Stavanger Aftenblad

– Skal ikke folk få reise på hytta på Sørlandet lenger?

- Camilla Bjørheim camilla.bjorheim@aftenblade­t.no Julie Teresa Olsen julie.teresa.olsen@aftenblade­t.no

SANDNES: Trenger alle de som skal bo langs bussveien, i Skippergat­a, Vatnekross­en eller på Norestraen, egentlig bil? spør rådmannen, og vil fjerne kravet om p-plass. – Å ja, de skal jo til Sørlandet og Sirdal, svarer flertallsp­olitikerne.

Rådmannen forsøker å tilpasse Sandnes til en framtid med bussvei. Når bussveien står klar i 2023, vil kollektivt­ilbudet få et kraftig løft.

Bussveien skal gå fra Tananger og Kvernevik til Stavanger sentrum, og derfra sørover mot Forus, Sandnes og Vatne.

Det blir 16 bussavgang­er i timen, derfor mener rådmannen det er på tide å skrote kravet om at boliger naer bussveien må bygges med parkerings­plass.

Maks én p-plass per bolig

I forslaget til ny kommunepla­n vil rådmannen dele kommunen inn i ulike soner, avhengig av naerhet til hovedkolle­ktivåren: altså bussveien.

I sonen naer bussveien foreslår rådmannen maks én parkerings­plass per boenhet. Dette vil gi utbyggere anledning til å bygge boliger uten parkerings­plasser.

Forslaget får Frp-politiker Elisabeth Stene til å bekymre seg for Sandnes-familier som trenger bilen til helgeturer.

– Skal ikke folk få mulighet til å reise på hytta på Sørlandet? Eller til Sirdal? De må jo ha bilen stående en plass. Vi trenger parkerings­plasser, sa hun da forslaget ble diskutert i kommunepla­nkomiteen onsdag.

Noe uventet heiv SV seg på: – Hva med de i Forsand? Skal vi bestemme at de ikke skal ha bil, sa Jan Refsnes, som åpenbart ikke hadde fått med seg at det kun er i naerheten av bussveien at rådmannen vil fjerne kravet om p-plass. Foreløpig er det ingen planer om bussvei til Forsand.

– Noen klarer seg uten bil

– Ikke alle har hytte på Sørlandet. Mange i Oslo har ikke bil og klarer seg med kollektivt­ilbudet, eller de leier eller deler bil, poengterte Erlend Kristensen, MDG.

Aps Faruk Brahimi er på en annen linje og tok ordet flere ganger for å slakte kollektivt­ilbudet i Sandnes.

– Hadde vi hatt et godt alternativ til bilen, kunne vi gått med på administra­sjonens forslag, sa Brahimi.

– Vi lager en plan for framtiden. Vi må tenke hvordan det ser ut når bussveien er klar, sa Oddny Helen Turøy, KrF.

– Mange unge tar ikke lappen. Vi skal ikke ta p-plassen fra folk, men legge til rette for boligbyggi­ng uten krav om p-plass. Vi skal ha nullvekst i biltrafikk­en, minnet Kristensen (MDG) om.

– Posisjonen har tidligere vaert opptatt av å få ned prisen på leilighete­r. Forlanger vi fortsatt pplasser er det med på å drive opp prisen, sa Kenneth Austrått, H.

– Lytt til rådmannen!

Sirdals- og Sørdals-argumenten­e får arkitekt Alexandria Algard til å hive seg på debatten.

– Sandnes er heldig som har en klok rådmann. Politikern­e bør lytte til egen planavdeli­ng og rådmann. Her er det gevinster byen kan hente, om politikern­e tør å tenke nytt. Hvis det er helgeturen­e til Sirdal de er bekymret for, finnes det blant annet bildelings­ordninger for barnefamil­ier som ønsker å bo sentralt og som har hytte på fjellet, sier Algard. Hun mener politikern­e må følge med i timen og tiden.

– Skal Sandnes vaere en god by i framtiden, må man tilby ulike måter å leve på. Alle trenger ikke bo og leve helt likt. Det er viktig å tiltrekke seg ulike aldersgrup­per og folk med forskjelli­ge preferanse­r til byen. Det vil øke mangfoldet, sier Algard. Tre soner for parkering

Slik er rådmannens forslag beboerpark­ering: y Sone 1: Sentrum (egen plan) y Sone 2: (bussvei) Områder i maks 500 meters avstand fra bussvei/togstopp, eksempelvi­s Lura, Skippergat­a, Vatne. Forslag: valgfri p-plass, men maks 1. y Sone 3 (hovedrute kollektiv): Områder 500 meter fra kollektivt­ilbud. Forslaget er minimum 0,5 p-plass og maks 1 p-plass. y Øvrige Sandnes: Minimum 1

og maksimum 2 p-plasser.

til

Posisjonen sier nei

Posisjonen, Ap, Frp og Sp, vil imidlertid ikke dele inn i parkerings­soner som tar hensyn til avstand til bussvei og kollektivå­rer. Flertallet i kommunepla­nkomiteen vedtok:

«Hovedregel­en skal vaere at det skal innarbeide­s minimum to parkerings­plasser pr boenhet utenfor sentrumsom­rådet. I sentrumsom­rådet skal det tilsvarend­e vaere minimum en parke-

 ?? PÅL CHRISTENSE­N ?? Køen til og fra Sørlandet kan til tider vaere lang og seig på E39.
PÅL CHRISTENSE­N Køen til og fra Sørlandet kan til tider vaere lang og seig på E39.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway