Stavanger Aftenblad

Fetterens advokat begjaerer Birgittedo­m omgjort

- Cornelius Munkvik cornelius.munkvik@aftenblade­t.no

HØYESTERET­T:

– Den norske stat krenker min klients rettighete­r ved å holde ham ansvarlig for et drap som han ikke begikk, sier advokat Arvid Sjødin.

Birgitte Tengs ble den 6. mai 1995 funnet drept på en utmark like ved hennes hjem i Sund på Karmøy. Fetteren hennes ble pågrepet og siktet for drapet 8. februar 1997 og en snau måned senere tilsto han. Tilståelse­n ble gitt etter en avhørssitu­asjon som siden har fått sterk kritikk.

Birgittes fetter trakk tilståelse­n i juni samme år. Fem måneder senere ble han likevel dømt for drapet i Karmsund herredsret­t. I lagmannsre­tten ble Sjødins klient frikjent for drapet. Samtidig ble han imidlertid dømt sivilretts­lig.

– Holdes ansvarlig

Det er denne sivilretts­lige dommen Sjødin og hans klient nå begjaerer omgjort. Ifølge fetterens forsvarer er begjaering om omgjørelse sendt ti ganger tidligere. Hver gang har det endt med avslag.

– Dette er norsk rettspraks­is på sitt desidert verste. Den europeiske menneskere­ttskonvens­jonen slår fast at en ikke kan ha en dom stående mot en uskyldig person. Så lenge den sivilretts­lige dommen fra lagmannsre­tten i 1998, hvor min klient blir dømt til å betale erstatning til Birgittes etterlatte, holdes han ansvarlig for drapet, sier Sjødin. Fetterens advokat peker på at lagmannsre­tten den gang fant at det var sterk sannsynlig­hetsoverve­kt for at fetteren hadde tatt livet av Birgitte. Beviskrave­t i sivilretts­lige saker er lavere enn i straffesak­er.

Ikke interessan­t

Sjødin mener at begjaering­en denne gangen må tas til følge. Grunnen er brevet som nylig ble sendt til advokaten fra Sør-Vest politidist­rikt. I brevet, som Aftenblade­t har omtalt, slås det fast at Birgittes fetter «ikke på noe tidspunkt etter at ny etterforsk­ning ble igangsatt 3. januar 2017 har hatt status som mistenkt eller siktet i saken.»

Politiinsp­ektør Lars Ole Berge, som er påtaleansv­arlig for etterforsk­ningen av drapet på Tengs, skriver også i brevet at politiet ser helt bort fra tilståelse­n fetteren gav en måned etter pågripelse­n i 1997.

Fetteren har aldri betalt erstatning­en på 100.000 kroner som han i lagmannsre­tten ble dømt til. Staten betalte erstatning­en og Voldsoffer­nemnda avslo å kreve regress fra fetteren. Sjødins klient ble også tilkjent over 1 million kroner i erstatning for uberettige­t forfølging.

– Like fullt var min klient dømt sivilretts­lig for et drap han ikke har begått. Dette har naturligvi­s vaert en voldsom påkjenning for ham, sier Sjødin. Han både håper og tror at fetteren nå, over 21 år etter at han ble siktet for drapet, blir renvasket.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway