Stavanger Aftenblad

50 overvintri­nger for Luis

- Geir Sveen geir.sveen@aftenblade­t.no

JAEREN: Til tross for en av de kaldeste vintrene på lenge, klarte denne greske landskilpa­dden også i år å grave seg opp til en ny vår i hagen på Kvernaland, slik den har gjort i 50 år.

– Jeg måtte jo kikke etter da det var kaldest, forklarer matfar Kjell Stokdal.

Aftenblade­t har tidligere fulgt det som kan vaere en av Norges eldste skilpadder.

Vi var der både da Luis for fire år siden gravde seg ned i hullet i hagen og da han etter sju måneder sto opp igjen til 17. mai. I år kunne det vel aldri gå godt?

Allerede i november krøp temperatur­en ned til 4,1 minusgrade­r. Det skulle bli mange flere kalde dager, noen med over 12 minus. I februar var gjennomsni­ttstempera­turen minus 0,4 grader eller 0,8 grader under normalen, viser målingene fra Saerheim, den naermeste vaerstasjo­nen for Kvernaland.

– Joda, Luis klarte seg i år også. Han kom veldig tidlig, svarer Kjell Stokdal.

Det kan baere bud om en god vår og sommer for oss andre. For Luis kommer ikke opp og ut av dvalen før han kjenner det på skallet.

I fjor begynte vinteren å dra i ham i midten av oktober. Da startet Luis søket etter bolig. Kjell Stokdal fulgte med og hjalp til, laget en seng med greiner, aviser og isopor på et fritt sted i hagen. Der la den seg til og der sov den i rundt et halvt år.

– Den beveger seg lite, ligger bare der og dormer, melder Stokdal som sjekker tilstanden et par ganger hver vinter.

50 års jubileum

I år tok det 14 dager før skilpadden begynte å spise. Men nå går den yr og ivrig rundt i hagen i det som er et overrasken­de 50 års jubileum. Det startet 16. mai 1968. Da kjøpte Kjell og kona Oddbjørg, naermest på impuls, en liten skilpadde i en akvariebut­ikk i Sandnes.

– Vi hadde jo aldri tenkt at vi skulle ha den i 50 år.

Når Aftenblade­t stikker innom går han og venter på et annet mysterium: Seks av brevduene hans ble denne dagen kl. 12 sluppet fra Hordavik, på grensen til Hordaland, 100 kilometer borte. Om halvannen time bør det si pling når de har funnet veien hjem og lander i dueslaget her i Fjermestad­vegen. Det tar bare 59 minutter.

– De finner fram. Det er bare helt fantastisk, synes Kjell Stokdal.

Han tror også dueholdet er årsaken til at han har hatt Luis så lenge. Egg og dueunger som ikke er klekket ferdig er gitt til skilpadden som dermed har fått mye svaert naeringsri­k mat. Med alderen har den også endret matvaner. Før gikk det mye i knopper og blomster, nå setter den stor pris på vafler og pannekaker, nybakte med mye egg.

Sprenger grenser

Luis selv er denne dagen mest interesser­t i å kurtisere matfarens brune fjellsko. Den kan jo minne om en skilpadde. Stokdal smiler, men medgir at han begynner å bli litt lei av kjaeledyre­t etter alle disse årene med mye stell og mating.

– Jeg leste i en bok at skilpadder i fangeskap kanskje kunne bli 40 år. Nå har vi hatt Luis i 50 år og den var flere år da vi kjøpte den, så den naermer seg 60-årsalderen, humrer den spreke 77-åringen før han selv gjør seg klar for en tur med kajakken på Frøylandsv­atnet.

 ?? GEIR SVEEN ?? Kjell Stokdal hadde aldri regnet med at det vennskapet med Luis skulle vare i 50 år.
GEIR SVEEN Kjell Stokdal hadde aldri regnet med at det vennskapet med Luis skulle vare i 50 år.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway