømmer at en del av motivasjon­en er å slå tilbake mot dem som ikke lenger tror på henne.

I fjor havnet hun i en offentlig krangel med Norges Cykleforbu­nd da hun likevel ikke ble tatt ut til landeveis-VM i Bergen, noe Dahle Flesjå mente hun var blitt lovet.

– Det føltes som kniven i ryggen. Den satt i dypt og lenge. Nå ble det «in your face», sier hun om den norske sykkellede­lsen, som i fjor på sin side avviste at de hadde lovet henne VM-plass.

Umiddelbar forelskels­e

Denne vinteren var hun ikke på noen treningssa­mlinger i utlandet, noe som gjorde at det ble mange lange, kalde økter i januar og februar.

Rogalendin­gen innser at det var en ekstrem hard idrett hun prøvde for første gang som 22-åring i Bymarka i Stavanger, og som hun forelsket seg i umiddelbar­t.

23 år senere er det fortsatt sykling i terreng som vil vaere livsstilen hennes i mange år fremover.

– Når det er perioder hvor jeg er ekstra sliten, tenker jeg gjerne «det er sikkert fordi jeg er gammel og restituere­r dårligere», men det er jo ikke det. Stort sett så har jeg fortsatt en god kropp. Det er litt skavanker, men hvem har ikke det? Det har også de som er 30 år og har sittet på et kontor siden de var 20 år, sier Dahle Flesjå.

– Jeg føler meg jo ikke gammel. Kroppen må jeg ta vare på mer enn noen gang, men har du lysten og lidenskape­n, tror jeg du kan drive med idrett i godt voksen alder.

Sjokkert av egen kropp Nettopp årets EM-gull viste at

Gunn-Rita Dahle

 ?? MONICA STRØMDAHL ?? Hun er 45 år og fortsatt best i Europa: – Jeg føler meg ikke gammel, siern Gunn-Rita Dahle Flesjå.
MONICA STRØMDAHL Hun er 45 år og fortsatt best i Europa: – Jeg føler meg ikke gammel, siern Gunn-Rita Dahle Flesjå.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway