Stavanger Aftenblad

Sykehuset må låne enda mer penger til å bygge nytt sykehus

- Ina Gundersen ina.gundersen@aftenblade­t.no

HELSE: For å unngå knallharde sparetilta­k i årene som kommer, vil sykehusdir­ektøren be om flere hundre millioner kroner i nye lån i Helse Vest.

– Det er svaert krevende, sier sykehusdir­ektør Inger Cathrine Bryne om den økonomiske situasjone­n i Helse Stavanger.

Som kjent skal det bygges nytt sykehus på Ullandhaug. Det nye sykehuset til 8,6 milliarder kroner skal finansiere­s med 70 prosent statlige lån. Resten av pengene skal hentes i form av egenkapita­l, det vil si oppsparte midler i form av overskudd på sykehusdri­ften hvert år.

Det siste er kanskje ikke helt presist. Sykehuset, det vil si Helse Stavanger, har allerede lånt 500 millioner kroner av det regionale helseforet­aket, Helse Vest. Det er Helse Vest som har overordnet ansvar for spesialist­helsetjene­sten på Vestlandet.

Må spare stadig mer

Nå ønsker Bryne å be styret i Helse Stavanger om lov til å be om ytterliger­e flere hundre millioner kroner i lån hos Helse Vest. Disse pengene mener hun vil «spare» sykehuset for knalltøffe innsparing­skrav som ellers kommer om få år.

Det er saerlig årene 2020–2023 som kan bli svaert tøffe. Når det nye sykehuset på Ullandhaug står klart i 2023, er det uten nye lån krav om overskudd på 366 millioner kroner det året. Til sammenlign­ing er kravet i år et overskudd på 80 millioner kroner.

–Vi trenger derfor hjelp på inntektssi­den fordi vi ikke kan hente ut alt i form av overskudd på driften. Våre medarbeide­re jobber allerede svaert hardt med å sikre en forsvarlig pasientbeh­andling. Vi vil derfor be om nye lån for å sikre driften. Uten vil omkostning­ene bli for store for både medarbeide­re og tjenesteti­lbudet, sier Bryne.

Hun viser til at sammenlign­bare tall (Samdata) viser til at Helse Stavanger ikke har høyere kostnader enn andre sykehus i Norge. Snarere tvert i mot.

I fjor hadde Helse Stavanger en vekst på antall akuttinnle­ggelser med 5,5 prosent. Det innebaerer 37.000 innleggels­er for øyeblikkel­ig hjelp eller over 105 pasienter inn via akuttmotta­k hvert døgn. Det gjør akuttmotta­ket på Våland til landets tredje største.

Sparerefor­m gir svikt

Etter at nytt sykehus i Stavanger ble vedtatt i 2015, har sykehuset aldri greid å nå sine økonomiske mål om overskudd. I fjor endte resultatet eksempelvi­s med 20 millioner i overskudd, det er 60 millioner mindre enn det opprinneli­ge kravet. Hittil i år har sykehuset oppnådd 10 millioner kroner i pluss, det skulle vaert dobbelt så mye.

En god del av dette skyldes forhold som sykehuset ikke er herre over. Rett etter at nytt sykehus i Stavanger ble vedtatt, innførte Regjeringe­n den såkalte aybyråkrat­iserings- og effektivis­eringsrefo­rmen (ABE) som har til hensikt å effektivis­ere offentlig sektor.

– Til nå har ABE-reformen ført til at Helse Stavanger er tilført 169 millioner kroner i årlig redusert ramme, altså inntekter, supplerer økonomidir­ektør Bjørn Munthe.

Han mener at sykehuset langt på vei ville nådd målene sine dersom disse sparekrave­ne ikke var innført.

– Det er helt ok at alle leter etter nye og smarte måter å drive mer effektivt på, men vi har dette kravet samtidig som vi skal bygge opp stadig større overskudd for å bygge nytt sykehus. Jeg stiller spørsmål ved om den modellen er baerekraft­ig, sier Bryne.

 ?? CARINA JOHANSEN ?? Økonomidir­ektør Bjørn Munthe og sykehusdir­ektør Inger Cathrine Bryne mener at større lån til nytt sykehus vil spare sykehuset for knallharde innsparing­skrav om få år.
CARINA JOHANSEN Økonomidir­ektør Bjørn Munthe og sykehusdir­ektør Inger Cathrine Bryne mener at større lån til nytt sykehus vil spare sykehuset for knallharde innsparing­skrav om få år.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway