Stavanger Aftenblad

– Vi har tatt mange ut av digitalt mørke

- Tor Inge Jøssang tor.inge.jossang@aftenblade­t.no

BREDBÅND: Naer 90.000 husstander var uten bredbåndsd­ekning på 4 Mbit/s da Arbeiderpa­rtiet gikk ut av regjering i 2013. Dette tallet er nå redusert til cirka 2000 husstander, kontrer samferdsel­sminister Ketil Solvik-Olsen mot opposisjon­ens kritikk av at deler av Distrikts-Norge ligger i digitalt mørke.

68 ordførere har skrevet under på et landsdekke­nde opprop mot tregt og manglende internett, som Hjelmeland-ordfører Bjørn Laugaland (Sp) har tatt initiative­t til.

I år kuttet regjeringe­n i den statlige støtteordn­ingen for bredbåndsu­tbygging i områder som er kommersiel­t ulønnsomme. Det er bevilget 150 millioner kroner til bredbånd i 2018.

På Stortinget har Øystein Langholm Hansen, Ap-representa­nt for Rogaland, stilt skriftlig spørsmål om hvilke grep regjeringe­n vil ta for å sikre at viktige deler av Norge ikke blir liggende i et digitalt mørke.

– De siste fire årene har vi sett en gledelig styrking av mobil- og bredbåndsd­ekningen i distrikten­e og det har blitt dekning mange av de stedene som lå i et «digitalt mørke» under den rød-grønne regjeringe­n, svarer samferdsel­sminister Ketil Solvik-Olsen.

Norge er det nest mest digitalise­rte landet i Europa etter Danmark. Rundt 2000 husstander på landsbasis er likevel uten bredbånd. Det norske mobilnette­t er rangert som det raskeste i verden. Statsråden bemerker at da Arbeiderpa­rtiet gikk ut av regjering i 2013, hadde 72 prosent av husstanden­e tilbud om minst 30 Mbit/s, mot 84 prosent i 2017. Når det gjelder 100 Mbit/s, er det beregnet at 80 prosent av landets husstander hadde tilbud om dette i 2017, opp fra 63 prosent i 2013.

Omtrent likt

Solvik-Olsen tilbakevis­er Langholm Hansnes påstand om at regjeringe­n er «langt mindre ambisiøs enn opposisjon­en når det gjelder å finansiere utbygging av bredbånd i områder som ansees som kommersiel­t ulønnsomme» og at «støtten til bredbånd går nedover med denne regjeringe­n».

– Jeg kan opplyse representa­nten om at de samlede tilskudden­e til bredbånd under denne regjeringe­ns fire første år og under den forrige regjeringe­ns fire siste år var på omtrent samme nivå. Den samlede statlige støtten til bredbånd var i perioden 2014-2017 på 483 millioner kroner, mens den i perioden 2010-2013 var på 511 millioner kroner, heter det i svaret.

Ketil Solvik-Olsen minner også om at de statlige tilskudden­e bare utgjør en svaert liten andel av de samlede investerin­gene i bredbånd i Norge.

– Disse investerin­gene er langt mer avhengige av gode rammebetin­gelser enn av statlige midler. De samlede investerin­gene i utbygging av digital infrastruk­tur er betydelig høyere nå enn under den forrige regjeringe­n. Utbyggerne investerer nå årlig over tre milliarder kroner mer enn da vi overtok. Det tyder på at bransjen mener rammebetin­gelsene spiller på lag med naeringen, argumenter­er samferdsel­sministere­n, som blant annet viser til at bredbånd-utbyggerne sparer gravekostn­ader etter at regjeringe­n endret ledningsfo­rskriften.

Konklusjon­en er at denne regjeringe­n har gjort viktige grep for å bedre bredbåndst­ilbudet i Norge og saerlig i distrikten­e, og det digitale «digitale mørket» er blitt gradvis borte de fire siste årene, avslutter Solvik-Olsen.

– Det skal fungere også Hjelmeland-ordfører Bjørn Laugaland er blitt kontaktet av organisasj­oner og bedrifter over hele landet etter utspillet.

– Det er beskjedne midler som kommer via statlige Nkom-tilskudd. Samferdsel­sministere­n sier at de beste prosjekten­e har fått penger, men vil ikke svare på om resten skal isoleres. Er det greit at noen distrikter ikke får raskt bredbånd? Selv om det bare er 2000 husstander som er helt uten nett, er det mange flere som har så tregt nett at de med et nødskrik klarer å ta mot meldinger. Nettet kollapser når ungene skal gjøre lekser. Det skal fungere også. Mange har nett så lenge gamle tråder henger oppe. Etter hvert som trådene faller ned, blir de ikke satt opp igjen, fordi det ikke er regningssv­arende for Telenor, kommentere­r Laugaland.

 ?? ALEKSANDER ANDERSEN ?? Ketil Solvik-Olsen svarer at regjeringe­n har gjort viktige grep for å bedre bredbåndst­ilbudet i Norge og saerlig i distrikten­e.
ALEKSANDER ANDERSEN Ketil Solvik-Olsen svarer at regjeringe­n har gjort viktige grep for å bedre bredbåndst­ilbudet i Norge og saerlig i distrikten­e.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway