Stavanger Aftenblad

– Vi må tenke økonomi og kan ikke ta hensyn til arbeidspla­sser

- Jone Østebø jone.ostebo@aftenblade­t.no

STAVANGER: Sykehusdir­ektøren mener at det både er økonomiske og faglige grunner til å legge ned sengeposte­n i Eigersund.

Innstillin­gen fra administre­rende direktør Inger Cathrine Bryne til styret i Helse Stavanger er klar: 2Øst i Eigersund, sengeposte­n med 16 plasser, bør legges ned fra 1. januar 2019.

Det vil helseforet­aket spare 12 millioner kroner på. I tillegg blir like mange millioner ompriorite­rt som følge av nedleggels­en.

– Vi er i en krevende økonomisk situasjon, og vi er nødt til å gå gjennom alle deler av virksomhet­en. Vi har foretatt en grundig utredning av rehabilite­ringsvirks­omheten i Helse Stavanger, og konklusjon­en er at sengeposte­n i Eigersund bør legges ned, sier Bryne.

Tilbudet som gis ved 2Øst, er såkalt enkel rehabilite­ring, konsentrer­t om kols-rehabilite­ring, hjertesykd­ommer og rehabilite­ring etter ryggoperas­joner. Ifølge Helse Stavanger-ledelsen er dette i stor grad oppgaver som nå skal vaere kommunenes ansvar, og som det er lagt føringer på både fra Helsedirek­toratet og regjeringe­n.

24 millioner

– En nedleggels­e i Eigersund handler både om ompriorite­ring og innsparing. Halvparten av de 24 millionene går til sparing, resten går til å styrke spesialise­rt rehabilite­ring. Vi skal etablere en lungepolik­linikk i Eigersund, styrke tilbudet på lungeseksj­onen ved sykehuset på Våland og på Lassa og etablere et mobilt rehabilite­ringsteam. Faglig sett er dette en riktig prioriteri­ng, sier Bryne.

– Så Helse Stavanger kan ikke ta distriktsh­ensyn?

– Nei, helseforet­aket kan ikke ta distriktsh­ensyn knyttet til arbeidspla­sser. Det er ikke innenfor våre rammer. Men jeg forstår veldig godt reaksjonen­e fra de ansatte på avdelingen. Arbeidsmil­jøet er godt, og pasientene har hatt et godt tilbud. Pasientene vil imidlertid få et bra tilbud også framover i kommunene og på Stavanger universite­tssjukehus. Etter jul har jeg besøkt 17 av 18 kommuner i regionen. Jeg har laert mye om tjenesteti­lbudet og jeg er imponert over det arbeidet som gjøres der, sier Bryne.

Ingen mister jobben

Rundt 25 årsverk er tilknyttet avdelingen. Ingen av de fast ansatte i Eigersund vil miste jobben, understrek­er Bryne. De vil få tilbud om andre stillinger i foretaket. Og om de får lang reisetid, vil dette i en overgangsf­ase bli kompensert, som for eksempel å legge reisetid inn i arbeidstid.

I fjor var det 379 avdelingso­pphold i 2Øst, der de aller fleste av pasientene ble henvist og direkte overført fra sykehuset på Våland. Innleggels­ene i Eigersund utgjorde under 8 promille av de rundt 50.000 innleggels­ene totalt i Helse Stavanger.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway