Stavanger Aftenblad

Minister med noe på hjertet

-

LEDER: Kulturmini­ster Trine Skei Grande (V) vil øke momsfritak­et for digitale medier, utvide lovbestemm­elsene om redaksjone­ll uavhengigh­et og styrke kildeverne­t.

Åpningstal­en under den årlige festivalen Nordiske mediedager i Bergen, blir på mange måter ansett som kulturmini­sterens tilstandsr­apport for norske medier. Etter noen år der Grandes forgjenger­e har hatt lite å melde, skjedde det noe onsdag kveld.

Det er også nødvendig, for vanskelige mediesaker står i kø. Mediemangf­oldsutvalg­ets rapport har nå ligget i over ett år, finansieri­ngen og rollen til NRK er helt uavklart, de tradisjone­lle mediene er langt fra ferdige med omstilling­en og de nye mediene har ikke helt funnet sine roller.

I stor grad handler det ikke om hvilken mediepolit­ikk vi skal ha, men om vi skal ha en mediepolit­ikk.

Der framstår kulturmini­steren interesser­t, åpen og handlekraf­tig. Forrige måneds invitasjon til de andre partiene om å finne fram til et bredt forlik i mediepolit­ikken, underbygge­r dette.

Forliket ser for øvrig ut til å henge i en tynn tråd, for i åpningstal­en mer enn antydet statsråden at det ser ut til at regjeringe­n får finne ut av dette på egen hånd.

Det er en form for optimisme i mediene nå. Noen har forbedret de økonomiske resultaten­e, flere øker antall abonnenter. Samtidig er det langt fram til at mediemangf­oldet i Norge er sikret. Fallet i papiraviso­pplag er fortsatt veldig stort. Dette har vaert garantiste­n for inntektene i mange år, men annonsøren­e velger andre flater og andre kanaler.

NRK, som i mange sammenheng­er angripes fra de andre mediene for ikke å ta oppdraget om å bidra til mediemangf­old på alvor, sliter også med å oppretthol­de interessen for sine tradisjone­lle produkter. Folk går fra såkalt lineaer fjernsynss­eing til strømmetje­nester i rekordfart.

Bare noe få av dem går over til NRKs eller TV2s strømmetje­nester. De velger internasjo­nale giganter som Netflix og HBO. Gjennomsni­ttsalderen på de som slår på Dagsrevyen kl. 19.00 (og får en papiravis i postkassen) er sterkt økende.

Torsdag denne uken var pressefrih­etens dag. Norge rager høyt på statistikk­ene over land med størst grad av pressefrih­et, noen steder høyest.

Dette skjer ikke uten kamp. Meningsman­gfold, kultur og språk må ha stimulanse­r for å utvikles, og der har staten grunnlovsm­essige forpliktel­ser. Stabile, trygge og forutsigba­re vilkår både for NRK og kommersiel­le medier er sentralt i dette. Det samme er viljen til å sikre redaksjone­ll uavhengigh­et, redaktøran­svaret og kildeverne­t. Grandes tale var en god start på en helt nødvendig ny giv.

 ?? GORM KALLESTAD/ NTB SCANPIX ?? Grandes åpningstal­e under den årlige festivalen Nordiske mediedager i Bergen var en god start på en helt nødvendig ny giv.
GORM KALLESTAD/ NTB SCANPIX Grandes åpningstal­e under den årlige festivalen Nordiske mediedager i Bergen var en god start på en helt nødvendig ny giv.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway